Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 15. 17:24

Ezreket bocsát el Európában az IBM?

Noha 3 százalékkal emelkedett az IBM első negyedéves bevétele és profitja, a cég eredményei elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a vártnál rosszabb eredmények oka, hogy a szolgáltatási részleg nem tudott időre tető alá hozni néhány nagyobb megállapodást egyes, gyengébb gazdasággal rendelkező országokban.

[HWSW] Noha 3 százalékkal emelkedett az IBM első negyedéves bevétele és profitja, a cég eredményei elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a vártnál rosszabb eredmények oka, hogy a szolgáltatási részleg nem tudott időre tető alá hozni néhány nagyobb megállapodást egyes, gyengébb gazdasággal rendelkező országokban.

Vártnál rosszabb eredmény

Az év első három hónapjában az IBM 22,9 milliárd dollár bevételt ért el, ez éves szinten 3,3 százalékos növekedésnek felel meg, azonban a változatlan dollár-árfolyamot figyelembe véve csupán csak 1 százalékos fellendülést jelent. Az IBM nyeresége 1,4 milliárd dollár, azaz részvényenként 84 cent volt, szemben a megelőző év azonos időszakában elért 1,36 milliárd dollárral, részvényenként 79 centtel. A First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 90 centes profitot vártak.

Mark Loughridge pénzügyi igazgató elmondta, a vártnál rosszabb eredmények a Global Services részlegnek is betudhatók. Noha a szolgáltatási üzletág forgalma 6 százalékkal emelkedett, a cég elégedetlen volt a mutatott teljesítménnyel és a jövőben átszervezésekkel próbálja kiküszöbölni a problémákat. Loughridge nem merült el a részletekbe, csupán annyit közölt, hogy Európában várhatók változások.

Átszervezések várhatók

Céghez közeli források szerint az IBM Németországban két, Svédországban pedig nem kevesebb mint öt egységét zárja be, erről állítólag már értesítették az ott dolgozó alkalmazottakat is. A hírek szerint az itt elvégzett feladatokat olcsóbban üzemeltethető Kelet-Európai IBM egységek fogják átvenni. Az átszervezés több ezer dolgozó elbocsátásával járhat.

Az IBM pénzügyi vezetője nem adott részletes előrejelzést a jelenleg is tartó második negyedévről, azonban összességében bizakodó volt. Elmondása szerint a második negyedében a cég megkezdi az átszervezéseket, valamint várható a Lenovo-ügylet lezárása is. Az átszervezésektől a hatékonyság növekedését várja az IBM, Loghridge úgy véli, a vállalat alacsonyabb bevétel mellett is elérheti a nyereségre vonatkozó terveit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról