:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 28. 08:23

Önállósítja mobiltelefonos részlegét a Siemens

A jelentős veszteségek miatt a Siemens úgy határozott, hogy önálló vállalattá szervezi mobiltelefonos részlegét. A német elektronikai óriás közölte, a mobiltelefonokat gyártó cég továbbra is Siemens márkajelzéssel ellátott készülékeket forgalmaz majd.

[HWSW] A jelentős veszteségek miatt a Siemens úgy határozott, hogy önálló vállalattá szervezi mobiltelefonos részlegét. A német elektronikai óriás közölte, a mobiltelefonokat gyártó cég továbbra is Siemens márkajelzéssel ellátott készülékeket forgalmaz majd.

A müncheni központú Siemens a március 31-én véget ért negyedévben 4 százalékkal 18,6 milliárd euróra emelkedő forgalmat ért el, azonban a nettó profit csupán 781 millió eurót tett ki. Egy évvel ezelőtt a Siemens még 1,2 milliárd eurós nyereségről számolt be, bár akkor az eredményeket látványosan erősítette egy 403 milliós egyszeri tétel, amely az Infineonban birtokolt üzletrész eladásával volt kapcsolatos. Azonban ezt figyelmen kívül hagyva a Siemens nyeresége 3,2 százalékkal magasabb volt egy éve.

Önállósodik a mobil üzletág

Klaus Kleinfeld elnök-vezérigazgató tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette a mobiltelefonos részleggel kapcsolatos terveket. Az új cég megalapításának jogi részletei még nem kidolgozottak, azonban a Siemens reményei szerint legfeljebb három hónap múlva létrejöhet a leányvállalat, amelyet egy partnerrel közösen üzemeltetnek majd. A mobiltelefonok mellett ez a cég felel majd a Siemens többi fogyasztói termékéért is, például a vezeték nélküli telefonokért, illetve a mobiltelefonos hálózati berendezésekért.


Tavaly mutatta be közös tervezésű divattelefonját a Siemens és az Escada. A német cég készülékei azóta már kimentek a divatból.

A Siemens felügyelőbizottsága megkezdte a lehetséges jogi keretek vizsgálatát -- mondta el Heinz-Joachim Neubürger, a vállalat pénzügyi vezetője. A legfeljebb három hónapig tartó eljárás keretén belül a Siemens egy nemzetközi partnert keres annak érdekében, azonban hogy kik lehetnek ezek, arról a vezetők mélyen hallgattak. "Több lehetőség is van" -- mondta sokat sejtetően Kleinfeld. A pletykák szerint a cég a Motorola mellett kisebb tajvani gyártókkal is tárgyalt az együttműködési lehetőségekről.

A Siemens mobiltelefonos részlege az utóbbi időszakban többnyire olcsó, és ennek megfelelően alacsony nyereséghányadú mobiltelefonokkal vívta ki magának kedvező piaci pozícióit. A Siemens Mobile-t azonban igen érzékenyen érintette, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia piaci részesedése megőrzése érdekében tavaly kőkemény árversenyt hirdetett az alsó árkategóriás szegmensben.

Biztató jelek

A Siemens elnök-vezérigazgatója igyekezett megnyugtatni az elemzőket, hogy az átszervezés nem jár németországi munkahelyek megszüntetésével. A vállalat pár hónappal ezelőtt csökkentette a mobiltelefonok gyártási volumenét, azonban garantálta a szakszervezeteknek, hogy nem bocsát el németországi dolgozókat. Kleinfeld elmondta, hogy a Siemens mobiltelefonok gyártása eztán is Németországban zajlik majd, ezért olyan partnert keresnek, amely hajlandó elfogadni ezt a feltételt.

A mobiltelefonos részleg az utóbbi időben komoly veszteségeket halmozott fel, a legutóbbi negyedévben a divízió 27 százalékkal csökkenő eladások mellett 138 millió eurós mínuszba került. Az első negyedév során a Siemens mobilpiaci pozíciója is látványosan gyenegült, a cég a gyártók rangsorában a korábbi negyedik helyről a hatodikra esett vissza. Kleinfeld szerint mindazonáltal a kilátások biztatóak, a legutóbbi hónapban a megrendelések értéke már felülmúlta a leszállított készülékekét. A Siemens hamarosan új mobiltelefonokkal jelentkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.