eco@tech archívum - 2005 szeptember

2005
szeptember

0

Valósággá válhat a húszezer forintos notebook

2005. szeptember 29. 13:07

[News.com/HWSW] Nicholas Negroponte, az MIT Media Lab társalapítója, aki élete egyik fő küldetésének tekinti a fejlődő országok diákjai által is használható olcsó számítógép megalkotását, szerdán részletesen vázolta a gép terveit. Ez a legfontosabb dolog amit valaha tettem -- mondta Negroponte. A fogadtatás elsöprő. Az ötlet nagyon egyszerű. Ez egy oktatási projekt, nem egy laptop projekt. Ha jobbá tudjuk tenni az oktatást, elsősorban az általános és középiskolákban, jobbá tudjuk tenni az egész világot.

0

Az Intel és a Microsoft a HD-DVD mellé áll

2005. szeptember 27. 10:08

A személyi számítógépes világ talán két leginkább meghatározó vállalata, az Intel és a Microsoft a HD-DVD következő generációs optikai formátumot fogja támogatni a Blu-ray ellenében. A két vállalatról már korábban is sejteni lehetett hogy így döntenek, azonban ezidáig hivatalosan nem hozták nyilvánosságra szándékukat.

0

Windowst futtat a Palm új okostelefonja

2005. szeptember 26. 13:32

[News.com/Engadget/HWSW] Már biztos, hogy a Palm ma bemutatja régóta várt új Treo okostelefonját, ami Windows operációs rendszert futtat. A San Franciscó-i bejelentésen a Palm vezetői mellett maga Bill Gates is jelen lesz, valamint a Verizon Wireless mobilszolgáltató is képviselteti magát, amiből arra lehet következtetni, hogy a Windows-alapú Treót elsőként ez a cég forgalmazza majd.

0

Tizenkettedik éve Bill Gates a leggazdagabb amerikai

2005. szeptember 26. 10:38

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai, a Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke immár tizenkettedik éve vezeti a Forbes magazin által összeállított listát. A redmondi vállalat számos milliárdost kitermelt még, a Forbes listájának harmadik helyén Paul Allen, a Microsoft másik alapítója áll, Steve Ballmer elnök-vezérigazgató a tizenegyedik, a Word és Excel fejlesztését egykor irányító magyar származású Charles Simonyi pedig a 384. helyezett a 400 nevet tartalmazó rangsorban.

0

Szabályzástól mentes marad az internet Európában

2005. szeptember 23. 12:04

[Associated Press/HWSW] Az Európai Bizottság információs társadalomért és médiáért felelős biztosa tegnap kijelentette, hogy nem tervezi a világhálót külön szabályzás alá venni. Nem áll szándékomban szabályozni az internetet -- mondta Viviane Reding Liverpoolban. Ugyanakkor, tette hozzá, igyekszik védelmezni a közös európai értékeket, függetlenül attól, hogy a tartalom az interneten található, vagy sem. Ebben a teremben ki támogatja a gyermekpornográfiát [..]? Ki híve faji gyűlöletre való felbujtás szabad terjesztésének [...]?

0

Jogsértő a Google digitális könyvtára?

2005. szeptember 22. 13:05

[TechWeb] Az amerikai Írók Szövetsége (Authors Guild) beperelte a Google-t azt állítva, hogy a vállalat által elindított digitális könyvtárprojekt sérti a szerzői jogokat. A szervezet keresetében az áll, a Google a szerzők engedélye nélkül másolja a műveket. Engedély nélkül tilos a művek kereskedelmi célú másolása, a Google pedig éppen ezt teszi -- mondta Paul Aiken, a szövetség vezetője.

0

Saját Wi-Fi szolgáltatást indít a Google

2005. szeptember 21. 13:45

[Seattle PI/CNET News] A Google tegnap hivatalosan elismerte, hogy egyelőre kísérleti jelleggel ugyan, de valóban munkálkodik nyilvános Wi-Fi hozzáférések kialakításán. Egyelőre San Francisco körzetében ismert két hot spot, melyek júliusban kerültek telepítésre egy pizzériában és egy sportközpontban. A vállalat ezenkívül tárgyalásokat folytat a város vezetőségével egy hozzáférési pontokból álló hálózat kiépítésével kapcsolatban.

0

Átszervezés a Microsoftnál

2005. szeptember 21. 13:08

Látványosan átalakul a Microsoft szervezeti struktúrája, a vállalat célja az átszervezésekkel hogy a jövőben felgyorsuljanak a döntések és a cég rugalmasabban reagáljon a piaci kihívásokra, valamint az olyan fenyegetésekre, amelyeket a Google, az Apple vagy a Yahoo jelentenek.

0

Harc az agyakért: a Google és a Microsoft is győztesnek érzi magát

2005. szeptember 15. 16:09

[Seattle PI/HWSW] Kedden egy Washington állami bíró, Steven Gonzalez 13 oldalon ismertette döntését Lí Káj-fu ügyében: a nyár elején még a Microsoft kötelékébe tartozó férfi munkába állhat a rivális Google-nél, igaz, jelentős megszorításokkal. A határozatot, mely nem végleges lezárása az ügynek, mindkét vállalat lelkesedéssel fogadta.

0

Luxus mobiltelefon várható a Samsungtól

2005. szeptember 14. 16:13

A formatervezett elektronikai eszközeiről ismert Bang & Olufsen és a Samsung együttműködésének gyümölcsei lesznek a koreai vállalat új készülékei, amely az év végén mutatkozhatnak be a piacon. A gyártók állítása szerint a Samsung luxustelefonjai nem csak külsejükben lesznek egyediek, de hangminőségük és minden más mobiltelefont is felülmúl majd.

0

Új fotónyomtatók a Hewlett-Packardtól

2005. szeptember 14. 14:38

A Hewlett-Packard több új fotónyomtatót, illetve multifunkciós készüléket mutatott be tegnap. A számos új termék között megtalálható a HP Photosmart 8050 fotónyomtató, illetve a HP Photosmart 2575 többfunkciós nyomtató-, lapolvasó- és másolórendszer, mely ideális eszköz lehet a fotónyomtatást is végző otthoni felhasználók számára.

0

Antitröszt: a Dell teljesíti az AMD kérését

2005. szeptember 13. 09:22

[Computerworld/HWSW] A Dellnek nincs kifogása az ellen, hogy az AMD rendelkezésére bocsássa releváns dokumentumait az Intel ellen folyó pereskedésben -- derült ki egy múlt héten benyújtott bíróság iratból. Az AMD több mint 30 vállalatot, főként számítógépgyártókat keresett meg azzal a kéréssel, hogy az Intellel kapcsolatos üzleti papírokat, valamint a vállalati vezetők ehhez kapcsolódó e-mailezését gyűjtsék össze, és adják át a bizonyítási eljárás támogatására.

0

Az eBay veszi meg a Skype-t

2005. szeptember 12. 12:56

Vége a találgatásoknak, az eBay aukciós portál veszi meg a Skype internetes telefonszolgáltatót. A két cég 2,6 milliárd dolláros vételárban állapodott meg, amelyet az eBay részben készpénzben, részben pedig saját részvényekben egyenlít ki. A szerződés értelmében az eBay most 1,3 milliárd dollár készpénzt és 32,4 millió részvényt ad a luxemburgi vállalatért, 2008-2009-ben pedig további 1,5 milliárd dollárt fizet, amennyiben a Skype elér bizonyos kitűzött célokat. Az ügylet a megfelelő hatósági jóváhagyások esetén a negyedik negyedévben zárulhat le.

0

Vezeték nélkül kapcsolódnak a PC-hez a HP új laposkijelzős tévéi

2005. szeptember 12. 10:25

Noha a HP a világ második legnagyobb PC-gyártója, a vállalat szerint mégsem a személyi számítógép, hanem az intellingens tévé lesz a nappali szórazkotató központja. A vállalat pénteken olyan új, nagyfelbontású (HDTV) készülékeket mutatott be, amelyek képesek közvetlen kapcsolatot teremteni a PC-kkel és azokról videókat lejátszani, képeket megjeleníteni. Alex Thatcher, a HP termékmenedzsere szerint az új technológia a vállalat jövőre megjelenő, 32 és 37 hüvelykes LCD-televízióiban jelenik meg először.

0

Olcsóbb telefonokon töri a fejét a Samsung

2005. szeptember 9. 13:14

[Korea Times/Chosun Ilbo] A Samsung Electronics, a világ harmadik számú mobiltelefongyártója stratégiai váltás lehetőségének jeleit mutatja. A dél-koreai elektronikai óriás korábban kizárólag a mobilpiac felső szegmensére koncentrált, a Nokia és Motorola világpiaci előretörése azonban arra kényszerítheti a vállalatot, hogy belépjen az olcsóbb készülékek piacára is.

0

Egyre többen használják magáncélra a munkahelyi internetet

2005. szeptember 9. 11:17

A Websense közzétette hatodik, éves Web@Work tanulmányának eredményeit, amelyet a Harris Interactive készített. A munkahelyi internethasználat növekszik: a válaszadók 93 százaléka szokott a munkahelyén internetezni, szemben a tavalyi 86 százalékkal. A felmérés szerint a dolgozók ma már inkább a reggeli kávéjukról mondanak le, mint az internetről.

0

Új tulajdonosa van a PalmSource-nak

2005. szeptember 9. 10:49

A japán Access mai bejelentése szerint 324,3 millió dollár készpénzért megvásárolja a Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő PalmSource vállalatot. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta és várhatóan az év végén zárul le.

0

Lengyelországból akarja lerohanni Európát az LG

2005. szeptember 8. 12:40

[The Korea Times] A dél-koreai LG Electronics 2007-ben Európa első számú digitális televíziógyártójává akar válni. A vállalat e héten jelentette be ambíciózus tervét, melyet lengyelországi üzemei segítségével kíván megvalósítani. Az elképzelések szerint a két gyár összesített termelése az idei 1,5 millió tévékészülékről jövőre 3 millióra, két éven belül pedig 4 millióra bővül, mígnem 2010-re eléri az évi 6 millió darabot.

0

Egészségügyileg teljesen kockázatmentes a mobiltelefonálás?

2005. szeptember 5. 15:49

[ICR/DMEurope/HWSW] A mobiltelefonok megjelenését és széleskörű elterjedését követően -- nem tagadható hasznosságuk mellett -- sokszor, az utóbbi években egyre többször került a média figyelmének középpontjába az általuk okozott egészségi kockázat.

0

Nem kell bezárni a Kazaa-t, csak a kereséseket kell szűrni

2005. szeptember 5. 13:32

[News.com/HWSW] Az ausztrál bíróság szerint a Kazaa fájlcserélő hálózatot üzemeltető cég feljogosította a felhasználókat a szerzői és szomszédos jogok megsértésére, és arra kötelezte a Sharman Networks vállalatot, hogy módosítsa a szoftvert. Justice Wilcox bíró emellett arra kötelezte a Sharman Networksöt és vezetőit, hogy térítsék meg a perköltség 90 százalékát.

0

Intel: az AMD csak önmagát okolhatja sikertelenségéért

2005. szeptember 2. 13:30

[The Wall Street Journal/HWSW] Megadta első hivatalos válaszát riválisának antitröszt vádjaira az Intel. A világ legnagyobb processzorgyártója szerint az AMD állításai a tényeket mellőzik, és egymásnak ellentmondóak. A dokumentum 63 oldalon tárgyalja az Intel álláspontját, vagyis hosszabb mint az AMD 48 oldalas panasza.

0

Egyre olcsóbb itthon a mobiltelefonálás és a DSL

2005. szeptember 1. 12:38

Szinte kivétel nélkül javultak Magyarország helyezései az elektronikus hírközlési szolgáltatások mennyiségi és minőségi mutatóit közlő ország-rangsorokban  állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) gondozásában kiadásra kerülő Communications Outlook 2005.