Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 17. 18:53

Az Externeté a VIVANET

Az Externet bejelentette a VIVANET megvásárlását, a 850 millió forintos vételárat 400 millió forint készpénzben, illetve 450 millió forint értékű saját részvényben egyenlíti ki a cég.

[HWSW] Az Externet bejelentette a VIVANET megvásárlását, a 850 millió forintos vételárat 400 millió forint készpénzben, illetve 450 millió forint értékű saját részvényben egyenlíti ki a cég.

A hurokbérleté a jövő

"Az Externet megtette az első lépéseket az internetpiac konszolidálása felé. Várakozásaink szerint ennek a folyamatnak az eredményeképp egy optimális méretű, költséghatékonyan működő, ügyfélbarát szolgáltató jöhet létre" -- mondta el lapunk megkeresésére Pórffy András, az Extrernet elnök-vezérigazgatója, az internetszolgáltató tavaszra tervezett tőzsdei bevezetése is szerepet játszik az elindult akvizíciós folyamatokban. "Az Externet megnövekedett mérete révén olyan szolgáltatásokat tud majd kínálni, amelyeket kisebb internetszolgáltatóktól nem kaphatnak meg az előfizetők."

Az Externet nem titkolt célja, hogy az előfizetői hurok bérletén alapuló, saját infrastruktúrára épülő szolgáltatás felé lépjen, amelynek lényegesen magasabb a profittartalma a T-Com (vagy akár Invitel) hálózatán nyújtott ADSL-szolgáltatásénál. Ahhoz azonban, hogy a saját infrastruktúrára fordított fejlesztésesek, befektetések megtérüljenek, minél több előfizetőt kell saját hálózatra terelni. A VIVANET ügyfeleivel, valamint a TVnettől átvett ADSL-előfizetőkkel az Externetnek a jövő év közepére mintegy 45-55 ezer előfizetője lehet, amivel a legnagyobb ügyfélszámú internetszolgáltatók közé emelkedik.

A legnagyobbak között

A VIVANET mintegy 15 ezer ADSL-ügyfél kiszolgálása mellett egy szervertermet is üzemeltet, idei árbevétele várhatóan 1 milliárd forint körül lesz. Az Externet és a VIVANET közötti lehetséges szinergiák kihasználásával a létrejövő cégcsoport már jövőre 4 milliárd forint körüli árbevétellel és 400-500 millió forint közötti EBITDA-val számol.

Pórffy kitért még rá, hogy Magyarországon jelenleg elaprózott az internetszolgáltatók piaca, ami érdekérvényesítési szempontból is kedvezőtlen. Az elindított piaci konszolidáció ilyen téren is áttörést hozhat majd, kialakulhat az a maroknyi független szolgáltató, amelyek lényegében megkerülhetetlen piaci szereplővé emelkednek -- és ennek a folyamatnak az Externet lehet az egyik zászlóvivője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról