eco@tech archívum - 2005 július

2005
július

0

Új mobiltelefonok és egy napszemüveg a Motorolától

2005. július 26. 11:07

Új termékeket jelentett be tegnap a Motorola, köztük egy beépített headsetet tartalmazó napszemüveget. Persze a vállalat kínálata hagyományos mobiltelefonokkal is bővült, az iTunes elérésére képes készüléknek azonban továbbra sincsen se híre, se hamva. Ed Zander elnök-vezérigazgató szerint az iTunes telefon készül, azonban egyelőre nincs olyan állapotban, hogy be lehetne mutatni.

0

A T-Mobile kárára terjeszkedik a Pannon GSM és a Vodafone

2005. július 26. 10:13

A Nemzeti Hírközlési Hatóság legújabb gyorsjelentése szerint a T-Mobile kárára terjeszkedik a Vodafone és a Pannon GSM. Az idei év első hat hónapjában -- a forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján -- a Vodafone piaci részesedése 0,07 százalékponttal, a Pannon GSM-é pedig 0,02 százalékponttal növekedett, míg a T Mobile piaci részesedése 0,08 százalékponttal csökkent.

0

Drogdílereket fogtak az Orkuton

2005. július 22. 13:09

[Reuters/HWSW] A brazil rendőrság 10 embert tartóztatott le tegnap, azzal vádolva őket, hogy illegális drogok terjesztését végezték a Google által üzemeltetett közösségi hálózaton, az Orkuton, amely Orkut Buyukkoktenről, a Google egyik mérnökéről kapta nevét.

0

Csökkenti a mobilos végződtetési díjakat a Nemzeti Hírközlési Hatóság

2005. július 21. 15:49

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa élve ármegállapítási jogával saját hatáskörben döntött a hazai mobilszolgáltatók végződtetési díjainak csökkentéséről. A határozatok szerint a 2004. decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile Magyarország Rt-nek és a Pannon GSM Távközlési Rt-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt-nek pedig 16,48 százalékkal kell csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját.

0

Felével növelte profitját az eBay

2005. július 21. 09:30

A várakozásoknál magasabb nyereségről számolt be tegnap az eBay. Az internetes aukciós portált üzemeltető vállalat profitja 53 százalékkal emelkedett, a cég megemelte harmadik negyedéves és egész éves kilátásait is. A kedvező hírek nyomán az eBay-részvények árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben több mint 10 százalékkal ugrott meg.

0

A vártnál gyorsabban nőnek a PC-eladások

2005. július 19. 10:19

A második negyedévben a vártnál több PC talált gazdára, elsősorban a noteszgépek és az olcsó asztali gépek iránt volt erős a kereslet. Európában különösen nagy növekedés tapasztalható, főképp a dollárhoz viszonyítva erős euró, valamint az EU küszöbön álló bővítése kapcsán végrehajtott beruházások segítik az eladások növekedését.

0

IDC: rohamosan terjednek a számítógépek a régiónkban

2005. július 18. 13:34

A hordozható számítógépek iránti élénk kereslet által fűtve a közép-kelet európai PC-piac több mint 1800 milliárd forintra bővült a tavalyi évben -- derült ki az IDC jelentéséből. A rohamos léptékű, 32,4 százalékos növekedés az árak folyamatos süllyedése mellett valósult meg, köszönhetően főként annak, hogy tavaly 87,5 százalékkal több notebookot adtak el a régióban, mint 2003-ban. A számítógépek forgalmának emelkedése lassulást mutat, az árzuhanás hatására főként az összérték tekintetében.

0

Az EU is vizsgálódik az Intel háza táján

2005. július 13. 09:38

Az EU hivatalnokok tegnap több Intel-irodában, valamint a chipgyártó vállalat ügyfeleinél, partnereinél is megjelentek és megkezdték a cég tevékenységének vizsgálatát. A hatóságok azt próbálják felderíteni, hogy az Intel valóban törvénytelen eszközöket vet-e be a piaci dominanciájának fenntartása érdekében. A vállalat megerősítette a vizsgálatot és közölte, együttműködik a hatóságokkal.

0

Kihangosítóval vagy headsettel ugyanolyan veszélyes a vezetés, mint kézben tartott mobillal

2005. július 12. 14:21

[News.com/HWSW] Egy ausztrál autóvezetők körében végzett felmérés kimutatta, hogy azok a sofőrök, akik vezetés közben mobiltelefonjukon beszélnek, négyszer nagyobb eséllyel kerülnek súlyos balesetbe, függetlenül attól, hogy használnak-e kihangosítót vagy headsetet. A British Medical Journalban közzétett tanulmány érdekessége, hogy a világon elsőként valódi balesetek adatait elemezték, nem pedig feltételezésekre hivatkoztak.

0

HP: új generációs fotónyomtatás

2005. július 12. 12:41

[WSJ, HWSW] Igazi áttörést jelentett be a Hewlett-Packard; tintasugaras nyomtatói egy új technológiának köszönhetően sokkal gyorsabban nyomtathatnak, miközben a nyomat minősége is javul és a nyomtatási költségek is jelentősen csökkennek. A kaliforniai órás két új fotónyomtatóval reprezentálja ezt az új technológiát, ezek a készülékek alig 14 másodperc alatt elkészítenek egy fényképet, míg korábban erre legalább fél percre volt szükség.

0

Terror a neten: duplájára emelkedő e-mail forgalom, megnövekedett hírfogyasztói kedv

2005. július 8. 10:28

Duplájára növekedett az e-mail forgalom Európában a tegnapi londondi robbantások után. A MessageLabs által figyelt postafiókok adatai szerint a támadásokat követően az interneten utazó elektronikus levelek száma az óránkénti 500 ezerről hirtelen 1 millióra növekedett, ráadásul ebben nincsenek benne a kéretlen reklámok.

0

Használatban lévő rádiócsatornákon suttognának az xMax hálózati berendezések

2005. július 5. 15:29

[News.com] Még mindig van új a nap alatt a vezeték nélküli hálózatok terén: miközben a WiMAX, mint a vezeték nélküli szélessávú internetelérés egyik várt megtestesítője lassan a kereskedelmi szolgáltatások piacára lép, a kutatók tovább keresik azokat a megoldásokat, mellyel még több emberhez lehet eljuttatni a számítógépes hálózatok előnyeit. Az egyik legnagyobb probléma mostanában a szabad rádiócsatornák hiánya: a kormányok világszerte kutatásokat finanszíroznak, vajon miképpen lehet felszabadítani rádiócsatornákat az adatszolgáltatások számára.

0

Kiszállna az amerikai mobilpiacról a Deutsche Telekom

2005. július 4. 12:30

Megválna amerikai mobilszolgáltató leányvállalatától a Deutsche Telekom -- állítja a vállalathoz közeli hírforrásokra hivatkozva a Wall Street Journal. A pletykák szerint a német távközlési vállalat sokallja a T-Mobile USA hálózatának korszerűsítéséhez szükséges összeget. Az igazgatótanácsban éles viták törtek ki a T-Mobile USA jövőjével kapcsolatban, a hivatalos álláspont szerint azonban végleges döntés csak az év végén várható.