Szerző: Bobor Szabolcs

2007. december 11. 12:42

Megjelent a Ruby on Rails webfejlesztési keretrendszer 2.0 verziója

Megérkezett a Ruby on Rails 2.0 - a Ruby programozási nyelvre épülő közkedvelt keretrendszer legújabb verziója rengeteg újdonsággal lépett a nyilvánosság elé.

[HWSW] Megérkezett a Ruby on Rails 2.0 - a Ruby programozási nyelvre épülő közkedvelt keretrendszer legújabb verziója rengeteg újdonsággal lépett a nyilvánosság elé.

Mi az a Ruby on Rails?

A Ruby on Rails (RoR) a chicagói 37signals webfejlesztő cég egyik programozója, David Heinemeier Hansson révén születetett meg 2003-ban. Rá egy évre, 2004-ben kezdte meg világkörüli pályafutását, mikor is alkotója nyílt forráskódúvá tette a Ruby-t. Rövid idő alatt lett sikeres, leginkább azért, mert könnyen és gyorsan lehet vele webalkalmazásokat írni. Számos operációs rendszerre elérhető, könnyen telepíthető, a legújabb Mac OS X-ben, a Leopardban például alapból megtalálható.

Egyik fő filozófiája a Ruby-nak a a "Don't repeat yourself" hozzáállás, mely szerint ne ismételjük magunkat. Amit egyszer leírtunk, elkészítettünk, deklaráltunk, az legyen használható a későbbiekben is. Például ha kapcsolódunk egy adatbázishoz, és azon belül kiválasztunk egy táblát, akkor ehhez a kapcsolathoz automatikusan készíthetünk egy webes felületet, amelyen keresztül minden műveletet el tudunk végezni. A másik fő filozófiája pedig az, hogy elegendő ismernünk a Ruby-t, nem szükséges HTML-hez, JavaScript-hez, CSS-hez értenünk -- természetesen egy webfejlesztőnek ildomos legalább köszönőviszonyban lennie mindegyik felsorolt nyelvvel.

A fejlesztés menete gyors és hatékony, köszönhetően a nem túlbonyolított, már-már az egyszerű angol nyelvre hasonlító parancsoknak. A Ruby on Rails ennek ellenére itthon nem nagyon terjedt el, bár ez részben annak is köszönhető, hogy egy cégen kívül más nem foglalkozott RoR-hosztolással. Tudomásunk szerint jelenleg három, kisebb-nagyobb oldal működik Ruby alatt: a cotcot.hu, a dolgomvan.hu, és a poll-r.hu.

Újdonságok 2.0-ban

A Ruby on Rails 2.0 legfontosabb újításai közé tartozik a REST (Representational State Transfer) gondolkodásmód komolyabban vétele. Ez dióhéjban annyit takar, hogy a könnyen megjegyezhető URL-ek kezelése egyszerűbbé válik. Ha például van egy webáruház, akkor a www.webaruhaz.hu/termekek/katid/5/lista linket mindenféle kiegészítő kód nélkül, egy sor leírásával át tudunk alakítani objektummá, majd hozzá tudjuk rendelni egy modulhoz, ami tudni fogja, hogy azon termékeket akarjuk kilistázni, amelyek az 5-ös számú kategóriához vannak rendelve.

A biztonságra is nagy figyelmet fordított a Ruby-n már 4 éve dolgozó David és csapata. Ezenkívül vékonyabbá és átláthatóbbá tették a kódot, a különféle adatbázisok kapcsolódásához szükséges adaptereket kiszervezték külső modulokba. Az új RoR alapcsomagja csak MySQL, SQLite és PostgreSQL támogatással rendelkezik, de aki egyéb, egzotikusabb adatbázisokhoz akar kapcsolódni, az is könnyen és egyszerűen letöltheti a szükséges plugint.

Az iPhone-ra fejlesztők is örülhetnek, mivel a template rendszert úgy módosították, hogy már külön meghatározható az alapértelmezett kinézet, a feed formátuma, valamint az iPhone-on megjelenő oldal. A fent felsoroltakon kívül több száz egyéb fejlesztés is történt, ezáltal a Ruby-t használók egy szebb, gyorsabb, könnyebben kezelhető programozási keretrendszerrel dolgozhatnak tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról