eco@tech archívum - 2005 augusztus

2005
augusztus

0

Kémkedésre is használható a Google Earth

2005. augusztus 31. 15:31

[The Digital Chosun/HWSW] Dél-Korea szerint katonai és nemzetbiztonsági kockázatot rejt a bárki által ingyenesen hozzáférhető, műholdas térképszolgáltatás, a Google Earth és Maps, ugyanis ezek révén bárki megismerheti érzékeny objektumok elhelyezkedését. Szöul nagy része például elegendően nagy felbontással került digitalizálásra ahhoz, hogy akár gépjárművek elhelyezkedését is ki lehessen venni, valamint olyan védett létesítményeket is, amelyek fotózása egyébként tilos.

0

Hummer terepjáróhoz Hummer notebook dukál

2005. augusztus 31. 13:55

[News.com] Hummer márkájú notebookot dob piacra terepen dolgozó mérnökök, valamint a Hummer terepjárók tulajdonosai számára a General Motors. Az autógyártó természetesen nem maga állítja majd elő a számítógépeket, hanem az erre szakosodott Itronixtól szerzi majd be őket. A General Motors és az Itronix három évre szóló exluzív megállapodást kötöttek olyan notebookok szállításáról, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak és azt is zokszó nélkül viselik, ha valaki 75 centiméteres magasságból a betonra ejti őket.

0

Kínából támadják az Egyesült Államok hálózatait

2005. augusztus 30. 15:46

[Washington Post] Tömeges támadások érkeznek kínai weboldalak felől, számítógép-hálózatok százaiba betörve az Egyesült Államokban -- olvasható a Washington Post amerikai napilap múlt csütörtöki számában. A riport állítása szerint magukat megnevezni nem kívánó kormányzati tisztviselők elmondták, hogy a támadások a Védelmi Minisztériumon kívül több hivatalra is kiterjednek, hálózatok százai érintettek.

0

A Lenovo a PC-piac első helyére tör

2005. augusztus 30. 10:11

[News.com/HWSW] Az IBM személyi számítógépes részlegét az idén tavasszal bekebelező kínai Lenovo nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a világ PC-piacának meghódítását. A vállalat elnök-vezérigazgatója szerint a Lenovo öt éven belül a legnagyobb PC-gyártó lehet.

0

A kamerás telefonok a digitális fényképezés előszobáját jelentik?

2005. augusztus 30. 09:21

[News.com/HWSW] A várakozásokkal ellentétben a kamerás mobiltelefonok vevői sokkal inkább hajlandók digitális kamerát vásárolni, mint azok, akiknek nincs ilyen telefonja -- derül ki az IDC felméréséből, amiből kiderül, a kamerás telefonok forgalma nem fenyegeti olyan erősen a digitális fényképezőgépek piacát. Épp ellenkezőleg, a fotózásra is alkalmas mobiltelefonok bevezetik az embereket a digitális fényképezés világába.

0

Véget ért a Rio MP3-lejátszók története

2005. augusztus 29. 11:35

A MP3-lejátszók piacán patinás névnek számító Rio elhagyja a piacot, mivel a márkát birtokló japán vállalat úgy határozott, bezárja ezt a részleget, ugyanis az nem illik hosszú távú terveibe.

0

Már nem a BitTorrent a legnépszerűbb fájlcserélő

2005. augusztus 29. 09:57

[News.com/HWSW] A CacheLogic internetes kutatócég legújabb felmérése szerint már nem a BitTorrent, hanem az eDonkey a legnépszerűbb fájlcserélő. A fájlcserélők népszerűségében bekövetkezett változás valószínűleg annak köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban a filmstúdiók és a lemezkiadók rászálltak a BitTorrentre és sorban záratták be az oldalakat, illetve fogták perbe a felhasználókat.

0

Elem- és akkumulátorgyűjtő hálózat épül Magyarországon

2005. augusztus 23. 13:38

[KKVM/HWSW] Augusztus 22-én, azaz tegnap lépett hatályba az elemek és akkumulátorok visszavételét szabályozó kormányrendelet, melynek értelmében a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk az évente keletkező kétezer tonnányi használt energiaforrás begyűjtéséről és hasznosításáról.

