Szerző: Ady Krisztián

2005. április 15. 14:44

Beperelte szolgáltatóját egy állománycserével megvádolt amerikai internetező

[News.com] Beperelte Észak-Amerika legnagyobb, kábeles internetet is szolgáltató kábeltelevíziós cégét, a Comcastet egy Seattle-i internetező, mivel a szolgáltató kiadta nevét és elérhetőségét az amerikai lemezkiadók szövetségének.

[News.com] Beperelte Észak-Amerika legnagyobb, kábeles internetet is szolgáltató kábeltelevíziós cégét, a Comcastet egy Seattle-i internetező, mivel a szolgáltató kiadta nevét és elérhetőségét az amerikai lemezkiadók szövetségének.

Behajtók keresték

Dawnell Leadbettert egy adósságbehajtó cég kereste meg januárban, miszerint vagy fizet azonnal, peren kívül 4500 dollár kártérítést a jogvédett dalok interneten keresztüli letöltéséért, vagy többtízezer dolláros végeredményű perrel kell szembenéznie. A kétgyermekes anya a Comcast szélessávú internetszolgáltatásának volt előfizetője.

A Settlement Support Center adósságkezelő vállakozás az amerikai lemezkiadók szövetségétől (Recording Industry of Association of America, RIAA) kapta meg az illegális letöltésekkel "vádolt" előfizető nevét és címét, közölte Lory Lybeck, Leadbetter ügyvédje.

Az ügyvéd szerint azonban az internetszolgáltató Comcastet nem hatalmazta fel bíróság arra, hogy kiadja az internetező személyi adatait, ráadásul erről a vállalat nem is tájékoztatta az előfizetőjét. "A Comcastnek tiszteletben kell tartania a személyiségi jogait egy olyan előfizetőnek, aki fizeti a havi számlákat" -- nyilatkozta Lybeck. A Comcast képviselői nem reagáltak a News.com cikkére.

Perek százai

Az amerikai lemezkiadók szövetsége évek óta folytatja hadjáratát az illegális letöltők, a szerzői jogokat megsértő internetezők ellen. Az érdekvédelmi szövetség perek százait, sőt, lassan ezreit indította vélt állománycserélő személyek ellen, számtalan esetben saját maga által gyűjtött adatokra hivatkozva.

A RIAA nemrég 25 diák ellen indított pert, akik már a még nagyobb sebességet nyújtó Internet2 hálózaton cseréltek fájlokat. A RIAA elnöke szerint hamarosan a filmsúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) is perbe fogja az Internet2-n jogvédett fájlokat cserélő diákokat.

Az MPAA már régóta tárgyal az Internet2 hálózatot fejlesztőkkel, a folyamat eredményeképp a filmstúdiókat tömörítő szervezet is részt vehet az Internet2 fejlesztésében. Egy nemrégiben elvégzett kísérlet keretén belül a Georgia Egyetemről a Dél-Kalifornia Egyetemre sugároztak egy nagyfelbontású filmet tízcsatornás hanggal az Internet2-n keresztül.

Hazánkban még nem várható

Hazánkban egyelőre nem várható, hogy a fájlcserélők felhasználóin a bíróság előtt vegyenek elégtételt a zeneipar szereplői -- tudtuk meg korábban a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségétől. Noha több európai országban -- például Dániában, Olaszországban, Németországban -- történek már jogi lépések fájlcserélőket használó internetezők ellen, ezek kivétel nélkül olyanokat vettek célba, akik nagy mennyiségben osztottak meg hangfelvételeket a jogtulajdonosok engedélye nélkül.

"Ezekben az országokban széles repertoárt kínáló legális online zeneáruházak működnek, ahonnan bárki letöltheti a a számára kedves zeneszámot. Magyarországon egyelőre még szárnypróbálgatásnál tart az első zenáruház, az Origo-play, a zeneszámokhoz történő online hozzáférés egyelőre tehát csak korlátozottan valósult meg. Amint a széles választékot kínáló, sokak számára elérhető zeneáruház megvalósul, a MAHASZ is csatlakozni fog a nemzetközi kampányhoz" -- tudatta lapunkkal dr. Musinger Ágnes, a MAHASZ ügyvezető igazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról