Szerző: Ady Krisztián

2007. december 19. 11:13

Kipróbálható a Windows XP SP3 első kiadásra jelölt változata

Bárki által letölthetővé, elérhetővé tette a Windows XP jövő tavaszra várt harmadik szervizcsomagjának első megjelenésre jelölt változatát a Microsoft. A 336 megabájtos telepítőcsomag némileg frissebb változatot varázsol gépünkre, mint ami körülbelül egy hónappal ezelőtt RC jelzéssel a tesztelőkhöz került, a jelölés azonban változatlan maradt, a félreértéseket elkerülendő.

[HWSW] Bárki által letölthetővé, elérhetővé tette a Windows XP jövő tavaszra várt harmadik szervizcsomagjának első megjelenésre jelölt változatát a Microsoft. A 336 megabájtos telepítőcsomag némileg frissebb változatot varázsol gépünkre, mint ami körülbelül egy hónappal ezelőtt RC jelzéssel a tesztelőkhöz került, a jelölés azonban változatlan maradt, a félreértéseket elkerülendő.

Csak tesztkörnyezetbe ajánlott

A szervizcsomag bétája több mint száz hibajavítást tartalmaz, szokás szerint nem csak a második szervizcsomag óta megjelentek találhatók meg benne, hanem minden frissítés, amit a Windows XP megjelenése óta kiadott a Microsoft. A frissítések között számosat a Vistából emeltek át, többek között a hálózati hozzáférés védelme is ezzel erősödött, illetve a titkosító algoritmusok kezelése is ennek köszönhetően javult. Módosítottak az aktivációs folyamaton is.

A Microsoft ugyanakkor már korábban közölte, hogy az SP3 nem hoz merőben új képességeket, funkciókat a Windows XP számára, főként hibajavító kiadásról lesz szó. A harmadik szervizcsomag RC változata egyelőre csak angol, német és japán Windows XP változatokra telepíthető fel, annak viszont minden válfajára, a Tablet PC Edition változatokra is, sőt, ezekre különösen javasolt lesz.

A szervizcsomagról egyelőre meglehetősen vegyesek a visszajelzések: míg egyesek meglepő teljesítménynövekedésről beszélnek, mások hibákról és összeomló rendszerekről írnak, így munkahelyi környezetben, élesen használt rendszeren nem ajánlott telepíteni. Szerkesztőségünk munkatársa ugyanakkor hetek óta használja megelégedéssel egy Tablet PC-n az SP3 RC-t.

Windows Xp SP3 béta

2008 elején érkezik

A Devil Mountain Software tesztjei szerint a harmadik szervizcsomaggal "felszerelt" XP jelentősen és mérhetően, tíz százalékkal gyorsabb volt az OfficeBench alatt, ami rácáfol arra, hogy csak hibajavításokról szól az SP3. Az előző generációs asztali operációs rendszerrel eredetileg másképpen tervezett a Microsoft, elvileg 2008. január 31-én ki kellett volna kerülnie a nagy PC-gyártók kínálatából, azonban a cégek elérték, hogy jövő júniusig forgalmazhassanak Windows XP-vel előtelepített konfigurációkat.

A boltokban is kapható lesz még egy ideig a dobozos és OEM Windows XP, a fejlődő piacokra szánt Starter Edition pedig 2010 júniusáig elérhető marad annak ellenére, hogy a Vistából is van ilyen változat. A harmadik szervizcsomag előreláthatólag a Windows Server 2008-cal egyidőben, az első negyedévben lesz elérhető, és újabb évekkel kitolhatja a Windows XP ciklusát.

Botorság kihagyni a Vistát

A vállalatok nagy többsége várja a harmadik szervizcsomagot, hiszen sztenderdizálta ezt az operációs rendszert, s valószínűleg az első Vista szervizcsomag megérkezését követően sem kezdi meg majd az áttérést a redmondiak legújabb operációs rendszerére. A Gartner szerint ez azonban komoly hiba lehet, aki kihagyja a Vistát, a következő rendszer, a Windows 7 bevezetésekor is ugyanazokkal a problémákkal kell majd szembenézzen, amelyekkel a Vistára való váltásnál. A Microsoft ígérete szerint a Windows 7 három évvel a Vista után érkezik, vagyis 2010-ben várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról