eco@tech archívum - 2005 április

2005
április

0

Sanoma: minden rendben a TeszVesz körül

2005. április 29. 14:58

Egy szerdai hírünkben az iSITE írása alapján arról számoltunk be, hogy az amerikai eBay aukciós portálhálózat lengyelországi belépése azért nem az allegro.pl lengyel aukciós oldal felvásárlásával történt meg, mivel annak tulajdonosi háttere egyelőre jogi vita tárgyát képezi. Híradásunkban továbbá az is szerepelt, hogy az allegro.pl portált üzemeltető Allegro jelenlegi főtulajdonosának érdekeltségébe tartozik a magyar TeszVesz.hu is, valamint hogy 49 százalékos tulajdonrésze mögött Magyarország legnagyobb magazinkiadója, a Sanoma Budapest Kiadói Rt. áll.

0

Önállósítja mobiltelefonos részlegét a Siemens

2005. április 28. 08:23

A jelentős veszteségek miatt a Siemens úgy határozott, hogy önálló vállalattá szervezi mobiltelefonos részlegét. A német elektronikai óriás közölte, a mobiltelefonokat gyártó cég továbbra is Siemens márkajelzéssel ellátott készülékeket forgalmaz majd.

0

Helyzetjelentés a kis- és középvállalati szoftverpiacról

2005. április 27. 16:41

A rEVOLUTION Software tapasztalatai szerint a kis- és középvállalatok nem csak a tőkehiány miatt nem ruháznak be informatikai rendszerekbe, sok esetben a cégvezetési stílus okolható a fejlesztések elmaradásával. Azoknál a cégeknél azonban, ahol a vezetők integrált szoftverek nélkül is széleskörű információkra alapozva hoznak döntéseket, ott az információk hatékony előállítását biztosító fejlesztésekre sokkal nagyobb valószínűséggel kerül sor.

0

Kiemelten támaszkodik hazai partnereire a HP

2005. április 27. 15:52

A HP Magyarország partnernapján tájékoztatást adott a széles körű partnerhálózatában rejlő lehetőségekről. Az egész európai régióban sikeres PartnerOne programhoz Magyarországról 75 minősített üzleti partner csatlakozik, akik a teljesítményorientált kompenzációs rendszerben tavaly több mint 200 millió forintnyi visszatérítést realizálhattak.

0

A Hynix is bűnös: a cég szándékosan magasan tartotta a memóriachipek árát

2005. április 22. 15:47

[WSJ] Az Infineon után a világ második legnagyobb DRAM-gyártója, a koreai Hynix Semiconductor is elismerte, hogy részt vett a memória- árkartellben, amiért most 185 millió dolláros büntetést kell fizetnie. Ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet a Bush-kormány valaha kiszabott. A Hynix által kiadott közlemény hangsúlyozza, a vállalat örül annak, hogy ezt az ügyet végre maga mögött tudhatja. A cég 1999 júliusa és 2002 júniusa között más memóriagyártókkal kötött megállapodások alapján egyes számítógép- és szervergyártók felé rögzített áron adta termékeit.

0

HP és Sun szerverek kétmagos Opteronnal

2005. április 22. 12:45

A kétmagos AMD Opteron szerverprocesszorok bemutatóját követően a chipeket felkaroló gyártók közül a HP és a Sun is bemutatták új kiszolgálóikat.

0

Rövidesen megkezdődnek a tárgyalások az egyesített következő generációs DVD-formátumról

2005. április 21. 10:56

[News.com] Meglepő fordulat következhet be a következő generációs DVD-formátumért folyó harc lassan 3 éve fennálló frontján: a Sonytól származó információkra támaszkodva a Nihon Keizai üzleti napilap tegnap közölte, hogy a Sony és a Toshiba már meg is kezdte az előkészületeket a közös megoldást célzó tárgyalások érdekében. A két vállalat rivális, kék-lézert alkalmazó Blu-Ray és HD-DVD formátumainak egyetlen közös szabványba történő egyesítését a Sony új vezetése kezdeményezte alig egy héttel ezelőtt.

0

Bepereli a Frooglest a Google

2005. április 20. 12:33

[News.com] Perbe fogja a világelső internetes keresőt üzemeltető Google az állítása szerint névbitorló Froogles.com-ot: a vállalat jogászai szerint az utóbbi weboldal márkanévsértést követ el. A Google egy 68 oldalas iratban kéri a bíróságot arra, hogy a saját Froogle szolgáltatásához hasonló nevű Froogles.com működését függessze fel.

0

Vezeték nélküli szélessáv az Inteltől

2005. április 18. 12:29

Az Intel várhatóan ma jelenti be első WiMAX chipjét, amelyet korábban Rosedale néven fejlesztettek. A terméket otthoni WiMAX-eszközökbe ajánlja majd a gyártó, a hírek szerint a Rosedale-t a távközlési berendezések vezető gyártói közül több mint tíz, köztük a Siemens és a Huawei is felhasználja eszközeiben.

0

Ezreket bocsát el Európában az IBM?

2005. április 15. 17:24

Noha 3 százalékkal emelkedett az IBM első negyedéves bevétele és profitja, a cég eredményei elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a vártnál rosszabb eredmények oka, hogy a szolgáltatási részleg nem tudott időre tető alá hozni néhány nagyobb megállapodást egyes, gyengébb gazdasággal rendelkező országokban.

0

Leválasztja memóriagyártó részlegét az AMD

2005. április 14. 09:22

[News.com] Az AMD tegnap este, a tőzsde zárása után jelentette be első negyedévének pénzügyi eredményeit. Az AMD forgalmának 60 százalékát adó processzor-üzletág 750 millió dolláros rekordforgalmat ért el, a bevételek 31 százalékkal emelkedtek.

0

A Sony hajlandó tárgyalni a következő generációs DVD-formátumokról

2005. április 14. 08:49

[News.com/HWSW] A Sony szerdán közölte, hogy nem zárkózik el attól, hogy a jövőben csupán egyetlen következő generációs DVD-szabvány létezzen. Abból a szempontból, hogy a fogyasztóknak a legjobbat nyújtsuk, egy formátum jobb mint kettő. Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra -- mondta egy interjúban Jukinori Kavaucsi, a Sony következő generációs DVD-formátumáért felelős vezetője, aki hozzátette, hogy egyelőre még semmiféle előrelépés nem történt ebben az irányban.

0

A blogok népszerűségére építenek az adattolvajok

2005. április 13. 13:09

[News.com/HWSW] Nem pihennek az inernetes adathalászok, újabb és újabb módszereket vetnek be annak érdekében, hogy megkaparintsák a gyanútlan felhasználók bizalmas adatait, például a hitelkártyájuk számát vagy az internetes banki tranzakciók elvégzéséhez szükséges jelszavakat. A legújabb módszer az internetes naplók, a blogok növekedő népszerűségére épít.

0

Itthon is elsődleges cél az internetszolgáltatók hálózatának épsége

2005. április 13. 11:51

[ZDNet] Kénytelen most keményebb eszközökhöz nyúlni előfizetői érdekében Ausztrália legnagyobb internetszolgáltatója, a Telstra BigPond: a vállalat átmenetileg letiltja hálózatáról azokat a felhasználókat, akiknek gépén különböző kártékony programok futnak, melyek rontják a szolgáltatás szinvonalát. A felhasználók mindaddig nem használhatják újra internetkapcsolatukat, amíg el nem távolítják a rosszindulatú programokat.

0

Kutatás készült a magyar internetezési szokásokról

2005. április 13. 09:31

A VMR2005 médiakutatás adatai szerint a magyar internetezők között még mindig a férfiak és a fiatalok vannak többségben: felhasználók 59 százaléka férfi, 55 százaléka pedig 30 év alatti. Azok körében, akik napi rendszerességgel használják a világhálót, még erőteljesebben érvényesül a férfias jelleg: 65 százalék a férfiak aránya.

0

Közel kétszázezer beteg adatait lopták el két számítógéppel együtt Kaliforniában

2005. április 12. 09:19

[News.com] Az állam legnagyobb adatlopását jelentette be egy kaliforniai egészségügyi csoport: körülbelül 185 ezer jelenlegi és volt beteg pénzügyi és egészségügyi adatait lopták el két számítógéppel együtt. A személyes adatok eltulajdonítását ismét emberi hibák tették lehetővé, a San Jose Medical Group ugyanis két helyi személyi számítógépre másolta le a biztonságos szerveren tárolt adatokat.

0

Az orosz hackerek a legdörzsöltebbek?

2005. április 11. 13:08

[News.com/HWSW] Az orosz rendőrség internetes bűnözéssel foglalkozó csoportja szerint az orosz hackerek a legdörzsöltebbek a világon. Mindenki tudja hogy az oroszok jók matematikából -- mondta Borisz Mirosnyikov őrnagy, az egyszerűen csak K-részleg néven emlegetett divízió vezetője. A mi programozóink a legjobbak, ezért a mi hackereink a legjobbak.

0

Egyetlen kattintással válthatunk madártávlati nézetre a Google online térképében

2005. április 5. 11:23

A Google februárban indította útjára Google Maps szolgáltatását, melynek keretén belül lehetőségünk nyílik Észak-Amerika várostérképeinek megtekintésére, úticélok kiválasztára, valamint házszámtól házszámig tartó útvonaltervezésre. A rendszer most, alig két hónappal később a kiválasztott úticélokról készült műholdas képekkel bővült ki.

0

A Dell nem árul Media Player nélküli Windowst futtató számítógépeket

2005. április 1. 12:31

[WSJ/HWSW] A világ legnagyobb PC-gyártója, az európai piacon második helyezett Dell nem tervezi, hogy felvegye kínálatába a Media Playert nélkülöző Windows XP Home Edition N operációs rendszert. A cég ugyanakkor sietett leszögezni, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a fogyasztói visszajelzéseket és adott esetben módosítja stratégiáját.

0

Budapestre érkezik a Canon nagyszabású rendezvénye, a Canon Concerto

2005. április 1. 09:57

Nyugat-Európai állomásokat követően, Frankfurt, Stockholm, Milánó és London után Budapesten rendezik meg a Canon Europe Concerto üzleti-informatikai konferenciáját. A regionális, közép-kelet európai térség számára rendezett budapesti rendezvényre 22 ország mintegy 2500 üzletemberét várja a Canon Europe, valamint az esemény házigazdája, a Canon Hungária.

0

Magyarországon készülnek a HP szalagos meghajtói

2005. április 1. 09:41

A Flextronics zalaegerszegi gyárában elkészült az egymilliomodik HP szalagos meghajtó, amelyet Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adott át Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek. A jeles darab egy StorageWorks Ultrium 460 típusú meghajtó volt.