Szerző: Ady Krisztián

2005. április 28. 11:44

Hamarosan WiMAX-re épített vezeték nélküli szélessávú szolgáltatással jelentkezik a DataNet

A GTS-Datanet, Magyarország egyik jelentős távközlési és internetszolgáltatója ma bejelentette, hogy alig fél éven belül elindítja nagy sávszélességű vezeték nélküli internetszolgáltatását, melyet a feltörekvő WiMAX vezeték nélküli technológiára alapoz.

[HWSW] A GTS-Datanet, Magyarország egyik jelentős távközlési és internetszolgáltatója ma bejelentette, hogy alig fél éven belül elindítja nagy sávszélességű vezeték nélküli internetszolgáltatását, melyet a feltörekvő WiMAX vezeték nélküli technológiára alapoz.

A Datanet WiMAX egy olyan MAN (Metropolitan Area Network) hálózatra épülő szolgáltatás, amelyen keresztül a nagy sávszélességű internet is mobillá tehető, vagyis a város minden pontjáról laptopunk segítségével a jelenlegi ADSL csomagoknál akár egy nagyságrenddel nagyobb sávszélességen internetezhetünk majd.

Már zajlik a tesztüzem

Az egyelőre a főváros területén kísérleti jelleggel üzemelő hálózat bázisállomásai egymástól maximum 48 km távolságra találhatók, melyekkel az adatátviteli sebesség akár a 70 megabit/s-os értéket is megközelítheti. A végfelhasználók számára elérhető adatátviteli sebesség természetesen ennél alacsonyabb, de még így is lényegesen kedvezőbb a jelenlegi ADSL adatátviteli sebességeknél.

A Nyugat-Európában már üzemelő, magas minőségi követelményeket kielégítő technológia várhatóan néhány éven belül komoly versenytársa lehet a vezetékes ADSL technológiának. A Datanet WiMax szolgáltatás a Sci-Networktől vásárolt Alvarion márkájú műszaki berendezéseken alapul.

Még mindig drága

A "vezeték nélküli szélessáv" azonban pillanatnyilag még túl drága az igazán széles körű elterjedéshez. Egy otthoni felhasználásra szánt WiMAX végponti berendezés ára ma még az 500 dollárt is meghaladhatja, azonban az Intel és az iparági szereplők azon fáradoznak, hogy ez 200-300 dollár (~40-60 ezer forint) közé csökkenjen. Az Intel saját fejlesztésű Rosedale chipjének listaára ezer darabos közvetlen megrendelés esetén darabonként 45 dollár lesz.

Az Intel szerint a WiMAX vezeték nélküli adatátviteli szabványt támogató eszközök száma és népszerűsége még a Wi-Fi-nél is gyorsabban növekedik majd. Lonnie McAlister, az Intel Wireless Networking Group termékmenedzsere úgy véli, már 2006-ban piacra kerülhetnek az első olyan mobiltelefonok és noteszgépek, amelyek támogatják ezt a nagy sávszélességű technológiát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról