:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 20. 09:46

Erős negyedévet zárt az Intel

Paul Otellini
Paul Otellini
[HWSW] A mobil processzorok sikerének köszönhetően az Intel első negyedéves eredménye felülmúlta a várakozásokat. A vállalat emellett közölte, hogy az idén a korábbi terveknél többet költ tőkeberuházásra, hogy felgyorsítsa az átállást a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára.

Az év első hónapjában az Intel 9,4 milliárd dollár bevételt ért el, ez éves szinten 17 százalékos növekedést jelent. A nettó nyereség 2,2 milliárd dollárt, részvényenként 34 centet tett ki, ez 31 százalékkal magasabb a megelőző év azonos időszakában elért eredménynél. Piaci elemzők 9,3 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 31 centes profitot vártak. A jelenleg is tartó negyedévre 8,6 és 9,2 milliárd dollár közötti bevételt vár a cég. A nyereségre vonatkozó előrejelzést az Intel nem tesz közzé.

Pau Otellini, az Intel elnöke elmondta, a rendkívül erős eredmények részben a noteszgépekbe szánt processzorok, Wi-Fi vezérlők, valamint a mobiltelefonos chipek iránti erős keresletnek köszönhetők. Mooly Eden, a vállalat mobil részlegének vezetője szerint az eladott Pentium M processzorok 80 százalékához már vezeték nélküli hálózati vezérlőt is szállít az Intel.

A világ legnagyobb chipgyártója bejelentette, hogy idén a korábban tervezett 4,9-5,3 milliárd dollár helyett 5,4-5,8 milliárd dollárt költ tőkebefektetésre, mivel a vállalat feltett szándéka, hogy minél hamarabb felfuttassa a 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészek gyártását. Az Intel várhatóan az idei év második felében kezdi meg 65 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártott processzorainak forgalmazását. Andy Bryant pénzügyi igazgató elmondta, hogy 2006-ban már négy Intel chipgyár fogja ontani a 65 nanométeres lapkákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.