eco@tech archívum - 2005 december

2005
december

0

Karácsonyi roham az internetes zeneboltokban

2005. december 29. 12:23

Karácsonykor hirtelen megnőtt az internetes zeneboltok látogatottsága, ahogy a felhasználók az ajándékba kapott lejátszóikhoz dalokat kezdtek vásárolni. A Hitwise statisztikái szerint az iTunes Music Store-t és más boltokat december 25-én 50 százalékkal többen kerestek fel mint előző nap. Szintén a Hitwise adataiból kiderül, hogy az internetes zeneboltok 15 százalékkal nagyobb látogatottságot értek el mint tavaly karácsonykor.

0

Beleroppanhat a PlayStation 3 megjelenésébe a Sony?

2005. december 21. 15:56

[SPONG] Elemzők szerint akár bele is törhet a Sony foga a PlayStation 3 megjelentetésébe. A Merril Lynch Japan Securities becslései szerint csak a készülék gyártása legalább darabonként 500 dollárba kerül, a bolti ár viszont aligha lesz több 400 dollárnál. A Merryl Lynch úgy véli, a PlayStation 3 a piacra kerülése utáni évben több mint 1 milliárd dollár veszteséget termel majd a Sonynak, amibe az akár bele is roppanhat.

0

Az európai távközlési szolgáltatóknak két évig meg kell őrizniük a beszélgetések adatait

2005. december 20. 12:13

Az Európai Unió által elfogadott legújabb direktíva értelmében a távközlési szolgáltatóknak az összes forgalmat naplózniuk kell, a naplókat pedig 6-24 hónap időtartamig meg kell őrizniük. A Európai Parlament a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harc jegyében, 378 igen szavazattal 197 ellenében döntött az indítványról, amely brit kezdeményezésre született a londoni metróban a nyáron történt események után.

0

Szolgáltatások nélkül indult el itthon a Vodafone 3G hálózata

2005. december 16. 11:23

A Vodafone ma hazánkban is elindította harmadik generációs hálózatát, mely a lefedettségi térkép adatai szerint elsőként Budapest belvárosában, illetve számos külsőbb kerületben vált elérhetővé az előfizetők számára. A szolgáltató utolsóként lépett a hazai 3G-piacra, a T-Mobile és a Pannon GSM már a nyár folyamán, ügyfélteszteket, ingyenes használati lehetőséget is biztosítva indította be saját hálózatát.

0

Önállósítja chipgyártó részlegét a Philips

2005. december 15. 12:40

[WSJ/HWSW] Európa legnagyobb elektronikai vállalata, a holland Royal Philips Electronics bejelentette, hogy önállósítani kívánja félvezetőgyártó üzletágát, a Philips Semiconductorst.

0

Rajtaütöttek egy jelentős hazai DVD-másoló műhelyen

2005. december 14. 10:42

DVD-másolás közben fogtak el egy fiatal budapesti párt: a rendőrség több mint 5000 filmet, zenét és játékot tartalmazó DVD-t és CD-t, és az ezek előállításához szükséges számítástechnikai eszközöket foglalt le egy XIII. kerületi bérház melléképületében kialakított műhelyben, ahol egyszerre akár 18 DVD-t is tudtak másolni. A rendőrök december 8-án este negyed hét előtt érték tetten az elkövetőket, egy 33 éves férfit és egy 23 éves nőt.

0

Többet költenek a cégek energiára, mint magára a szerverekre?

2005. december 12. 13:07

[News.com] A Google mérnöke, a korábban processzorokat tervező Luiz Andre Barroso szerint amennyiben nem javulnak a processzorok és rendszerek teljesítmény/watt mutatói, előfordulhat az a helyzet, hogy a szerverek energiaszámlája magasabb lesz adott idő alatt, mint maga a szerver beszerzési költsége. Ez olyan hatalmas, több ezer gépből álló saját szerverparkokat üzemelő cégeket érinthet hátrányosan, mint például a Google.

0

Windowsos pénztárgépek a világ összes McDonald's éttermében

2005. december 12. 12:15

A Microsoft és a McDonalds gyorsétteremlánc megállapodást kötöttek, hogy a következő egy év során valamennyi McDonalds étteremben átállnak a Microsoft Windows XP Embedded technológiáján alapuló, új generációs értékesítési rendszerre (point-of-sale, POS).

0

Gyengén indított az Xbox 360 Japánban

2005. december 12. 10:15

[News.com, Y!] Miközben Amerikában és Európában egymást tapossák az üzletekben a játékosok a Microsoft következő generációs játékkonzoljáért, az Xbox 360-ért, és az eBayen a világ legjobb üzlete jelenleg Xbox 360-at árulni, Japában a szombaton debütált gépből valószínűleg még ma is található a polcokon egy-egy darab. A hűvös fogadtatásra számítani lehetett: a PlayStation hazájában a játékosok inkább várnak a Revolution-re, vagy a tavasszal megjelenő PlayStation 3-ra, mint hogy Microsoft konzolt vegyenek.

0

Magyarország élen jár a szoftverkalózkodás elleni harcban

2005. december 9. 12:28

A szoftverkalózkodás egyre inkább köthető a szervezett bűnözői csoportokhoz, amelyek egyes országokban legálisan folytatják tevékenységüket. A Business Software Alliance (BSA) megbízásából az IDC által készített kutatás szerint a világszerte üzleti célra használt szoftverek 35 százaléka illegális, ez 1 százalékponttal alacsonyabb arány mint tavaly.

0

A Pentium vége: újjászületik az Intel

2005. december 6. 14:39

Egyre több helyen és egyre több információ szivárog ki az Intel jövő évi terveivel kapcsolatban, az igazi érdekességet azonban talán nem a gigahertzek jelentik ezúttal, hanem az új márkanevek felbukkanása. Sőt, ami talán ennél is nagyobb horderejű, a Pentium név várható jövőbeni eltűnése.