:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 18. 12:29

Vezeték nélküli szélessáv az Inteltől

Az Intel várhatóan ma jelenti be első WiMAX chipjét, amelyet korábban Rosedale néven fejlesztettek. A terméket otthoni WiMAX-eszközökbe ajánlja majd a gyártó, a hírek szerint a Rosedale-t a távközlési berendezések vezető gyártói közül több mint tíz, köztük a Siemens és a Huawei is felhasználja eszközeiben.

[HWSW] Az Intel várhatóan ma jelenti be első WiMAX chipjét, amelyet korábban Rosedale néven fejlesztettek. A terméket otthoni WiMAX-eszközökbe ajánlja majd a gyártó, a hírek szerint a Rosedale-t a távközlési berendezések vezető gyártói közül több mint tíz, köztük a Siemens és a Huawei is felhasználja eszközeiben.

Még túl drága

A WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access), másképpen az IEEE 802.16 szabványnak megfelelő eszközök legfeljebb 70 Mbit/sec sebességgel képesek kommunikálni akár 30 mérföldes távolságról is. A WiMAX főként az xDSL és kábeles hozzáférések alternatívája lehet, mivel a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítésének költsége alacsonyabb, mint a vezetékes megoldásoké. A WiMAX főleg ritkásan lakott, nyílt területeken használható hatékonyan, a sűrűn beépített városokban ugyanis a jelek terjedését nagyban akadályozzák az épületek. Ezért a "vezeték nélküli városokban" a megfelelő lefedettség eléréséhez sokkal több hálózati berendezés szükséges.

A "vezeték nélküli szélessáv" azonban egyelőre még túl drága az igazán széles körű elterjedéshez. Egy otthoni felhasználásra szánt WiMAX végponti berendezés ára ma még az 500 dollárt is meghaladhatja, azonban az Intel és az iparági szereplők azon fáradoznak, hogy ez 200-300 dollár (~40-60 ezer forint) közé csökkenjen. A Rosedale chip listaára ezer darabos közvetlen megrendelés esetén darabonként 45 dollár lesz.

Sebesen terjedhet

Elemzők szerint az Intel erőfeszítései a WiMAX elterjesztése érdekében hasonló eredményt hozhatnak, mint a Wi-Fi esetében. Emlékezetes, hogy a világ legnagyobb chipgyártója 2003-ban a Centrino mobil platform részévé tette a Wi-Fi vezeték nélküli hálózati vezérlőt, ma pedig már szinte minden noteszgépnek tartozéka ez az alkatrész és világszerte terjednek a vezeték nélküli hálózatok, mind az otthonokban, mind a vállalatoknál, mind pedig nyilvános helyeken.

Az Intel szerint a WiMAX vezeték nélküli adatátviteli szabványt támogató eszközök száma és népszerűsége még a Wi-Fi-nél is gyorsabban növekedik majd. Lonnie McAlister, az Intel Wireless Networking Group termékmenedzsere úgy véli, már 2006-ban piacra kerülhetnek az első olyan mobiltelefonok és noteszgépek, amelyek támogatják ezt a nagy sávszélességű technológiát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.