eco@tech archívum - 2005 június

2005
június

0

Két új mobiltelefon a Siemenstől

2005. június 30. 15:23

A Siemens Hamburgban mutatta be két legújabb, felsőkategóriás mobiltelefonját. Az elsősorban üzletemberek számára fejlesztett S75 EDGE-támogatásával, míg az SL75-ös készülék 1,3 megapixeles kamerájával és kavics formájával hívhatja fel magára a figyelmet.

0

Íriszalapú azonosítást vezetnek be a Heathrow repülőtéren

2005. június 29. 12:27

[The Sunday Times/Scotsman/HWSW] Sci-fiket és Orwell 1984 című regényét idéző kísérleti tervezet vette kezdetét a világ egyik legforgalmasabb repülőterén, a londoni Heathrown. A 2-es és 4-es terminálokon az utasok immár szemeik íriszeinek vizsgálata alapján is igazolhatják személyazonosságukat.

0

Elindult a Google videokereső szolgáltatása

2005. június 28. 15:10

[HWSW, News.com] A Google hétfőn elindította legújabb szolgáltatását, a Google Videót , mely egyelőre béta állapotban érhető el a Google számos más szolgáltatásához hasonlóan. Az adatbázisban jelenleg a Unicef, Greenpeace, CNET Networks és más tartalomszolgáltató partnerek április óta megjelent videoállományai kaptak helyett, ezek között lehet keresni.

0

A Legfelsőbb Bíróság a fájlcserélők ellen ítélt

2005. június 28. 10:55

[News.com/WSJ/HWSW] A lemezkiadók és filmstúdiók szempontjából elsöprő győzelem született az amerikai Legfelsőbb Bíróságon, amely hétfőn kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért.

0

Csak a fontosabb területekre koncentrálja kutatas-fejlesztési erőforrásait a Sony

2005. június 24. 15:43

[HWSW, CNet] Úgy tűnik az új vezetés valóban jót tesz a japán Sonynak: a vállalat a jelek szerint teljes stratégiaváltást hajt végre, a korábban betonba ágyazottnak tűnő döntések felülbírálata mellett -- ilyen volt például az MP3-támogatás bevezetésével kapcsolatos álláspont is -- a cég a kutatás-fejlesztési erőforrásait is olyan területekre kívánja koncentrálni, melyek az új vezetés szerint bíztató jövővel rendelkeznek. A vállalat új elnöke szerint ilyen területek a következő generációs videoeszközök, a mobiltelefonok, illetve a lapos televíziók.

0

A Microsoft három éven belül a mobilpiac ura lesz

2005. június 24. 14:24

A Microsoft mobil és beágyazott rendszerekért felelős részlegének vezetője nem kisebb ígéretet tett, mint hogy három éven belül már a redmondi cég vezeti mobiltelefonos szoftverek piacát.

0

Minden harmadik eladott CD hamis

2005. június 24. 10:07

A világszerte eladott CD-k közül minden harmadik hamisítvány, kalózmásolat -- jelentette be tegnap az International Federation of Phonographic Industries (IFPI). Örvendetes hír azonban, hogy tavaly csupán 2 százalékkal nőtt a kalózlemezek száma, az elmúlt öt évben ez volt a legkisebb növekedés. Az IFPI adatai szerint 2004-ben világszerte 1,2 milliárd hamis CD talált gazdára, amelyek a teljes CD-forgalom 34 százalékát adták. Az eladott kalóz CD-k száma kétszer annyi volt mint 2000-ben.

0

Frissült a szuperszámítógépes toplista

2005. június 22. 12:17

A Heidelberg egyetemen rendezett International Supercomputer Conference (ISC2005) rendezvényen tették közzé a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit tartalmazó Top500 listát , amelyet most huszonötödik alkalommal állítottak össze.

0

Újabb chipgyárat építene Drezdában az AMD?

2005. június 21. 11:20

Német lapértesülések szerint az AMD egy harmadik drezdai félvezetőgyár építését fontolgatja. A szászországi fővárosban jelenleg is teljes kapacitással üzemel az AMD Fab 30 üzeme, mellette pedig már szerkezetkészen áll a Fab 36, amelybe jelenleg telepítik a chipgyártó berendezéseket. A tervek szerint a Fab36-ban jövőre indul be a tömegtermelés.

0

Flottakövetés szolgáltatás már a Pannon GSM-től is

2005. június 20. 14:15

A T-Mobile-t követően a Pannon GSM is elindította elsősorban flottakövetésre ajánlott szolgáltatását. A Pannon Flottakövetést járműparkkal rendelkező cégek tudják előnyösen kihasználni, akik pár kattintást követően azonnal értesülhetnek arról, vajon járműveik -- illetve a vezetők mobiltelefonjai -- hol tartózkodnak az országban.

0

Nem szorítja egyelőre háttérbe az internet a nyomtatott újságokat

2005. június 17. 12:40

[News.com] Egy első ízben végzett felmérés szerint egyelőre még csak minden ötödik internetező részesíti előnyben az újságok online változatait az offline, azaz nyomtatott változatokhoz képest. A Nielsen/NetRatings friss felmérése szerint az internetezők 72 százaléka továbbra is olvassa a nyomtatott újságokat annak ellenére, hogy néhány kattintással elérheti annak internetes változatát is.

0

Az egyre jobban terjedő hardveres védelem megnehezítheti a filmkalózok dolgát

2005. június 16. 16:16

[Clubic.com] Lassan beérnek a hardveres jogkezelő technológiák: bár az Intel processzorokba épített DRM-technológia többé-kevésbé kacsának bizonyult, a processzorokba implementált DTCP-IP is alkalmas másolásvédelem erősítésére. A DTCP-IP nem jogkezelő technológia (DRM), hanem egy olyan hálózati átviteli szabvány, amely megvédi a tartalmakat az illetéktelen másolástól, grabbeléstől.

0

A Microsoft is segíti a kínai cenzúrát

2005. június 15. 12:42

[Neowin.net] A Pekingi Egyetem fórumai mellett már saját blogjukban sem használjatnak különböző szavakat a kínai internetezők: a Microsoft aktív együttműködésével a kínai MSN Spaces szolgáltatáson keresztül sem lehet használni olyan szavakat, mint a demokrácia, szabadság, vagy emberi jogok. A Microsoft a kínai vezetés kérésének megfelelően ezeket a szavakat is felvette a közönségesebb, tiltott szavakat tartalmazó listára.

0

Új mobiltelefonok és kiegészítők a Sony Ericssontól

2005. június 13. 16:05

Több új mobiltelefont és egy vezeték nélküli hálózati csatlakozásra is képes, harmadik generációs PC-s adatkártyát mutatott be a mai napon a Sony Ericsson. A játékokra kihegyezett, fiataloknak kínált S600 mellett bemutatkozott a női kézekbe tervezett Z520 és a belépő szintű J210 mobiltelefon is.

0

IP-telefónia: kinek éri meg váltani?

2005. június 13. 08:59

Noha az IP-alapú hangkommunikáció technológiája már sok éve elérhető, az IP-telefónia csak az utóbbi időben kezd teret nyerni a vállalatok körében. Ennek egyik oka az az, hogy kezdetben az IP telefonos megoldások nem tudták azt a szolgáltatási színvonalat biztosítani, amit a hagyományos telefóniában már megszoktak a felhasználók. A korai implementációk még igen kezdetlegesek voltak, sok gyermekbetegséggel küzdöttek, a hangminőség gyenge volt, a készülékek pedig buták, a felhasználók ezért idegenkedtek a használatuktól. A telefonálásban új elemként jelent meg a készülékeken található reset gomb használata, amelyek segítségével akkoriban még sűrűn kellett a telefonokat újraéleszteni.

0

Egyre kevesebb asztali PC-t vesznek a hazai cégek

2005. június 9. 09:22

A legfrissebb Magyar Infokommunikációs Jelentés szerint a hazai üzleti szféra személyi PC-állományának mintegy 6 százalékos bővülésével számolhatunk az év folyamán, amelynek fő hajtóerejét a hordozható PC-k piacának dinamikus növekedése jelenti majd. Azonban míg a rohamléptekben fejlesztett és egyre olcsóbbá váló laptopok iránti igény várhatóan tovább fokozódik, vevőcsalogató újdonságok hiányában a desktop PC-k iránti kereslet némileg visszaesik.

0

Minden hetedik jelszó egy percen belül feltörhető

2005. június 8. 09:22

A mai napon megkezdte működését az első magyar Jelszóellenőr. A NetAcademia Oktatóközpont most bemutatott online szolgáltatásának segítségével bárki másodpercek alatt megtudhatja, hogy mennyire ellenálló a számítógépét védő jelszó.

0

A BenQ veszi meg a Siemens mobiltelefonos részlegét

2005. június 7. 11:32

Több hónapja tartó találgatások végére tett pontot a Siemens mai bejelentése, a német vállalat közölte, hogy veszteséges mobiltelefon-részlegét a tajvani BenQ Corporationnek adja el. Az ügyletet a BenQ részvényeseinek, illetve az európai hatóságok jóváhagyására vár és a tervek szerint szeptemberre zárul le.

0

Az X41-es Tablet PC ThinkPaddel startol a Lenovo

2005. június 6. 15:08

[News.com] Várhatóan az X41-es típusú ThinkPad Tablet PC-vel teszi meg az új termékek bevezetéséhez vezető első lépéseket a kínai Lenovo azt követően, hogy megvásárolta az IBM személyi számítógépeket forgalmazó részlegét. Az X41-es nem csak a Lenovo első saját ThinkPad noteszgépe lesz, hanem az első olyan ThinkPad noteszgép, mely egy mozdulattal Tablet PC-vé alakítható át. Az X41 Tablet sorozat továbbra is a ThinkPadekre jellemző stílusos fekete házban, pöcökegérrel, valamint vörös és kék tapipad-gombokkal kerül piacra.

0

Egyetlen molekulából áll a világ legkisebb tranzisztora

2005. június 3. 13:32

A kanadai Univerisy of Alberta kutatói Dr. Robert Wolkow vezetésével elkészítették a világ legkisebb tranzisztorát, amely mindössze egyetlen szénhidrogén-molekulából áll. A tudományos áttörésről a Nature magazin ma megjelent száma számolt be.

0

Lehetetlenné teszi a másolt CD-k továbbmásolását a Sony BMG

2005. június 1. 11:28

[News.com] Új másolásvédelmi megoldást tesztel a Sony BMG Music Entertainment, mely lehetetlenné teszi, hogy a felhasználók által megírt CD-lemezekről további másolatok készülhessenek. Ilyen védelem hiányában többek között az internetről jogszerűen letöltött dalokból készült CD-lemezek is szabadon továbbmásolhatók.