eco@tech archívum - 2005 május

2005
május

0

A Gartner szerint egyre kevesebb informatikusra lesz szükség

2005. május 30. 13:55

[News.com] Az outsourcing cégek egyre nagyobb nyomása alatt a vállalatok informatikai részlegeinek állománya az elkövetkező évek során látványosan összemegy -- állítja a Gartner legújabb tanulmánya. 2010-re az IT-részlegek létszáma átlagosan 15 százalékkal fog csökkenni.

0

Szállítja a 6680 okostelefon butított, 6681-es változatát a Nokia

2005. május 30. 09:03

A Nokia bejelentette, hogy szállítja a mobilszolgáltatók számára a februárban bejelentett harmadik generációs 6680 okostelefon butított, 6681-es változatát. A 6680-as telefonnal megegyező tudású, azonban csak GSM-hálózatokat és EDGE adatátvitelt támogató készülékből hiányzik a második kamera is, melyre a harmadik generációs hálózatokon kívül nincs szükség.

0

Az Európai Bizottság sürgeti a digitális televíziózásra váltást

2005. május 26. 13:36

Az Európai Bizottság arra szólította fel legújabb közleményében az EU tagállamokat, köztünk Magyarországot is, hogy gyorsítsák fel a teljes egészében digitális műsorsugárzásra történő áttérést, hogy a korábban meghatározott lekapcsolási időpontok tarthatók legyenek. Ennek megfelelően hazánkban legkésőbb 2012-ben le kellene kapcsolni az analóg átjátszóadókat, ezt követően csak digitális formában kellene sugározni a műsorokat. A digitális sugárzás nem csak jobb kép és hangminőséget, több sugárzott csatornát, hanem infokommunikációs megoldásokat, interaktív televíziózást is ígér.

0

Egészséges növekedés a szerverpiacon

2005. május 26. 10:12

A Gartner adatai szerint az első negyedévben 12,3 milliárd dollárra nőtt a szerverpiac. Noha a 4,1 százalékos érték szerinti növekedés némileg alacsonyabb a negyedik negyedévben látott 5,6 százalékos fellendülésnél, de a Gartner elemzője, Mike McLaughlin szerint az eladások egészséges mértékben nőnek. A leszállított kiszolgálók darabszáma 10,7 százalékkal 1,745 millióra emelkedett.

0

Korszakváltás a HP-nál

2005. május 26. 09:51

A Hewlett-Packard a hírek szerint a jövő héten mutatja be utolsó saját fejlesztésű processzorát, a PA-8900 lapkát. A kétmagos, 64 megabájt (nem integrált) harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó PA-8900 várhatóan 800 MHz-es, 1 GHz-es és 1,1 GHz-es változatban lesz elérhető a vállalat Unix-szervereiben.

0

Dollármilliókat fizetett régi-új nevéért a PalmOne

2005. május 25. 14:39

[News.com] A hasonló nevű tenyérgépeket fejlesztő és gyártó PalmOne ismát nevet vált, melyért nem kevesebb mint 30 millió dollárért vásárolta ki közös vállalatukat a PalmSource-tól. A vállalat keddi bejelentése szerint még ebben az évben újra felveszi majd a Palm nevet. Az új névvel együtt a jelenlegi termékvonal, az új LifeDrive, a Treo, Tungsten és Zire tenyérgépek is Palm név alatt lesznek majd elérhetők.

0

Túszul ejtik a fájlokat a számítógépes bűnözők

2005. május 25. 14:03

[Times, AP] Új típusú számítógépes bűncselekmény ütötte fel a fejét a közelmúltban: értékes adatokat tartalmazó állományainkat is túszként tarthatják fogva -- saját számítógépünkön -- a rosszindulatú kódokat fejlesztő hackerek. Az új támadási módszer egyszerűen hozzáférhetelenné teszi bizonyos elektronikus állományainkat saját számítógépünkön, melyeket később váltságdíj ellenében tesznek újra elérhetővé.

0

Megakadt a következő generációs Wi-Fi szabványok körüli munka

2005. május 24. 09:14

[News.com] Megakadt a következő generációs, a jelenleginél négyszer nagyobb, akár 540 megabit/sec sávszélességű Wi-Fi vezeték nélküli szabványokkal kapcsolatos munka. A szabványtervezeteken dolgozó vállalatok, csoportok nem tudták keresztülvinni a tervezeteket az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) mérnökökből álló testületén.

0

Tizedére csökkentette az üzemanyagcellák méretét egy brit cég

2005. május 20. 13:38

[News.com, HWSW] A Cambridge-i, angol CMR Fuel Cells vállalat neve nem lehet ismeretlen azok számára, akik követik az üzemanyagcellás akkumulátorokkal kapcsolatos fejlesztéseket. A nagy-britanniai cég most egy újabb áttörést jelentő lépésről számolt be, mellyel igazán kiaknázhatóvá válik a zöld energiát biztosító üzemanyagok minden cseppje.

0

Három hónapig féláron internetezhetnek a T-Online új előfizetői

2005. május 17. 15:36

Az Axelero Internet T-Online Magyarország néven tovább folytatja tevékenységét, a márkaváltással együtt pedig megújítja termékkínálatát, honlapját és új tartalomszolgáltatásokat, internetelérési csomagokat vezet be. Május folyamán a Magyar Telekom szolgáltatási területein az eddigi ADSL sebességek 1, 2, 3 Megabit/s-ra emelkedtek, ennek köszönhetően a T-Online is megduplázta szélessávú internetkapcsolatainak sebességét. Ezzel egy időben változnak a T-Online újonnan értékesítésre kerülő kábelnetes csomagjai és sebességei is, amelyek struktúrája az új ADSL csomagokhoz és sebességekhez igazodik.

0

Rekordot döntött a tenyérgépek forgalma

2005. május 10. 11:26

[IDG] Az idei első negyedévben váratlanul emelkedni kezdett és rekordot döntött a kézi számítógépek forgalma -- derül ki a Gartner piackutató vállalat adataiból. Az év első három hónapjában 3,4 millió PDA talált gazdára, ami éves szinten 25 százalékos növekedésnek felel meg. Az adatok némileg elcsitíthatják azokat a véleményeket, amelyek szerint a tenyérgépek kora leáldozott.

0

A szabad szolgáltatóválasztás korlátozásáért kapott bírságot a Hungarotel

2005. május 5. 14:42

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának Soproni Igazgatósága 13 millió forintos bírsággal sújtotta a Hungarotel Rt.-t, mivel a szolgáltató nem biztosítja a jogszabályban foglaltaknak megfelelően a szabad közvetítőválasztást. A közvetítőválasztás az előfizetők számára azt teszi lehetővé, hogy saját telefonálási szokásainak ismeretében eldöntsék, melyik hívásirányokba milyen szolgáltatót vesznek igénybe.

0

Lenovo: új Dell születik?

2005. május 2. 12:26

[Associated Press] Kína legnagyobb PC-gyártója, a Lenovo lezárta az IBM személyi számítógépeket forgalmazó részlegének beolvasztását -- adta hírül az ázsiai vállalat. Az 1,75 milliárd dollár értékű akvizícióval a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója született meg. Az ügylet új korszakot jelez az üzleti életben: a kínai vállalatokkal immár mint erőteljes, veszélyes globális szereplőként is számolni kell.

0

Szerelmi háromszög: szakít a Cisco a Synergonnal?

2005. május 2. 10:03

Az egyik legnagyobb hazai rendszerintegrátor, a Synergon Rt. április közepén kötött partneri megállapodást a hálózati eszközöket gyártó kínai Huawei Technologies-zel. Az együttműködés keretében a Synergon csoport tagjai jogosultak a Huawei termékeinek használatára ügyfeleknek nyújtott rendszerintegrátori megoldásaik során -- áll a kiadott közleményben.