Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Legális zene- és filmletöltéssel csábítják a diákokat egyes amerikai egyetemek

Bizó Dániel, 2005. április 05. 09:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[AP] Egy egyetemi diák, valahol az Egyesült Államokban óra után bekapcsolja notebookját, majd pillanatok alatt letölti kedvenc együttesének albumát -- legálisan. Ez nem fikció, hanem a valóság, immár több ezer hallgató számára, tucatnyi felsőoktatási intézményben.

hirdetés
[AP] Egy egyetemi diák, valahol az Egyesült Államokban óra után bekapcsolja notebookját, majd pillanatok alatt letölti kedvenc együttesének albumát -- legálisan. Ez nem fikció, hanem a valóság, immár több ezer hallgató számára, tucatnyi felsőoktatási intézményben.

Első lépés: elfogadás

Gyökeresen megváltozni látszik a médiaipari szereplők hozzáállása a zenék és videók online terjesztéshez. Míg magatartásukat korábban kizárólag a tagadás és az elszánt, fatalista harc jellemezte, mára a zenekiadók és hollywoodi filmstúdiók annak jeleit mutatják, felismerték és elfogadták a XXI. század emberének fogyasztói szokásait.

Világossá kellett válnia a kiadók számára, hogy a tömegeket nem lehet és nem is érdemes jogszabályokkal és ellenállással megerőszakolni, mert az inkább elfordítja az embereket, mintsem a kívánt irányba terelné őket. Az ipar tehát alkalmazkodik a kor követelményeihez, és megkezdődött a verseny az igények kiszolgálására.

Versenyfutás

A fogyasztókért, piacért folytatott versenyben a vállalatok partnerre leltek az egyetemekben. A campusok céljai bár különböznek a vállalatokétól, az eszközök közösek: legális egyetemi letöltő szolgáltatások. Míg a médiavállalatok bevételi forrásra és "helyesen szoktatott" fogyasztókra tesznek szert, addig az egyetemek vonzóbbá tehetik magukat a tanulni vágyók számára, így előnyt kovácsolhatnak a tehetségekért folytatott versenyben -- legalábbis egy ideig.

A letöltés havi fix díjért, mindössze néhány ezer forintnak megfelelő dollárért vehető igénybe, a legújabb filmekért pedig egyenként kell fizetni nagyjából ötszáz forintnyi összeget. "Egy kattintással le lehet tölteni egy egész albumot, és a letöltési idő, mondjuk, egy perc" -- mondja az Amerikai Egyetem egy diákja.

Az online letöltések fontosságát mutatja, hogy már most tumultus alakult ki a campusoknál folytatott helyezkedésben. A szereplők között található a Ruckus Network, a RealNetworks és a Napster is. A Sony BMG, a világ legnagyobb zenekiadója egyenesen odáig ment, hogy megfinanszírozza a letöltési szolgáltatás felállítását és üzemeltetését egy adott bevezetési időszak alatt, mivel az általa jegyzett zenék az összes szolgáltató kínálatában elérhetőek.

A tapasztalatok szerint a diákok rengeteget ücsörögnek gépeik előtt, és előszeretettel használják a letöltési lehetőséget kikapcsolódás céljából -- televízió és rádió helyett. A North Carolinai Egyetemen a diákok 60 százaléka él rendszeresen a szolgáltatással.

Az apró betűs rész

Nem minden tökéletes persze. A legtöbb szolgáltatás kizárólag Windows operációs rendszert támogat és nem engedélyezi a hordozható zenelejátszóba való másolást. További zavaró tényező, hogy az illegális terjesztés megakadályozása céljából a zenék és filmek sokszor olyan védelemmel vannak ellátva, amely 30 naponként megköveteli, hogy a szolgáltatáshoz csatlakozzon a számítógép. Ez pedig kedvezményesen kizárólag az egyetemi hálózatról lehetséges. Ha a végzős továbbra is meg akarja tartani gyűjteményét, az egyetemi díjnál jóval borsosabb árat kell fizetnie a szolgáltatónak.

A problémák ellenére a szolgáltatás olcsó, gyors és kényelmes, így minden bizonnyal egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy nem kell aggódni a razziák miatt, melyek nagyon is valós fenyegetést jelentenek. Jónéhány egyetemen találni olyan diákokat, akik dollárezreket fizettek kártérítésként illegális letöltéseik miatt.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.