:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 17. 11:40

Letölthető a Spiceworks ingyenes rendszerfelügyeleti szoftver 2.0 változata

Megérkezett a Spiceworks IT Desktop ingyenes -- reklámokkal támogatott -- rendszerfelügyeleti alkalmazás 2.0 változata. A legfontosabb újdonságok között olyan képességeket találunk, mint a Windows Event logok kezelése, ezek alapján histrórikus trendek felállítása, gépek pingelése és traceroute-olása egyetlen kattintással, a továbbfejlesztett, egyes feladatok esetében nyolcszorosára gyorsított hálózat-detektálás és hálózati hibakeresés.

[HWSW] Megérkezett a Spiceworks IT Desktop ingyenes -- reklámokkal támogatott -- rendszerfelügyeleti alkalmazás 2.0 változata. A legfontosabb újdonságok között olyan képességeket találunk, mint a Windows Event logok kezelése, ezek alapján histrórikus trendek felállítása, gépek pingelése és traceroute-olása egyetlen kattintással, a továbbfejlesztett, egyes feladatok esetében nyolcszorosára gyorsított hálózat-detektálás és hálózati hibakeresés.

Szájról szája terjedő információk

Az újdonságok sorát bővítik emellett olyan szolgáltatások, amelyek a Spiceworks körüli közösség szerveződését, illetve az ezen keresztül zajló információcserét hivatottak elősegíteni. A Spiceworksöt használó adminsztrátorok részére már eddig is rendelkezése állt egy közös tudásbázis, amelybe bárki felvihette a problémás eseteit és a megoldásait a többiek okulására. Mostantól termékinformációkkal bővült a tudástár, ahol az adminisztrátorok azt is megtalálhatják, a többi Spiceworks-felhasználónak milyen tapasztalatai voltak az adott termékkel, ajánlja-e azt másoknak vagy sem.

Jay Hallberg, a Spiceworks termékfejlesztésért felelős vezetője szerint az adminisztrátorok idejük nagyrészét azzal töltik, hogy olyan termékek után kutatnak, amelyek beválnak a környezetükben és megoldják a problémáikat. Ebben szerete számukra segítséget nyújtani a Spiceworks IT Desktop 2.0 új szolgáltatása. A szoftver új verziójában egy azonnali üzenetküldő is helyet kapott, így a rendszergazdák anélkül tudnak a többi Spiceworks-felhasználótól segítséget vagy tanácsot kérni, hogy el kellene hagyniuk a programot.

Annak érdekében, hogy az adminisztrátorok a lehető legtöbbet hozhassák ki a Spieworks IT Desktopból, a szoftver folyamatosan figyeli, a program mely részeit használták már, és melyeket nem. Ennek segítségével a termék megpróbál tippeket adni a rendszergazdáknak, hogy mi minden rejlik még benne. Szintén a 2.0 verzió újdonsága, hogy a hibajegyekhez már "bevásárlólisták" kapcsolhatók, így egy probléma kapcsán egyből feljegyezhetjük, hogy a megoldáshoz milyen beszerzésree van szükség -- a termék pedig bekerül az összesített kívánságlistára.

Szerteágazó képességek

Az ingyenes, reklámokkal támogatott Spiceworks számos olyan képességet vonultat fel, amelyek csak a borsos áron mért menedzsment-eszközökben találhatók meg. Ilyen képesség például a hardver- és szoftverleltár: a Spiceworks felismeri a hálózatba kapcsolt windowsos és linuxos gépeket, a Maceket, valamint a hálózati eszközöket és az ezeken található szoftvereket, beleértve azok verzióit és a patcheket is. A szoftverben nyilvántarthatók a mobil eszközök, például a PDA-k és mobiltelefonok, de akár az irodai bútorok is, ha erre van szükség. A Spiceworks emellett képes a szoftverlicencek kezelésére is.

A Spiceworks IT Desktop monitorozza a hálózatra kapcsolt eszközöket, így aztán könnyen észrevehető, ha egy gépen elfogyott a merevlemez-kapacitás, nem várt szoftverek települtek fel, vagy ha csak kifogyott a tinta a nyomtatóból. Emellett az adminisztrátorok maguk is meghatározhatnak olyan eseményeket, amelyeket figyelni akarnak, ilyen lehet például egy ismeretlen, nem frissített operációs rendszerrel rendelkező gép felbukkanása a hálózaton, vagy egy szoftver jogosulatlan használata. A figyelmeztetéseket természetesen egy központi konzolon lehet nyomon követni.

Az elsősorban kis- és középvállalatoknak (250-nél kevesebb PC) szánt terméket a világ 194 országában már 200 ezer adminisztrátor választotta, akik összesen 6 millió felhasználóról és 9 millió készülék üzemeltetéséről gondoskodnak a segítségével. A szoftver népszerűsége az utóbbi fél év során kezdett hirtelen emelkedni, hat hónap alatt a felhasználók száma megduplázódott. A fejlesztők továbbra is várják a visszajelzéseket, amelyek támpontot nyújtanak a későbbi változatokba kerülő újdonságokhoz. Hallberg ígérete szerint a Spiceworks következő verziója fél éven belül megérkezik.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.