Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 6. 09:26

A gondolataival irányítja számítógépét egy megbénult férfi

Matthew Nagle
Matthew Nagle
[HWSW] Az amerikai Cyberkinetics Neurotechnology Systems bemutatta az agyba ültethető mikroelektródákból és a hozzájuk tartozó jelfeldolgozó processzorból álló "BrainGate" interfészét, amelynek segítségével az emberi agy közvetlenül összekapcsolható a számítógéppel és akár annak vezérlésére is használható.

Gondolatban rajzolt, játszott

A BrainGate első felhasználója egy 2001-ben megkéselt férfi, aki azóta nyaktól lefelé béna. A tolószékbe kényszerült 25 éves Matthew Nagle most a BrainGate-nek köszönhetően a gondolatai segítségével képes irányítani az otthoni tévékészülékét. Nagle agyába közel 100 hajszálvékony elektródát ültettek, ezek fogják fel az agy jeleit, amelyeket egy számítógép dekódol és alakít át olyan módon, hogy azok egy kurzort mozgatnak. A kurzort a megfelelő gombra pozicionálva Nagle képes be- és kikapcsolni a tévét, csatornákat váltani vagy a hangerőt változtatni.

Miután beültették az eszközt Nagle agyába, egy képernyőn mozgó kurzort mutattak neki és arra kérték, gondoljon a kurzor mozgásának irányára. A BrainGate segítségével felfogták az agy elektromos jeleit és az egyes irányokhoz rendelték őket. Így Nagle a gondolatai segítségével képes irányítani a képernyőn a kurzort. A kísérletek sikeresnek bizonyultak, a férfi képes volt a megfelelő helyre mozgatni a kurzort, akár akadályok kikerülésével is.

John Donoghue, a Brown Egyetem professzora, a BrainGate kifejlesztése mögött álló tudósok egyike elmondta, a BrainGate segítségével elméletileg bármilyen számítógépes alkalmazás vezérelhető, amelynek irányításához elégséges egy egér. Ezt Nagle is bizonyította, amikor gondolatai segítségével rajzolt és írt a számítógép képernyőjére, megnyitott olvasásra egy e-mailt és játszott a Ponggal, a Tetrisszel, hamarosan pedig Super Mariózni akar.

Visszakaphatják a végtagjaikat

A gondolatok bármilyen elektronikus eszközt képesek működésre bírni, a kutatók sikeresen teszteltek egy gondolatirányítású robotkart, amely segítségével Nagle egy ember kezéből tárgyakat vett el és azokat egy másik kézbe helyezte. Donoghue professzor szerint a bénaságban szenvedők így végül visszakaphatják a végtagjaikat.

A végső cél egy olyan eszköz kifejlesztése, amely csupán akkora mint egy mobiltelefon, akkumulátorról működik és elektromos impulzusok segítségével képes a lebénult végtagokat mozgatni. Ez azonban nem egyszerű feladat, mivel a legegyszerűbb testmozgás is neuronok millióit veszi igénybe, az agyba ültetett elektródák pedig csupán pár százhoz csatlakoznak. Nagle eltökélt szándéka, hogy a gondolatai segítségével megtanul járni.

A Cyberkinetics az elkövetkező hónapok során további öt betegen teszteli majd a BrainGate-et, egyenként 12 hónapig, de a vállalat szerint legalább 60 sikeres teszt kell ahhoz, hogy megkaphassák a szükséges jóváhagyásokat és a BrainGate elterjedhessen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról