Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 29. 09:35

Közel duplájára növelte profitját a Microsoft

Scott Di Valerio
Scott Di Valerio
[HWSW] Közel kétszeresére növelte nyereségét a márciusban zárult harmadik pénzügyi negyedévben a Microsoft, a bevétel azonban elmaradt a várakozásoktól. A vállalat a jelenlegi negyedévre és a teljes pénzügyi évre is biztató kilátásokkal szolgált, amelynek hatására a részvények árfolyama némileg emelkedett.

A március 31-én véget ért negyedévben a redmondiak 9,62 milliárd dollár bevételt értek el, ez a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékos növekedés. Elemzők 9,83 milliárd dolláros bevételre számítottak. Robert Di Valerio, a Microsoft kontrollere az elemzői konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy a vártnál alacsonyabb bevételt a dollár hirtelen gyengülése okozta.

A világ legnagyobb szoftvergyártója a negyedév során 2,56 milliárd dollár, azaz részvényenként 23 cent profitot ért el, szemben a tavalyi 1,32 milliárd dollárral, vagyis részvényenként 12 centtel. Az egyszeri költségek nélkül a nyereség részvényenként 32 cent volt, ami megfelel az elemzői várakozásoknak.

Jól fogytak a szerverszoftverek és az Xbox

Di Valerio elmondása szerint a Microsoft jó teljesítménye most elsősorban a szerver szoftvereknek, valamint az Xbox játékkonzolnak volt köszönhető. Az SQL Server és Exchange Server termékek eladásai éves szinten kétszámjegyű százalékkal növekedtek, ennek köszönhetően az üzletág bevétele 12 százalékkal 2,45 milliárd dollárra duzzadt, az üzemi eredmény pedig 34 százalékkal 824 millió dollárra nőtt.

A videojáték-üzletág 12 százalékkal 593 millió dollárra növekedő bevételt ért el, ez elsősorban az Xbox konzol iránti kereslet növekedésének köszönhető. Az üzletág üzemi vesztesége 209 millió dollárról 154 millió dollárra csökkent. A Microsoft a május közepén rendezendő E3 kiállításon mutatja be az Xbox utódát, amely a tervek szerint az ősz során kerül a boltokba.

A Windows asztali változatáért felelős üzletág nyomott eredményeket ért el, a bevétel 2 százalékkal 2,99 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény pedig 3 százalékkal 2,34 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat közlése szerint a Windows-eladások a PC-piac növekedésénél kisebb ütemben emelkedtek a negyedév során.

A Microsoft második legnagyobb üzletága, amely többek között az Office irodai programcsomag értékesítéséért felelős, bevételét és üzemi eredményét is csak 2 százalékkal tudta növelni, előbbi 2,77 milliárd dollárt, utóbbi 2 milliárd dollárt tett ki. Di Valerio elmondta, a lassú növekedés oka, hogy egy évvel ezelőtt a Microsoft megváltoztatta licencpolitikáját, amelynek nyomán számos vállalati ügyfél új szoftvereket vásárolt.

Magabiztos prognózis

A jelenleg is tartó negyedik pénzügyi negyedévre a redmondi cég 10,1 és 10,2 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 27-28 cent nyereséget vár. Az elemzők átlagosan 10,1 milliárd dollár forgalmat és részvényenként 27 cent profitot jövendöltek. A teljes pénzügyi évre a Microsoft 43,3 és 44,1 milliárd dollár közötti bevételt és 1,26-1,30 milliárd dollár nyereséget prognosztizál, amely egybeesik az elemzői várakozásokkal.

A Microsoft rendszerint igen visszafogott és az elemzői várakozásokat alulmúló előrejelzéseket tesz közzé, a mostani prognózis sokak szerint a vállalat magabiztosságáról árulkodik. A biztató előrejelzés hatására a cég részvényeinek árfolyama a tőzsdei kereskedés utáni órákban 24,45 dollárról 24,63 dollárra emelkedett.

a címlapról