Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 1. 09:41

Magyarországon készülnek a HP szalagos meghajtói

A Flextronics zalaegerszegi gyárában elkészült az egymilliomodik HP szalagos meghajtó, amelyet Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adott át Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek. A jeles darab egy StorageWorks Ultrium 460 típusú meghajtó volt.

[HWSW] A Flextronics zalaegerszegi gyárában elkészült az egymilliomodik HP szalagos meghajtó, amelyet Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adott át Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek. A jeles darab egy StorageWorks Ultrium 460 típusú meghajtó volt.

A 400 gigabájt tárolókapacitású HP StorageWorks Ultrium 460 Tape Drive volt az első olyan termék a HP Ultrium családon belül, amelyet a cég Magyarországon kezdett gyártani. Ez a meghajtó képezi a technológiai alapját a HP jelenlegi csúcsmodelljének, a harmadik generációs Ultrium 960-asnak is. Az eseményen bejelentésre került, hogy újabb típussal, az Ultrium 448-as modellel bővül a hazai gyártás.


Az egymilliomodik meghajtó

Bristoltól Zalaegerszegig

A HP korábban saját maga végezte ezeknek az eszközöknek a gyártását, a végső összeszerelés az angliai Bristolban történt, ide azonban a több országból érkeztek a meghajtók komponensei. A vállalat 2001-ben döntött úgy, hogy a gyártást a világ egyik legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójára, a szingapúri központú Flextronicsra bízza, a két cég együtt döntött arról, hogy a szalagos meghajtók Magyarországon készüljenek.

A zalaegerszegi Flextronics-gyárat 2002 elejére építették fel, a HP termékeinek sorozatgyártása pedig ugyanennek az évnek a nyarán kezdődött meg. A termelés felfutására jellemző, hogy 2003-ban 200 ezernél több, 2004-ben pedig már 600 ezernél is több meghajtót állított elő a Flextronics. A magyarországi üzem szinte az összes korábbi munkafázist elvégzik, itt gyártják a nyomtatott áramköröket, a fémalkatrészeket, a műanyag burkolatokat, az előlapokat, a készülékek házát, vagyis a meghajtók író-olvasó fejeit leszámítva szinte mindent.

Naponta 1200 meghajtó

A Flextronics gyárában mintegy hatszázan foglalkoznak a HP szalagos meghajtók előállításával, ezek negyede magasan képzett mérnök. A szerelősorok közti sétánkon megtudtuk, hogy a mérnökök jelentős része csupán maguknak a szerelősoroknak a karbantartásáról gondoskodik, de egy részük részt vesz a fejlesztési munkálatokban is, illetve a hibakeresést és –elemzést végzi. A dolgozók többsége azonban "robotmunkás", a szerelősor mellett ülve naponta több százszor végzi el ugyanazt a munkafolyamatot, alkatrészeket szerel össze, csavarokat húz meg, műszereket ellenőriz.

Büszkeségünk
A szalagos meghajtók gyártása nem csak a dobozokon virító "Product of Hungary" felirat miatti büszkeség okán lehet fontos, jelentős gazdasági tényező is egyben. A HP és a Flextronics képviselői nem árulták el, pontosan mekkora értéket képviselnek a leszállított termékek, azonban azt tudhatjuk, hogy ezeknek az eszközöknek a végfelhasználói ára többmillió forint is lehet, így könnyen kiszámolható, hogy éves szinten százmilliárdos nagyságendű tételről van szó.
A zalaegerszegi üzemben egy nyolcórás műszak alatt 400 szalagos meghajtó készül, egy három műszakos munkanapon tehát 1200 terméket állít elő a gyár. Ezeket a HP által kifejlesztett készülékeket más gyártók -- például a Hitachi és az IBM -- is forgalmazzák a saját nevük alatt. A szerelősorokon összesen 12 különféle meghajtó készül, azonban a különféle megrendelők igényeihez igazítva ezeket más és más burkolattal, előlappal, szoftverrel, címkével látják el. Összesen 617 különféle változat állítható össze.

A meghajtókat 12 órás intenzív tesztelésnek vetik alá, s ha ezen megfeleltek, akkor becsomagolják őket és innen szállítják a világ minden tájára. A szalagos tárolók piacán vezető HP 30 százaléknál is magasabb részesedéssel rendelkezik, vagyis a világon használt ilyen készülékek közül gyakorlatilag minden harmadikat Zalaegerszegen állítják elő.


Beck György (HP) és Ivan Herd (Flextronics)

Az Xbox-sztori

A Flextronics közel tíz éve van jelen hazánkban és a zalaegerszegi gyáron kívül Sárváron, Nyíregyházán és Tabon is rendelkezik üzemekkel. Ivan Herd, a Flextronics alelnöke lapunknak elmondta, Magyarország vonzó a szerződéses elektronikai gyártók számára, földrajzi elhelyezkedése kedvező, a munkaerő jól képzett, emellett elég olcsó is, összességében jó ár-érték arányt képvisel. Amikor azonban az alacsony költség a legfontosabb, akkor Kína verhetetlen, pontosan ezért költözött el 2002-ben Sárvárról a Távol-Keletre a Microsoft Xbox gyártása. A történet hátterét Herd mesélte el.

A Flextronicsnak és a Microsoftnak azért esett a választása a magyarországi részlegre, mert megfelelően közel van Nyugat-Európához, az Xbox egyik fontos piacához -- mondta Herd. Az eladások felfuttatása érdekében fontos volt, hogy a konzolok gyorsan eljussanak a boltokba, emlékezetes, hogy a premier heteiben hatalmas repülőgépekkel szállították el az Xboxokat. Később, amikor az első vásárlási láz elült, és kiderült, hogy az Xbox mégsem olyan népszerű, mint várták, a gyártást az alacsonyabb költségek miatt Kínába költöztették.

Az ősszel megjelenő, új generációs Xbox gyártását hónapokon belül meg fogja kezdeni a Flextronics, azonban a helyszínt firtató kérdésünkre a Flextronics alelnöke csak sokat sejtetően mosolygott.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról