eco@tech archívum - 2005 március

2005
március

0

A Legfelsőbb Bíróság előtt a fájlcserélők ügye

2005. március 30. 14:19

[News.com] Büntethetők-e a fájlcserélőket üzemeltető vállalatok, felelőssé tehetők-e azokért a jogsértésekért, amelyeket nem ők, hanem a felhasználóik követnek el? Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán folytatódik a fájlcserélők ügye, a lemezkiadók és a filmstúdiók természetesen minden rendelkezésre álló módszerrel véget kívánnak vetni a jogvédett anyagok illegális terjedésének.

0

Véget érhet a HD-DVD és Blu-ray formátumok közötti háború?

2005. március 25. 15:59

[Computerworld/HWSW] A Sony tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol a vállalat teljesítményéről és jövőben terveiről esett szó, Csubacsi Rjodzsi elnök meglepő módon nyilatkozott a Blu-ray és az rivális HD-DVD szabványok jövőjéről. Figyelve a vevők igényeire, két rivális formátum bosszantó, és még nem teljesen adtuk fel az integráció vagy kompromisszum eshetőségét -- mondta.

0

Playa Vista: a jövő vezeték nélküli otthona

2005. március 24. 08:56

Ha valakinek Magyarországon otthon két számítógépe van és azok vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz, esetleg az internetre, a tulajdonosuk joggal érezheti úgy, hogy vezeték nélküli otthonban él. Tőlünk nyugatabbra, az Egyesült Államokban azonban ennél jóval nagyobb szabású álmokat dédelgetnek és valósítanak meg.

0

Elszigetelik az egyetemek internetes fórumait Kínában

2005. március 23. 08:54

[Reuters] A gondolatok szabad áramlásának korlátozásában furcsa lépést tettek a kínai hatóságok. Az elmúlt hétvége során elérhetetlenné tettek kívülről több egyetemi webes fórumot -- adta hírül a pekingi Beijing Times. Az akció egy átfogó program része, melynek során szókimondó lapokkal szemben vezetnek be szigorításokat, vagy állítják le őket teljesen.

0

Hackerelhárító tanfolyamot indít a NetAcademia

2005. március 22. 13:16

A nemrég Microsoft Gold Certified Partner címet szerző NetAcademia Oktatóközpont az új típusú hackertámadásokkal szembeni hatékony küzdelem jegyében 2005. május 10-én konferenciát, illetve azt követően, június 20-21-én kétnapos tanfolyamot tart. A MesterQrzuson a potenciális veszélyek bemutatása és a védekezési technológiák elmélete lesz terítéken, míg az ezt követő Security Workshop-on a konferencián ismertetett védelmi technológiák gyakorlati megvalósítását sajátíthatják el valós példákon keresztül az informatikai biztonsági szakemberek.

0

Havidíjmentes, forgalomarányos ADSL a VIVAnettől

2005. március 21. 16:13

Új, egyelőre egyedülálló ADSL díjkonstrukcióval várja új ügyfeleit a VIVAnet: a ZÉRÓflexi ADSL névre keresztelt csomagra május végéig 500 megrendelő fizethet elő, akik egy kizárólag forgalomarányosan számlázott, teljesen havidíjmentes konstrukciót tudhatnak magukénak. A ZÉRÓflexi ADSL keretében egy megabájt forgalomért bruttó 100 forintot számol fel utólag a szolgáltató.

0

Április elején hirdetnek ítéletet az Ericsson hálózatát feltörő magyar cracker ügyében

2005. március 21. 15:32

A múlt héten kezdődött az Ericsson számítógépes hálózatát feltörő és onnan adatokat eltulajdonító magyar cracker pere, amely -- magyar szemmel nézve legalábbis -- szokatlanul gyorsan véget érhet. A svéd Svenska Dagbladet napilap szombati száma az állami hírügynökség jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy április 4-én már ítéletet hirdet a bíróság. A tárgyalás szigorú biztonsági intézkedések mellett, zárt ajtók mögött zajlik.

0

Egyre többen, de még mindig kevesen használunk MMS-t

2005. március 18. 08:56

[BellResearch] Egy év alatt megtöbbszöröződött az MMS-használat elterjedtsége a 15 év feletti lakosság körében, az SMS-hez hasonló sikerre azonban még várni kell -- olvasható a BellResearch által éves rendszerességgel elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentésben.

0

Percek alatt feltörhető a vezeték nélküli hálózatok többsége

2005. március 17. 11:53

[ZDNet/HWSW] Napjainkban még nagyobb veszélynek vannak kitéve a vezeték nélküli hálózatok, melyekről a felhasználók jó része nem tud, illetve egyszerűen nem vesz tudomást. A Wi-Fi hálózatok többségét még mindig WEP-kulcsot alkalmazó titkosítással védik, noha már régóta ismert, hogy ez a titkosítás nem elég erős. A felhasználók jelentős része egyszerűen azért nem vált, mert a korábban vásárolt vezeték nélküli eszköze nem ismer más titkosítási módszert, illetve kompatibilitási gondjai vannak a korai implementációkkal.

0

Egyszerű mobilszolgáltatásokra van szükség

2005. március 17. 11:25

[News.com/HWSW] Az amerikai New Orleansban rendezett CTIA Wireless 2005 konferencia és kiállítás zárónapján rendezett kerekasztalbeszélgetésen a felek egyetértettek abban, hogy az új mobiltelefonok és a mobilszolgáltatások piaci sikerének alapvető követelménye az egyszerű használhatóság.

0

Élőben is bemutatkozott az IBM polimer-alapú adattárolási technológiája

2005. március 15. 11:52

A hannoveri CeBIT kiállításon élőben is bemutatkozott az IBM vadonatúj adattárolási technológiája, amely segítségével négyzethüvelykenként több mint száz terabites adatsűrűséget lehet elérni. A kiállított prototípus egy 64x64 milliméteres eszköz volt, amely 25 DVD-nek megfelelő kapacitással rendelkezett.

0

Ingyenes vírusvédelem mobiltelefonokra

2005. március 11. 10:00

A vírusellenes megoldásokat fejlesztő Kaspersky Lab hamarosan okostelefonok védelmére szolgáló alkalmazással jelentkezik. A Kaspersky Anti-Virus for Symbian OS szoftver a legnépszerűbb mobiltelefonos operációs rendszert, a Symbian operációs rendszert futtató készülékek védelmére szolgál.

0

Sun-Dell szövetség a szerverpiacon?

2005. március 10. 11:48

[News.com/HWSW] A Sanford C. Bernstein elemzője, Toni Sacconaghi tegnapi jelentésében felvetette annak lehetőségét, hogy a Dell együttműködjön a Sunnal az x86 processzorra (Intel Xeon, AMD Opteron) épülő szerverek piacán. A szövetség lehetőséget teremtene a Dell számára, hogy növelje eladásait a linuxos szegmensben, a Sun pedig sikerre vihetné a Solaris x86-os verzióját.

0

Vádat emeltek az Ericsson számítógépes rendszerét feltörő magyar cracker ellen

2005. március 8. 15:32

A svédországi Stockholmban ma emeltek vádat az Expressen svéd napilap által csak 26 éves számítógépzseninek nevezett magyar férfi ellen. Az illetőt 2004. október 4-én tartóztatta le a svéd titkosrendőrség az Ericcson ellen elkövetett súlyos ipari kémkedés alapos gyanújával. Azóta előzetes letartóztatásban van.

0

Őszre érhet meg a 3G Budapest belvárosában

2005. március 8. 15:15

A köztes, két és fél generációs EDGE adatáviteli hálózat országos méretűre bővítésével együtt a T-mobile Magyarország Rt. nyilvánosságra hozta, hogy akár már 2005 második félévében, azaz jóval az eredetileg kitűzött 2006. január elsejei időpont előtt megkezdheti harmadik generációs kereskedelmi szolgáltatását. A szolgáltatás első körben Budapest belvárosában lesz elérhető.

0

A blogok veszélybe sodorhatják a vállalatokat

2005. március 2. 14:47

A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata, arra ösztönzi a szervezeteket, hogy világos, jól kommunikált, az alkalmazottak által is elfogadható bloghasználati házirendeket vezessenek be.