Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 18. 10:15

Egyesül az Adobe és a Macromedia

Bruce Chizen
Bruce Chizen
[HWSW] Az Adobe Systems bejelentette, hogy egy 3,4 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretén belül felvásárolja a Macromediát. A megállapodás szerint a Macromedia részvényesei minden papírjukért 0,69 Adobe-részvényt kapnak, a pénteki záróárfolyamot figyelembe véve egy Macromedia-részvényért 41,86 dollárt ad az Adobe, ez 25 százalékkal magasabb a piaci árnál. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa elfogadta, a lezáráshoz a részvényesek és a hatóságok jóváhagyása még szükséges.

Az egyesülés után Bruce Chizen, az Adobe elnök-vezérigazgatója vezeti majd a vállalatot. Chizen véleménye szerint nem lesznek komoly problémák a két cég integrációjával, mivel az Adobe és a Macromedia vállalati kultúrája annyira hasonló, "mintha születésükkor szétválasztott ikrek lennének". Steven Elop, a Macromedia elnök-vezérigazgatója az új vállalat elnöke lesz.

Ketten a Microsoft ellen

Az Adobe és a Macromedia házasságának oka a jövőbeli növekedési lehetőségek kihasználása, nem pedig a költségek csökkentése. A Macromediával megerősödött Adobe ráadásul sokkal hatásosabban versenyezhet a Microsofttal a dokumentumkezelő rendszerek piacán, akár a mobil vagy a kézigépes világban is. A Microsoft már jelenleg is fenyegetőnek érzi a PDF formátum terjedését és a hírek szerint a Windows következő változata, a Longhorn már olyan megoldásokat is tartalmazni fog, amely segítségével biztonságosan lehet iratokat kezelni és nem lesz szükség a PDF állományok használatára.

Az Adobe bevételének nagyobb részét még mindig az olyan termékek adják, mint a Photoshop vagy az Illustrator, azonban Bruce Chizen feltett szándéka, hogy cégét a dokumentumkezelő szoftverek révén bevezesse a nagyvállalati világba. Az ilyen szoftverek ára elérheti az 50 ezer dollárt is. Tavaly az Adobe csupán 100 millió dollár értékben adott el ilyen alkalmazásokat.

A Macromedia első számú terméke a Flash, amely ma már nem csak a weben, hanem mobiltelefonokon is terjed. A vállalat várakozásai szerint 5 év múlva az eladott mobiltelefonok háromnegyede képes lesz Flash animációk megjelenítésére. "Mindketten olyan területre koncentráltunk, amire a Microsoft nem" -- mondta Chizen, hozzátéve, hogy a Microsoft valószínűleg mindent elkövet majd, hogy lemásolja az Adobe és a Macromedia megoldások egy részét. A Meta Group elemzőcég szerint a Microsoft és az Adobe közötti háború a küszöbön áll.

Bruce Chizen elmondta, hogy az Adobe és a Macromedia már évekkel ezelőtt is folytattak tárgyalásokat az egyesülésről.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról