Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 12. 15:52

A NetBeans kiszorítja a Java Studiót a Sun kínálatából

A Sun bejelentette a NetBeans integrált fejlesztőkörnyezet legújabb, 6.0 változatát, és egyúttal közölte, hogy megszünteti a Sun Java Sudio Creator és a Sun Java Studio Enterprise termékeket.

[HWSW] A Sun bejelentette a NetBeans integrált fejlesztőkörnyezet legújabb, 6.0 változatát, és egyúttal közölte, hogy megszünteti a Sun Java Sudio Creator és a Sun Java Studio Enterprise termékeket.

Csak egy maradhat!

A Sun Java Studio Enterprise egy vállalati fejlesztőeszköz, míg a Java Studio Creator webalkalmazások készítésére szolgál. A termékeket használó Java-fejlesztőknek a NetBeans használatát javasolja a cég, az áttérést számos migrációs programmal is támogatják. A Java Studio széles körű elterjedtsége azonban miatt még lesz ideig támogatás a szoftverekhez, hogy a Sun eleget tudjon tenni a megkötött támogatási szerződéseknek. A C, C++ és Fortran alkalmazások fejlesztésére szolgáló Sun Studio változatlan formában megmarad a Sun kínálatában.

Lehet hogy sokan nem is tudják, de a NetBeans cseh eredetű, a szoftver Xelfi néven látta meg a napvilágot 1997-ben a prágai Károly Egyetem matikatika és fizika tanszékén, majd később egy cég alakult a Xelfi útjának egyengetésére, amit 1999-ben vett meg a Sun Microsystems, amely még ugyanabban az évben nyilvánossá tette a szoftver forrását. A NetBeans a Java Studio Enterprise-nak és a Creatornak nem csak a közös őse, hanem a közös utóda is, mivel mindkét termék a NetBeansre épült. Mára azonban a nyílt forrású NetBeans funkcionalitásban lényegében utolérte a Java Studiót, támogatottságban pedig még felül is múlja azokat.

"A Sun a korábban önálló, vagy részben önálló termékekként elérhető fejlesztőeszközöket egy egységes, moduláris környezetbe integrálja, aminek a kerete a korábbi fejlesztőeszközök alapját is adó open source NetBeans projekt" -- mondta el lapunk megkeresésére Török Tamás, a Sun Microsystems Magyarország szoftver-üzletágának igazgatója. "A NetBeans modularitása lehetővé teszi, hogy univerzális fejlesztői keretrendszer legyen, vagyis aJjava és vizuáis, illetve mobil Java fejlesztéseken túl kiszolgálja a nagyvállalati szintű szolgáltatásorientált Java fejlesztéseket (web szolgáltatások, SOA, EJB) éppúgy, mint a C / C++ fejlesztéseket vagy a különböző új generációs scripting nyelvek (pl. Ruby, Ruby on Rails, JavaFX) támogatását."

Újdonságok a NetBeans 6.0-ban

A frissen megjelent NetBeans 6.0 a nyílt forrású fejlesztői környezet legújabb változata, amely a Sun és a nyílt forrású közösség támogatásával készült. A NetBeans egy Java fejlesztői környezetnek indult, azonban a 6.0 verzió már a Ruby on Railst, illetve a JavaScriptet is támogatja a C és a C++, illetve a Java Enterprise Edition 5 mellett. A NetBeans későbbi változataiban további nyelvek támogatására lehet számítani, a 2008 elejére ígért NetBeans 6.1-be már biztosan bekerül a PHP és a Groovy is.

A NetBeans 6.0 természetesen más újdonságokkal is szolgál, továbbfejlesztették a kódszerkeszőt, okosabb lett a "kódkiegészítő", a kiemelés, az átnevezés, valamint állítólag könnyebb lett a navigáció is. A szoftevrben helyett kapott a korábban Project Matisse kódnéven ismert Swing GUI Builder, amely grafikus felhasználói felületek egyszerű létrehozását teszi lehetővé. További, figyelemre méltó újdonság, hogy a webalkalmazások, webszolgáltatások, mobil alkalmazások, valamint UML modellek fejlesztését új vizuális modellek segítik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról