:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 13. 13:11

Az OpenOffice is webre megy

Telepítés nélkül, webalkalmazásként is használható az OpenOffice.org irodai csomag 2.3-as változata, amely az Ulteo Online Desktop részeként érhető el bárki számára, akinek a gépén fut egy modern böngésző (IE6/7, Firefox 1.5 vagy újabb, illetve Safari), valamint a Sun Java futtatókörnyezet.

[HWSW] Telepítés nélkül, webalkalmazásként is használható az OpenOffice.org irodai csomag 2.3-as változata, amely az Ulteo Online Desktop részeként érhető el bárki számára, akinek a gépén fut egy modern böngésző (IE6/7, Firefox 1.5 vagy újabb, illetve Safari), valamint a Sun Java futtatókörnyezet.

Az Ulteo nevű francia céget az a Gael Duval alapította, akinek a Mandrake Linuxot is köszönheti a nyílt forrású közösség. A Mandrake aztán 2005-ben összeolvadt a brazil Conectiva Linuxszal, a cég nevét Mandrivára változtatta 2006-ban pedig egy karcsúsítás keretében az alapítót, Duvalt is elküldték, miután összekülönbözött a menedzsmenttel. Ekkor jött létre az Ulteo, amely eredetileg egy Debian-alapú Linux disztribúciónak indult, időközben azonban egy webalapú környezetté vált. Az alkotók célja, hogy a felhasználók lényegében minden szoftvert installálás nélkül, egy ilyen webes keretben tudjanak igénybe venni, legyen szó linuxos vagy windowsos alkalmazásokról, AJAX- vagy Flash tartalmakról.

Az Ulteo Online Desktop most megjelent bétaváltozatában az OpenOffice.org 2.3-as változata is helyet kapott, az irodai csomag funkcionalitását tehát úgy lehet elérni, hogy nem szükséges telepíteni sem, elég egy Javát és JavaScriptet támogató böngésző. Az Ulteóban az OpenOffice.org 2.3 teljes funkcionalitása elérhető, beleértve a szövegszerkesztőt, a táblázatkezelőt, a prezentációkészítőt, a függvényszerkesztőt és az adatbázist. A szoftver emellett lehetőséget nyújt arra is, hogy az OpenOffice.org felhasználók együtt dolgozzanak egy dokumentumon, vagyis az Ulteo alapszintű munkacsoport-funkcionalitással ruházza fel a népszerű nyílt forrású irodai csomagot.

Ulteo Online Desktop

A vállalat összesen 15 ezer bétatesztelőt vár, hogy tökéletesítse a terméket, a tesztre ráadásul nem csak amerikai, hanem európai felhasználók is jelentkezhetnek. Aki kedvet érez magában az Ulteo Online Desktop kipróbálására, látogassa meg a weboldalt, ahol még lehet regisztrálni.

A fejlesztésekre alighanem szükség is lesz. Az OpenOffice.org eddig sem a stabilitásáról és a sebességével szerzett magának híveket, kérdés, hogy online környezetben hogyan válik majd be. A nagy kérdés azonban az, hogy vajon a telepítés nélküli online használat elég vonzó lesz-e a felhasználók számára, hogy elhagyják a megszokott irodai csomagjukat, legyen szó akár a Microsoft Office-ról, a StarOffice-ról, a Google Appsról, az IBM Symphonyról, vagy akár magáról az OpenOffice.org-ról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.