0

Közel harmadával bővült a közép-kelet európai PC-piac

2005. augusztus 23. 12:16

A második negyedévben tovább növekedett a kelet-közép európai PC-piac, az eladások 26,1 százalékkal 2,6 millió darabra emelkedtek, miközben a bevételek 26,8 százalékkal 2,3 milliárd dollárra ugrottak.

0

Végképp megfeneklettek az egységes következő generációs optikai lemezzel kapcsolatos tárgyalások

2005. augusztus 23. 11:08

[News.com/HWSW] Végképp zátonyra futottak a Blu-ray és a HD-DVD támogatói közötti tárgyalások egy egyesített, közös formátum kifejlesztéséről -- adta hírül a japán Yomiuri lap. Az újság értesülései szerint a feleknek legkésőbb augusztus végéig meg kellett volna egyezniük, hogy aztán elég idejük legyen a termékfejlesztésekre, azonban a Sony és a Matsushita által vezetett Blu-ray Disc Association nem tudott megállapodásra jutni a HD-DVD formátum támogatóival, amelyek közül a legnagyobbak a Toshiba, a Sanyo és az NEC.

0

Nextgen médiumháború: a világ legnagyobb zenekiadója is a Blu-ray mellé állt

2005. augusztus 18. 10:11

Tovább hízik a Blu-ray formátum tábora, miután a Universal Music Group (UMG) tegnap bejelentette, hogy csatlakozik a szabványt kidolgozó és promótáló szövetséghez, a Blu-ray Disc Associatonhöz (BDA). A Vivendi Universal médiabirodalom érdekeltségébe tartozó UMG a világ legnagyobb zenei kiadója, így lépése nagy erejűnek tekinthető a következő generációs médiumszabványért folyó küzdelemben. Érdekesség, hogy a korábbi testvérvállalat, a filmkiadó Universal Pictures a HD-DVD mellett kötelezte el magát korábban.

0

A Microsoft kezében az Apple iPod kezelőfelületével kapcsolatos szabadalom

2005. augusztus 17. 11:46

Az amerikai Szabadalmi- és Védjegyhivatal (U.S. Patent and Trademark Office) elutasította az Apple Computer szabadalmi kérelmét az iPod lejátszó felhasználói felületére és menürendszerére vonatkozóan. Az ok rendkívül prózai, a Microsoft öt hónappal korábban szabadalmaztatta a megoldást.

0

2011-ig közösen fejleszt az AMD és az IBM

2005. augusztus 16. 14:28

Az AMD és az IBM megállapodtak, hogy 2011-ig meghosszabbítják a gyártástechnológiai fejlesztések területén kötött együttműködési szerződésüket. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Novembertől bárki intézheti hivatali ügyeit elektronikus úton

2005. augusztus 16. 10:52

2005. november 1-én lép hatályba a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, amely a magyarországi elektronikus ügyintézés követelményeit és szabályzatát rögzíti, ezáltal 6 ezer szolgáltatás intézését teszi lehetővé elektronikus úton.

0

Mégsem a fájlcsere a zeneipar első számú ellensége

2005. augusztus 15. 14:48

[AP/HWSW] Bár az utóbbi időben főként a fájlcserélő hálózatokon, ftp-szervereken illegálisan terjedő hang- és filmanyagok kerültek reflektorfénybe, az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA, Recording Industry Association of America) szerint a legnagyobb fenyegetést továbbra is a másolt CD-k jelentik.

0

Google vagy Yahoo: kinek van nagyobb...

2005. augusztus 15. 10:29

[News.com/WSJ] ... keresőindexe? A Yahoo a hétvégén bejelentette, hogy keresője már több mint 19 milliárd weboldal között kutat, azonban az iparág egyes szereplői -- köztük a Google -- szerint a cég túloz.

0

A Microsoft az év végére ígéri az Apple iPod ellenfelét

2005. augusztus 12. 10:09

[BetaNews] A Bloomberg News szerdai interjújában Erik Huggers, a Microsoft digitális média üzletágának vezetője elmondta, hogy az iPod jelentős konkurenciával fog találkozni az idei ünnepi szezon során. Az Apple támogatói azonban gyorsan felhívták arra a figyelmet, hogy a szoftveróriás ugyanezt közölte pontosan egy évvel ezelőtt, azonban nem sikerült átütő sikert elérniük, és az iPod piaci részesedése azóta is csak folyamatosan növekszik.

0

Nyereséges a Transmeta

2005. augusztus 11. 14:11

Történetének első nyereséges negyedévén van túl a Transmeta, amely nemrégiben jelentős átszervezésen esett át és megszabadult korábbi fő tevékenységétől, a processzotgyártástól. A cég ma már szellemi tulajdonának áruba bocsátásával keresi kenyerét.

0

Az emberek félelmeire alapoznak a spamküldők

2005. augusztus 10. 14:11

A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint júliusban a levélszemét-küldők az emberek félelmeire alapoztak: első alkalommal jelentek meg a postaládákban olyan levelek, melyek a különféle veszélyektől rettegők számára a család vagy a gyerekek biztonságát védő termékeket reklámoztak.

0

Kiegyezett a Microsofttal a spamkirály

2005. augusztus 10. 09:13

[News.com/WSJ/HWSW] A Microsoft bejelentette, hogy peren kívüli megállapodást kötött az egyik legismertebb spammer, Scott Richter vállalatával. Az egyezség értelmében az OptInRealBig.com összesen hétmillió dollár kártérítést fizet és többé nem küld ki kéretlen reklámleveleket. Richter egy telefoninterjúban azt nyilatkozta a Wall Street Journal üzleti lapnak, hogy a jövőben csak olyanoknak küldenek e-mailben reklámot, akik kifejezetten kérték azt.

0

Hárommilliárd dollárért sem eladó a Skype

2005. augusztus 9. 08:36

A pletykák szerint Rupert Murdoch vállalata, a News Corp. hárommilliárd dolláros felvásárlási ajánlattal kereste meg a Skype-t, azonban a tárgyalások végül nem vezettek eredményre. A brit Independent című lap céghez közeli forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a News Corp. és a Skype júliusban függesztették fel az egyezkedést. Noha a Skype cáfol minden olyan hírt, amely szerint vevőt keresne, iparági szakértők meg vannak győződve arról, hogy a luxemburgi székhelyű vállalatot hamarosan fel fogja vásárolni egy tőkeerős óriáscég.

0

Közel 3 milliárd dollárt zsebelhettek be egy év alatt az adathalászok

2005. augusztus 3. 09:02

[News.com] A Gartner legfrissebb elemzése szerint rendkívüli nyereségre tehetnek szert az internetes adathalászok, az úgynevezett phishing honlapokat létrehozó bűnözők. A bankkártya adatokat speciális, banki oldalnak álcázott honlapokkal megszerző támadók körülbelül 2,75 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el az Egyesült Államokban az elmúlt egy év során.

0

Hanyatlóban a csengőhang-üzlet?

2005. augusztus 3. 07:03

Egyes vélemények szerint véget ért az az idő, amikor könnyedén lehet pénzhez jutni a mobiltelefonokban használható csengőhangok eladásából. A nem is olyan régen még elképesztően nyereséges üzletág több tényező miatt van nyomás alatt: a fiatal felhasználók között már nem olyan népszerűek a nem túl jó minőségű rövid klippek, azok jellege is változóban van, illetve egyre nő a verseny a disztribútorok között.

0

Újabb kínai erő emelkedik: tőzsdére megy a Baidu.com kereső

2005. augusztus 2. 13:06

[AP/HWSW] Az alig ötéves Baidu.com, a Google kínai megfelelője saját állítása szerint a világ hatodik leglátogatottabb oldala -- köszönetően a több mint százmillió kínai netezőnek. A két kínai által alapított vállalkozás a Google nyomdokain haladva tőzsdére kíván vonulni az Egyesült Államokban, amelytől jelentős, 45 millió dolláros tőkebevonást várnak.

0

Egyszerűen feltörhetők a hotelszobából a szállodai információs rendszerek

2005. augusztus 1. 13:14

[News.com] Egyszerű eszközökkel, egy noteszgéppel és egy USB-s TV-tunerrel feltörhető a hotelszobából a szállodák információs rendszere -- állította Adam Laurie egy prezentáció során a hétvégi Las Vegas-i Black Hat biztonsági konferencián. Állításait képekkel is igazolta, melyet igen neves szállodák rendszerének feltörését követően készített.