Szerző: Ady Krisztián

2005. április 21. 10:56

Rövidesen megkezdődnek a tárgyalások az egyesített következő generációs DVD-formátumról

[News.com] Meglepő fordulat következhet be a következő generációs DVD-formátumért folyó harc lassan 3 éve fennálló frontján: a Sonytól származó információkra támaszkodva a Nihon Keizai üzleti napilap tegnap közölte, hogy a Sony és a Toshiba már meg is kezdte az előkészületeket a közös megoldást célzó tárgyalások érdekében. A két vállalat rivális, kék-lézert alkalmazó Blu-Ray és HD-DVD formátumainak egyetlen közös szabványba történő egyesítését a Sony új vezetése kezdeményezte alig egy héttel ezelőtt.

[News.com] Meglepő fordulat következhet be a következő generációs DVD-formátumért folyó harc lassan 3 éve fennálló frontján: a Sonytól származó információkra támaszkodva a Nihon Keizai üzleti napilap tegnap közölte, hogy a Sony és a Toshiba már meg is kezdte az előkészületeket a közös megoldást célzó tárgyalások érdekében. A két vállalat rivális, kék-lézert alkalmazó Blu-Ray és HD-DVD formátumainak egyetlen közös szabványba történő "egyesítését" a Sony új vezetése kezdeményezte alig egy héttel ezelőtt.

Hatalmas szele lehet

A két vállalat egyaránt vezetője egy-egy csoportnak, melyek hatalmas gyártókat, szórakozatóelektronikai órásokat tömörítenek konzorciumokba. Az egyeztetések végeredménye nem kevesebb mint 200 vállalat jövőbeni terveit érintheti világszerte.

A Blu-Ray formátum legnagyobb támogatója a Sony mellett a Samsung, a Sharp, az LG, a Philips, a Panasonic, a TDK, az Apple, a Dell, a HP, valamint számos filmstúdió (Sony Pictures, Columbia TriStar, MGM, 20th Century Fox, Disney), bár eddig egyetlen nagyobb stúdió sem jelentett be Blu-ray lemezen érkező filmet. A rivális HD-DVD technológia legfontosabb zászlóvivője a Toshiba, de a támogatók között olyan jelentős vállalatok sorakoznak, mint az NEC és a Thomson, a filmstúdiók közül pedig a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a Warner Bros és a New Line Cinema.

A Sony pontosan egy héttel ezelőtt nyilvánította ki, hogy nem zárkózik el attól, hogy a jövőben csupán egyetlen következő generációs DVD-szabvány létezzen. "Abból a szempontból, hogy a fogyasztóknak a legjobbat nyújtsuk, egy formátum jobb mint kettő. Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra" -- mondta egy interjúban Jukinori Kavaucsi, a Sony következő generációs DVD-formátumáért felelős vezetője.

Pálfordulás

A japán cég mostanában azonban egyre inkább hajlik arra, hogy saját érdekei helyett valóban a vevőkét helyezze a középpontba, nemrég például bejelentették, hogy a Sony hordozható audiolejátszók támogatni fogják az MP3 formátumot is, amelyet korábban a japán cég -- az illegális másolástól tartva -- szigorúan távol tartott termékeitől.

A Sony az utóbbi időben többször is jelét adta annak, hogy a vevők érdekében hajlandó lenne kompromisszumot kötni a következő generációs DVD-formátumok területén is. A vállalat eddig szigorúan a Blu-Ray mellett kardoskodott és hallani sem akart a rivális HD-DVD megoldásról.

Előnyök és hátrányok

Míg a Blu-Ray lemezek gyártásához új gyártósorok, új technológia kell, a HD-DVD lemezek előállításához csak minimális mértékben kell fejleszteni a jelenlegi DVD-gyártósorokat. Ennek köszönhetően a HD-DVD lemezekre írt tartalom olcsóbb lehet, mint a Blu-Ray optikai tárolón biztosított filmek.

A Blu-Ray ugyanakkor nagyobb kapacitású, mint ellenfele. Míg egy HD-DVD-lemez csak 30 gigabájt adatot tud eltárolni két réteg segítségével, a Blu-Ray lemezek rétegenként 23-25 gigabájt kapacitásúak, így egy kétrétegű lemezre akár 50 gigbájt adat is rögzíthető.

A fogyasztókon csattanhat az ostor

Hogy miért csatáznak a vállalatok a következő generációs médium körül, az érthető: akinek a formátuma végül győztesen kerül ki a harcból, az éveken át jogosult a piac összes szereplőjétől jogdíjakat begyűjteni. A formátumháború nagy vesztesei a fogyasztók lehetnek, egyrészt mert akár olyan faramuci helyzet is kialakulhat, hogy az új generációs lemezek lejátszásához kétféle lejátszóra lesz szükségük, másrészt meg a Blu-Ray és a HD-DVD közötti harc egyre tovább hátráltatja a filmek megjelenését.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a VHS és Beta videokazetták közötti csatára, amely a 80-as évek elején zajlott, és amelyből a VHS került ki győztesen, a Betát támogató Sony legnagyobb bánatára. Utóbbi formátum végül nem hódította meg a nappalikat, de a professzionális videózás, a stúdiótechnika, a televíziózás világában kváziszabvánnyá vált. Hasonló sors várhat a Blu-Rayre is, a Sonynak legalábbis már vannak Blu-Rayre dolgozó professzionális eszközei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról