eco@tech archívum - 2005 február

2005
február

0

A spamnél is veszélyesebb lehet a spim

2005. február 22. 09:32

[News.com] Egy amerikai tinédzsert ért az a megtiszteltetés, hogy a világon elsőként letartóztatták spim tevékenységért. A spamhez, azaz a kéretlen reklámlevelekhez hasonlóan a spim szintén kéretlen reklámot takar, azonban nem e-mailben érkezik, hanem azonnali üzenetküldő programon -- pl. ICQ, MSN Messenger -- át jut el a címzettekhez.

0

Az Egyesült Államoknak vissza kell vonnia a Hynix termékeire kivetett védővámot

2005. február 22. 09:11

A Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Oragnization, WTO) vizsgálata megállapította, hogy a dél-koreai Hynix Semiconductor chipgyártó vállalatnak nyújtott korábbi támogatások nem minősülnek állami dotációnak. Ezért a vállalat termékeire az Egyesült Államokban kivetett 44,7 százalékos védővám több nemzetközi egyezményt is sért.

0

A Lexusok ellenállnak a vírusoknak

2005. február 18. 09:39

[News.com] A Toyota autógyártó cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint egyes járműveinek fedélzeti számítógépét megfertőzheti a Cabir mobiltelefonos vírus. Emlékezetes, hogy a Kaspersky Labs antivíruscég januárban jelentette be, hogy azt vizsgálják, vajon egyes Lexus-típusok fedélzeti rendszerét megfertőzhetik-e azok a mobilvírusok, amelyek Bluetooth kapcsolaton át terjednek. A Lexus a Toyota luxusmárkája.

0

Az évtized végére akár a chipeken belül is működhet az optikai kommunikáció

2005. február 17. 14:03

[News.com/WSJ/HWSW] Az Intel a félvezetők tömeggyártásában használt technológiákhoz hasonló eljárással szilícium-alapú lézert készített. A chipgyártó óriás szerint a bejelentés mérföldkő a számítógépen belüli optikai kommunikáció felé vezető úton, amelynek eredményeképp nem csak a számítógépek egyes alkatrészei, hanem akár egy chip különböző részei is fény segítségével küldik és fogadják az adatokat. Az eljárással emellett a jelenleginél olcsóbb és pontosabb orvosi berendezések is építhetők. A szilíciumalapú lézer sorozatgyártása legkorábban az évtized végén várható.

0

Felvásárlási láz az európai technológiai szektorban

2005. február 1. 15:49

[Financial Times] A tavalyi fúziók és felvásárlások az európai technológiai szektorban meghaladták a négy évvel korábbi szintet, állítja a European Technology Acquisition Review . A felvásárlásokkal foglalkozó Regent Associates által elkészített jelentés szerint tavaly 2405 technológiai ügyletet kötöttek az öreg kontinensen, ezek összértéke meghaladta a 134 milliárd dollárt, ami 69 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

0

A vezető telefontársaságokkal szemben a Skype szinte ingyen terjeszkedik

2005. február 1. 15:14

[CNET] Miközben a világ vezető telefontársaságai dollármilliárdokat költenek a terjeszkedésre, a Skype lényegében ingyen építi ki globális hálózatát. A cég ma tette közzé a Linux és a Mac operációs rendszeren működő programjának 1.0-s változatát, így szinte az összes népszerű platformon fut már a cég szoftvere.

0

Számítógépek helyett ételre és ruhára van szükség a fejlődő országokban

2005. február 1. 09:25

A svájci Davosban évente rendezett Világgazdasági Fórum szereplői a dot-kom éra kezdetén még arról beszélgettek, vajon a számítástechnika és az internet elterjedése révén hogyan temethető be a digitális szakadék, amely a fejlett Nyugat és a harmadik világ között tátong. Ma már egyre kevesebbszer esik szó erről, egyrészt mivel a legtöbben belátták, hogy a szegény országok lakóinak elsősorban nem PC-kre és szélessávra van szükségünk, sokkal inkább ételre, gyógyszerre és ruhára, másrészt az internetes lufi kipukkanását követő gazdasági válság nyomán a fejlett Nyugat is elsősorban a saját háza táján igyekszik rendet tenni.