Szerző: Bizó Dániel

2005. április 1. 15:17

BKV: rádiós azonosítóchipet kapnak a bliccelők*

A rádiós azonosítás egyelőre főként a logisztikában nyer teret, váratlan módon azonban egészen új területen is bevezethetik hazánkban.

[HWSW] A rádiós azonosítás egyelőre főként a logisztikában nyer teret, váratlan módon azonban egészen új területen is bevezethetik hazánkban.

Beültetett bérlet

A Fővárosi Bíróság a mai napon hozta meg határozatát, mely szerint a Budapesti Közlekedési Vállalat ellenőrei (BKV) jogszerűen ültethetnek be rádiós azonosítási (RFID, azaz radio frequency identification) chipet az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók testébe.

A miniatűr chipet a bőr alá fecskendezve a vállalat járatain képes lesz nyomon követni a bliccelőket, és amennyiben a telepítésre kerülő kapukon a leolvasó nem jelez érvényes jegyet vagy bérletet, az ellenőrök egyhamar a helyszínre érkezhetnek, és felelősségre vonhatják a nem fizető utasokat. A rendszer egyelőre béta állapotban van, ugyanis időbe telik a jogi körülmények tisztázása, mire a személyiségi jogok tarthatatlansága egyértelművé válik a döntéshozók számára is.

A chipeket és a rendszert jelenleg leginkább a pre-paid, azaz feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz lehetne hasonlítani: a megfelelő automata közelében pénzzel vagy bankkártyával fizetve a készülék feltölti a chiphez tartozó egyenleget, majd abból tetszés szerint vásárolható bérlet, vonal-, szakasz-, vagy átszállójegy. Az első automaták a budapesti aluljárókban fognak felbukkanni.

Webes felület, fizetés átutalással

A rendszer képességei a jövőben várhatóan széleskörűen bővülnek, így például rendszeres átutalási megbízással is fel lehet tölteni az egyenleget, valamint webes felületen szintén automatizálható, hogy havonta milyen bérleteket kívánunk megrendelni.

A BKV reményei szerint a jogi akadályok el fognak hárulni az elől, hogy kizárólag ilyen rádiós implantátumokkal lehessen a vállalat szolgáltatásait igénybevenni. Ekkora -- mint ahogy azt lapunknak Áprilisi Bendegúz szóvivő elárulta -- már elképzelhető, hogy az ostobább, még mindig bliccelni próbáló embereket automatikusan megbünteti a rendszer és a bankszámlájáról inkasszóval leemelik a bírság összegét.

* Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy ma április elseje van. Amennyiben észrevétele, megjegyzése van a hírrel kapcsolatban, forduljon közvetlenül a szerzőhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról