:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 11. 13:08

Az orosz hackerek a legdörzsöltebbek?

[News.com/HWSW] Az orosz rendőrség internetes bűnözéssel foglalkozó csoportja szerint az orosz hackerek a legdörzsöltebbek a világon. Mindenki tudja hogy az oroszok jók matematikából -- mondta Borisz Mirosnyikov őrnagy, az egyszerűen csak K-részleg néven emlegetett divízió vezetője. A mi programozóink a legjobbak, ezért a mi hackereink a legjobbak.

[News.com/HWSW] Az orosz rendőrség internetes bűnözéssel foglalkozó csoportja szerint az orosz hackerek a legdörzsöltebbek a világon. "Mindenki tudja hogy az oroszok jók matematikából" -- mondta Borisz Mirosnyikov őrnagy, az egyszerűen csak "K-részleg" néven emlegetett divízió vezetője. "A mi programozóink a legjobbak, ezért a mi hackereink a legjobbak."

Az internet eddigi története során nem termelt ki túl sok híres orosz hackert, persze a kiberbűnözők amúgy sem szeretik, ha a nevük közszájon forog. Az orosz hackerek közül Dimitrij Szklijarov volt talán az egyetlen, aki széles körben ismert lett, ő 2001-ben egy konferencián azt ismertette, hogyan törhető fel az Adobe elektronikus könyveinek jogvédelme. Előadása után a férfit őrizetbe vették és előzetes letartóztatásban tartották, később azonban ejtették az ellene felhozott vádakat. Szklijarov azonban szigorúan vett értelemben nem internetes bűnöző.

Fiatalon kezdik

A londoni e-Crime Congress rendezvényen Borisz Mirosnyikov elmondta, a számítógépes bűnözők még fiatalkorban kezdik az ipart és ahogy öregszenek, egyre tapasztaltabbak és képzettebbek lesznek. "Ma már ezek a srácok felnőttek. Rájöttek, hogy ha jók valamiben, akkor abból kell megélniük. Azért hackelnek, hogy meggazdagodjanak."

A K-részleg március végén őrizetbe vett egy 20 éves férfit, aki a Moszkvától északra Tver régióban élt és egy helyi vállalatnál dolgozott rendszergazdaként. A vád szerint a fiatalember a Medexpress nevű vállalat rendszerébe tört be és onnan bizalmas információkat tulajdonított el. A nyomozás érdekeire való hivatkozással a K-részleg nem közölt több részletet az esetről, a rendőrség internetes bűnözéssel foglalkozó divíziója csupán annyit közölt, lehet, hogy a férfi összefüggésbe hozható további, hasonló esetekkel is, amelyeket az elmúlt hónapok során szintén ebben a régióban, más cégek terhére követtek el.

Nemzetközi összefogás kell

A brit rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó részlege szerint a crackerek tavaly 2,4 milliárd fonttal károsították meg a brit vállalatokat. Mirosnyikov szerint ez intő jel, ugyanakkor biztató, hogy a rendőrök nemzetközi együttműködésének is megjelentek az első jelei: 2001 és 2003 között évente megduplázódott a kiberbűnözők által okozott kár, tavaly azonban már csökkent a növekedés. "Csak akkor harcolhatunk sikerrel az ilyen bűnözők ellen, ha a kormányok és az internetszolgáltatók, a köz- és magánszféra együttműködnek." Mirosnyikov szerint csak a nemzetközi együttműködés vezethet sikerre az internetes bűnözők elleni harcban. Egységes törvényekre van szükség, hogy a tetteseket gyorsan fülön lehessen csípni.

Az utóbbi hetek egyik jelentős sikere volt a rendőrök számára, amikor minden idők legnagyobb számítógépes csalásának elkövetőit fülelték le. Az izraeli és brit rendőrök közösen nyomoznak egy 219 millió fontos, azaz 77 milliárd forintos csalási kísérlet ügyében, amely egy japán bank londoni fiókjával esett meg. A csalók billentyűzetfigyelő programok segítségével jutottak a bank ügyfeleinek adataihoz és ezek birtokában összesen 219 millió fontot próbáltak meg saját számláikra utalni, sikertelenül.

A vírusok, trójaik és bűnözők művei

A Kaspersky Labs biztonsági cég szerint az inerneten terjedő kártevők túlnyomó többségét szervezett bűnözői csoportok hozzák létre. A profi programozók által írt kódok egyre fejlettebbek, ravaszabbak, és egyre nagyobb veszélyt jelentenek az internetezőkre nézve. A Kaspersky figyelmeztetése szerint a trójai alkalmazások hátsó ajtókat nyitnak a felhasználók számítógépén, és banki információkat, személyes adatokat lopnak a gyanútlan felhasználóktól. A billentyűleütéseket figyelő alkalmazások kifigyelhetik az azonosítókat, banki jelszavakat, hitelkártyaszámokat, így a bűnözők korlátlanul hozzáférhetnek a felhasználók bankszámláihoz.

A rosszindulatú programok segítségével nem csak a felhasználó személyes vagy banki adatai szerezhetők meg, hanem a számítógépe feletti irányítás is, ráadásul a tulajdonos tudta nélkül. A trójaik által a bűnözők uralma alá vont számítógépek jól használhatók spamek vagy vírusok szétküldésére. Egy ilyen, akár 5000 gépet is felölelő zombi hálózat "üzemeltetési jogát" már 300 dollárért meg lehet vásárolni az interneten keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.