:

eco@tech archívum - 2005 október

2005
október

0

A T-Mobile és a Magyar Telekom építheti ki a hazai TETRA rendszert

2005. október 27. 15:25

Megkötötte az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt. - Magyar Telekom Rt. konzorcium.

0

Harmincezer extra vízumot ad az Egyesült Államok

2005. október 26. 16:55

[Computerworld/HWSW] Az október elsején kezdődött 2006-os pénzügyi évre az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyott 30 ezer rendkívüli, ún. H-1B vízumot, amelyek segítségével amerikai vállalatok szakképzett külföldi munkaerőt vihetnek az országba. A lépésre azért került sor, mivel a 2003. óta érvényben lévő, 65 ezres kvóta már nyár végére betelt, mielőtt a jelenlegi fiskális év elkezdődhetett volna.

0

A Microsoft keresőszolgáltatása is képes lesz a könyvekben, újságokban keresni

2005. október 26. 12:47

[Neowin] A Microsoft ma bejelentette, hogy hamarosan újabb funkcióval bővíti az MSN keresőszolgáltatását, az MSN Book Search a Google hasonló szolgáltatásának megfelelően könyvekben, akadémiai anyagokaban, rendszeres és eseti megjelenésű, nyomtatott anyagokban is képes lesz keresni. A szolgáltatás béta változata még ebben az évben elérhető lesz.

0

Ezen a héten tetőzik a Sulinet-láz

2005. október 25. 07:52

November 1-től alkatrészek és perifériák már nem, kizárólag teljes számítógép-konfigurációk és noteszgépek lesznek kaphatók a Sulinet Expressz program keretén belül.

0

Rekordforgalmat bonyolított, de csalódást okozott az Intel

2005. október 19. 11:20

[Associated Press] Bár az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal növelte nyereségét az Intel a legutóbbi negyedév során -- ezzel új harmadik negyedéves rekordot állítva fel -- a piac csalódottságát jelezte a kereskedésen kívüli árfolyam majdnem 3 százalékos csökkenésével. A második negyedévhez képest a forgalom 8 százalékkal, éves szinten pedig 18 százalékkal bővült.

0

A Samsung is részt vett a memória-árkartellben

2005. október 14. 10:31

A Samsung is beismerte, hogy 1999 és 2002 között részt vett a memória-árkartellben, amelynek keretén belül a gyártók szándékosan magasan tartották az árakat. A világ legnagyobb memóriagyártója most 300 millió dollár büntetést fizet. Korábban a Hynix és az Infineon is beismerték, hogy megállapodtak egymással és szabott áron adták a DRAM-chipeket a PC-gyártóknak. A Hynix 185 millió dollár, az Infineon 160 millió dolláros büntetést fizetett be.

0

Üzletemberekhez szól a Nokia legújabb mobiltelefon-családja, az E-sorozat

2005. október 12. 15:05

A Nokia ma három új modellel bővítette a kifejezetten üzletemberek számára készült telefon-portfolióját. A különleges formavilágú Nokia E60, Nokia E61, és Nokia E70, azaz a Nokia E-sorozat első tagjai tartalmazzák a mai üzleti világban elengedhetetlen mobilalkalmazásokat, például a mobil e-mailt és a fejlett hangszolgáltatásokat. A Nokia E60, a Nokia E61, és a Nokia E70 világszerte 2006 első negyedévében jelenik meg.

0

Példaértékű összefogás a következő generációs Wi-Fi szabványért

2005. október 11. 15:10

[CommsDesign] Példaértékű lépésre szánták el magukat a Wi-Fi vezeték nélküli hálózati piac legnagyobb szereplői. Mint arról lapjainkon is beszámoltunk, korábban két, egymással szembenálló csoport próbálta meg elfogadtatni saját elképzelései szerint létrehozott következő generációs Wi-Fi szabványát, azt azonban egyiknek sem sikerült keresztülvinni az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) mérnökökből álló testületén. A szembenálló felek ezt követően egy közös konzorciumot hoztak létre egy egységes vezeték nélküli szabvány érdekében.

0

Megjelent az első kétmagos Intel Xeon

2005. október 11. 10:12

[News.com/HWSW] Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette első kétmagos Xeon processzorát, amelyre már régóta várt a szakma. A Paxville kódnevű lapkáknak most még csak a kétprocesszoros szerverekbe szánt változatai érhetők el, a négy vagy több processzort tartalmazó szerverek számára tervezett kivitel az év végén lesz kapható.

0

Sikerrel teljesítették a sivatagi versenyt a számítógépek által irányított terepjárók

2005. október 10. 11:01

[News.com/HWSW] Történelmet írt egy sofőr nélküli, tisztán számítógépek által irányított Volkswagen Touareg terepjáró: a világon elsőként teljesítette a DARPA Grand Challenge-et, egy több mint 200 kilométeres versenyt a Mojave sivatagan. A Stanley névre keresztelt autót a Stanford egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatólaboratóriuma készítette fel.

0

Power5+ processzoros IBM szerverek kisvállalatok számára

2005. október 7. 13:15

[Computerworld/HWSW] A Computerworld hivatalos, az IBM-től származó értesülései alapján a vállalat olyan új, 90 nanométeres csíkszélességgel termelt Power5+ chipekkel szerelt szervereket jelentett be, amelyeket kifejezetten a kis- és középvállalatok (KKV) számára szán.

0

A HP felügyeleti megoldásai miatt felvásárolja a blade szerverek úttörőjét

2005. október 5. 10:09

A HP bejelentette, hogy felvásárolja a blade szerverek piacának úttörőjét, az RLX Technologies vállalatot. A tranzakció pénzügyi hátterét a felek nem hozták nyilvánosságra. A texasi RLX-nek világszerte mintegy 200 ügyfele és összesen alig 40 alkalmazottja van. Az akvizíció várhatóan egy hónapon belül lezárul, az RLX pedig a HP nagyvállalati termékekért és szolgáltatásokért felelős Technology Solutions Group részeként működik tovább.

0

A lemezkiadók kapzsisága tartja távol a Microsoftot az online zenepiactól?

2005. október 4. 13:52

[The Wall Street Journal] Megszakadtak a Microsoft lemezkiadókkal folytatott tárgyalásai, állítja a The Wall Street Journal (WSJ) belsős forrásokra hivatkozva. A redmondi óriás előfizetéses online zenei szolgáltatása így még jó ideig várathat magára, ha ugyan egyáltalán valaha megszületik ebben a gyorsan változó környezetben. A Microsoft már most is kínál zenét az MSN Music-on keresztül, amely minden megvásárolt dalért vagy albumért külön számláz.