Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 19. 08:50

Eddigi legjobb évét zárta az IBM Magyarország számítógép-rendszerek és technológiai üzletága

Az IBM hazai szerver- és tárolóeladásait tekintve 2004 minden idők legjobb éve volt -- jelentette be Burián Zoltán, az IBM Magyarország számítógép-rendszerek és technológiai üzletágának igazgatója.

[HWSW] Az IBM hazai szerver- és tárolóeladásait tekintve 2004 minden idők legjobb éve volt -- jelentette be Burián Zoltán, az IBM Magyarország számítógép-rendszerek és technológiai üzletágának igazgatója.

Burián szerint a 2004 tavaszán megjelent Power5 processzor és a rá épülő iSeries és pSeries szerverek igen népszerűek voltak. A Power5 piaci elfogadottságát jól mutatja, hogy az IBM alig fél évvel a chip bemutatása után összes Power4-alapú szerverét Power5-re állította át és ma már a régebbi változatok -- egy kifejezetten szuperszámítógépes fürtök építésére használt rendszeren kívül -- nem is szerepelnek a cég kínálatában.

Új partnerprogramok

Burián kiemelte, hogy az IBM nagyvállalati termékeinek hazai értékesítése 99,9 százalékban partnereken keresztül zajlik. A partnerekkel való együttműködés kritikus fontosságú az IBM számára, ezért hamarosan a Nagy Kék itthon is beindítja Technology Skill Transfer Programját, amelynek keretén belül a partnerek több ezer dollár értékű rendszeres oktatást, vizsgákra előkészítést vehetnek igénybe, a hazai IBM Innovation Center szakértői központban pedig technikai bemutatókon, tesztelésen vehetnek részt. A partnereket emellett új ösztönző programokkal kívánja motiválni az IBM.

A partnerek és vásárlók számára is jó hír, hogy a vállalat a PC-s Top Seller ajánlatok sikeréből tanulva megkezdi System Seller szervereink és tárolóeszközeink értékesítését. Ezeket az előre konfigurált rendszereket akciós áron, raktárról lehet megvásárolni, a portfolió rugalmasan, akár havonta változik. A System Seller program keretén belül egy szervert vagy tárolóeszközt szinte ugyanolyan egyszerűen lehet megvenni, mint egy PC-t.

Az elektronikusan tárolt adatmennyiség évről-évre a másfélszeresére nő, s ez a tárolórendszerek piacát olyan mértékben élénkíti, hogy az IBM Magyarország a storage-ok értékesítésére fordított erőforrásait megkétszerezte -- mondta el Burián Zoltán. Az IBM tavaly mutatta be új, csúcskategóriás és felső-középkategóriás tárolórendszereit, a népszerű "Shark" sorozat utódait, a TotalStorage DS8000 és DS6000 modelleket. Az újdonságokra már Magyarországról is szép számmal érkeztek be megrendelések.

Hogy készülnek a tárolóeszközök?

A DS8000 rendszereket kizárólag Magyarországon, váci üzemében gyártja az IBM és innen szállítják a világ minden tájára. A dunaparti városban az IBM mintegy 600 dolgozót foglalkoztat, ezeknek közel harmada diplomás. A tárolóeszközök gyártásában összesen ezren vesznek részt, részben az IBM, részben pedig a Zollner alkalmazottai. A gyárban tett látogatásunk alatt megtudtuk, hogy a DS8000 elődje, a DS800 továbbra is rendkívül népszerű a piacon, az IBM már korábban le kívánta állítani a gyártását, azonban a vevői igények miatt erre eddig még nem került sor.

A Vácon dolgozók naponta 32 darab DS8000-et és DS800-at szerelnek össze. Egy tárolórendszer összeszerelése csupán alig 6 órát vesz igénybe, azonban a teljes gyártási folyamat konfigurációtól függően 11-13 napig tart, ugyanis az összeszerelt rendszereket szigorú teszteknek vetik alá. Ezek közül az egyik egy hőkamra, ahol a merevlemezeket 0 és 40 fok közötti hőmérsékleten, különféle páratartalom mellet 50-60 órán át működtetik. Amelyik nem felel meg a teszten, nem is kerülhet beépítésre. A hibás darabokat visszaküldik a gyártónak elemzésre.

A gyárban megtudtuk, hogy az IBM nemrégiben egy, a Volvótól átvett termelési gyakorlatot vezetett be, amelynek lényege, hogy a munkások nem egy munkafázisért, hanem egy termékért felelősek. Egy DS8000 vagy DS800 összeszerelését két munkás végzi, akik 6 óra alatt végeznek a feladatukkal. Az IBM szerint e módszer bevezetése után jelentősen csökkent az ellenőrzőpontokon a kiszűrt hibák száma, hiszen a trehány munkának egyértelműen meg lehetett találni a felelősét, így a dolgozóknak nagyobb lett a felelőssége.

Mivel a munkásoknak a szerelés összes munkafázisát el kell végezniük, tanfolyamon kell elsajátítsák azokat és csak a 100 százalékos eredménnyel vizsgázók vehetnek részt a termelésben. Ha valaki -- például betegség miatt -- 2 hónapnál tovább marad ki a munkából, újra le kell vizsgáznia, mielőtt visszatérhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról