Szerző: Ady Krisztián

2005. április 7. 14:01

Egyetlen világos pixelhiba esetén is kicseréli az újonnan vásárolt notebook kijelzőjét az ASUS

Növeli notebookjai minőségi követelményeit az ASUSTeK Computer: új szolgáltatása, a ZBD (Zero Bright Dot, zéró világos képpont) garancia szavatolja, hogy meghatározott típusok világos pixelhibáktól mentes kijelzővel kerüljenek forgalomba. Az LCD-k bonyolult gyártástechnológiájának velejárója a néha előforduló

[HWSW] Növeli notebookjai minőségi követelményeit az ASUSTeK Computer: új szolgáltatása, a ZBD (Zero Bright Dot, zéró világos képpont) garancia szavatolja, hogy meghatározott típusok világos pixelhibáktól mentes kijelzővel kerüljenek forgalomba. Az LCD-k bonyolult gyártástechnológiájának velejárója a néha előforduló hibás képpont, ami javíthatatlan elváltozás -- egyetlen lehetséges ellenszere a teljes kijelzőpanel cseréje.

Bosszantó képpontok

A legtöbb gyártó a felhasználóra -- és a gyártástechnológiára -- hárítja a pixelhibákat és csak szabványok által meghatározott hibaszám felett és eloszlás mellett cseréli ki a kijelzőt, noha már egyetlen hibás képpont is bosszantó tud lenni. A legzavaróbb pixelhiba típus az állandóan világosan égő képpont.

A ZBD garanciával értékesített notebookok kijelzője vásárláskor garantáltan mentes a világos pixelhibáktól, sőt, amennyiben 30 nap alatt akár egyetlen világos pixelhiba jelentkezne, a kijelzőt a gyártó díjmentesen kicseréli. A ZBD garancia jelenleg a W1, W2, V6 és M6 modellekre vonatkozik.

Pixelhiba

Egy LCD kijelző valamennyi képpontját három alpixel, szubpixel alkotja, egy-egy piros, kék és zöld, a három alapszín. A szubpixelek gyakorlatilag színszűrőként működnek, a vezérléstől függő mértékben engedik át a fényt a fehér háttérvilágításból. Összességében a három szubpixel színeiből áll össze az adott képpont látható színe, a képpontokból pedig a kijelzőn megjelenő kép.

A hibás pixel nem képes a vezérlésnek megfelelő helyes színt előállítani, így látható is a kijelzőn: vagy állandóan sötét ez a képpont, vagy folyamatosan világít, a helyes képmegjelenítéstől függetlenül. Az utóbbi, állandóan égő világos képpont a világos pixelhiba.

Javíthatatlan

A pixelhibás kijelző nem javítható, így az egyetlen megoldás a teljes panel cseréje. Az LCD gyártók létrehoztak vonatkozó ipari szabványokat a panelek kategorizálására: egy elterjedt osztályozás szerint 15 és 17 hüvelykes képátlóval rendelkező kijelzőknél 5 hibás pixel megengedett, 19 hüvelykes, vagy nagyobb kijelzőknél pedig 7 hibás pixel a felső határ. Az egyes alpixelek hibáira más, lényegesen lazább feltételek vonatkoznak.

Ez az ipari irányelv azonban a végfelhasználók számára semmilyen garanciát nem nyújt, a monitor vagy notebook gyártója saját hatáskörében határozza meg a pixelhibákra vonatkozó szabályait, eljárásait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról