Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 13. 11:23

Az Internet2 hálózaton fájlokat cserélő diákok ellen indítottak pereket a lemezkiadók

[News.com/HWSW]Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA összesen 18 egyetem diákjai ellen indított pereket fájlcsere miatt. A hallgatók az Internet2 hálózaton osztották meg és töltötték le a jogvédett anyagokat. Ez az első eset, hogy az Internet2-n zajló fájlcsere miatt a RIAA pereket indított.

[News.com/HWSW]Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA összesen 18 egyetem diákjai ellen indított pereket fájlcsere miatt. A hallgatók az Internet2 hálózaton osztották meg és töltötték le a jogvédett anyagokat. Ez az első eset, hogy az Internet2-n zajló fájlcsere miatt a RIAA pereket indított.

Egy teljes DVD letöltése csak perceket vesz igénybe

Az Internet2 egy, a jelenlegi internetnél sokkal gyorsabb hálózat, amelyet technológiai cégek és egyetemek működtetnek elsősorban tudományos céllal. Az egyetemeken azonban egyes diákok már rákattantak a hálózatra, és itt is megindult az illegális fájlcsere. Az Internet2-vel egy teljes DVD ugyanannyi idő alatt tölthető le, mint a hagyományos interneten egy MP3 formátumú zeneszám: a kutatók nemrég Svájc és Japán között másodpercenként 7,2 gigabites adatsebességet értek el, ezzel a sebességgel egy teljes DVD letöltése 10-12 másodpercig tartana.

Egyes mérések szerint az internetes adatforgalom mintegy harmadát a fájlcserélők adják. Az Internet2-n ez az arány sokkal alacsonyabb, mindössze 7 százalék körül van, annak ellenére, hogy számos egyetemen tiltva, vagy legalábbis korlátozva van a fájlcsere. Az i2Hub fájlcserélő hálózat a hírek szerint már egy éve működött, amikor a RIAA lecsapott. A lemezkiadók szerint a diákok azt hitték, az Internet2 hálózaton nem találhatnak rájuk.

"Az i2Hub egy biztonságos hely volt a fájlcserére, nekünk meg az volt a célunk hogy eloszlassuk ezt a félreértést" -- mondta Cary Sherman, a RIAA elnöke. Az i2Hubot a Massachusettsi Állami Egyetem egy korábbi diákjának, Wayne Changnek a vállalata üzemeltette. A cég azt a lehetőséget használta ki, hogy két egyetem között az internetes forgalom már az Internet2 hálózaton zajlik, amennyiben mindkét intézmény kapcsolódik hozzá. Ez az anyagok villámgyors terjedését tette lehetővé, egy dal letöltése csak pár másodpercbe, egy film megszerzése csupán percekig tartott.

A lemezkiadók után a filmstúdiók is perelnek

A RIAA összesen 25 diák ellen indított pert, de az i2Hub üzemeltetői ellen nem indult eljárás, legalábbis egyelőre, noha a RIAA ismeri azokat a személyeket, akik a szolgáltatást biztosították. Cory Sherman nem árulta el, miként bukkantak az Internet2 hálózaton fájlokat cserélő felhasználók nyomára. A RIAA elnöke szerint hamarosan a filmsúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) is perbe fogja az Internet2-n jogvédett fájlokat cserélő diákokat.

Az Internet2 nemcsak veszély, lehetőség is a filmstúdiók, a tartalomipar számára, hogy teljesen új utakon érje el a fogyasztókat. A döbbenetesen gyors hálózat elterjedésével lehetővé válhat, hogy a fogyasztók az otthonukban ülve tölthessenek le kiváló minőségű, akár nagyfelbontású, tárhatású hanggal ellátott filmeket -- persze fizetség fejében.

Az MPAA már régóta tárgyal az Internet2 hálózatot fejlesztőkkel, a folyamat eredményeképp a filmstúdiókat tömörítő szervezet is részt vehet az Internet2 fejlesztésében. Egy nemrégiben elvégzett kísérlet keretén belül a Georgia Egyetemről a Dél-Kalifornia Egyetemre sugároztak egy nagyfelbontású filmet tízcsatornás hanggal az Internet2-n keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról