Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 1. 10:55

A Microsoft felvásárolja az Európai Uniót*

Bill Gates
Bill Gates
[HWSW] Meglepő eredménnyel zárult az Európai Unió és a Microsoft jogvitája a Windows operációs rendszerrel és a Media Playerrel kapcsolatban. A redmondi vállalat ma váratlanul bejelentette, hogy felvásárolja az Európai Uniót.

Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, az azonban valószínűsíthető, hogy a Microsoftnak nem kell kifizetnie a rá kirótt, rekordnagyságú, 497 millió eurós bírságot. Az EU emellett minden, a Microsoft ellen indított eljárást ejt. Az Európai Unió a tranzakció lezárása után a Microsoft kizárólagos tulajdonában levő leányvállalatként üzemel tovább. Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója elmonta, hogy az EU legkorábban két év múlva lehet nyereséges.

"Ez egy logikus állomása a cég növekedésének" -- mondta a bejelentés kapcsán Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke. "A megállapodás mindenkinek kedvező" -- tette hozzá. Az Európai Bizottság soros elnöke, Jose Manuel Durao Barroso a továbbiakban a Microsoft alelnökeként folytatja a szervezet irányítását, közvetlen felettese Bill Gates lesz. Barroso szerint az Unió lakosai számára rendkívül kedvező megállapodás született, a Microsoft vezetése már korábban is bizonyította, hogy képes helyt állni az intenzív versenyben. Az Unió lakosai a jövőben kedvezményekkel vásárolhatnak Microsoft termékeket.

Bill Gates a felvásárlás kapcsán rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hamarosan feloszlatják az Európai Unió összes törvényhozó szervezetét, mivel "a Microsoft nem demokrácia, mégis milyen jól működik". A további, a Microsoft piaci politikáját bíráló országok, esetleg nyíltan a Linuxhoz húzó távol-keleti államok esetleges felvásárlásával kapcsolatos kérdésekre Gates kitérő választ adott, elmondása szerint a Microsoft nem kommentál pletykákat és spekulációkat.

* Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy ma április elseje van. Amennyiben észrevétele, megjegyzése van a hírrel kapcsolatban, forduljon közvetlenül a szerzőhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról