Szerző: Ady Krisztián

2007. december 6. 13:31

Nortel és Qualcomm együttműködés a Wi-Fi-s mobiltelefonálásért

A Nortel és a Qualcomm közös megoldáson, platformon dolgozik, melynek célja, hogy egyszerűbbé tegyék hívásaink különböző hálózatok közötti átadását, anélkül, hogy az megszakadna. Mindez tökéletesen illhet a femtocellás tervekbe is: hazaérkezésünkkor a mobilhálózatról úgy lép át folyamatban lévő beszélgetésünk az otthoni internetes hálózatra (VoIP), hogy nem szakad meg a hívás.

[HWSW] A Nortel és a Qualcomm közös megoldáson, platformon dolgozik, melynek célja, hogy egyszerűbbé tegyék hívásaink különböző hálózatok közötti átadását, anélkül, hogy az megszakadna. Mindez tökéletesen illhet a femtocellás tervekbe is: hazaérkezésünkkor a mobilhálózatról úgy lép át folyamatban lévő beszélgetésünk az otthoni internetes hálózatra (VoIP), hogy nem szakad meg a hívás.

A tesztelés alatt a Nortel IMS-alapú Voice Call Continuity (VCC) hálózati megoldása, és a Qualcomm kommunikációs lapkái dolgoznak, dolgoztak együtt, az IMS/VCC-alapú szoftver teszi azt lehetővé, hogy a VCC-vel ellátott mobiltelefon úgy váltson át az otthoni vagy irodai Wi-Fi-hálózatra, hogy a hívás, a beszélgetés nem szakad meg. A Wi-Fi-s internetes hívások -- VoIP -- csökkenthetik a a telefonszámlát, feltéve, hogy mobilszolgáltatónk működtet ilyen szolgáltatást.

Hasonlóra képes az UMA is: Unlicensed Mobile Access szolgáltatást indított a nyár elején a T-Mobile is az Egyesült Államokban HotSpot @ Home néven. Az országszerte elérhető szolgáltatás keretében egy kompatibilis Linksys, vagy D-Link Wi-Fi-routert helyez el az előfizető otthonában a szolgáltató, melyen keresztül az amerikai telefonszámok teljesen ingyenesen hívhatók.

Nokia 6136
Az UMA-kompatibilis Nokia 6136

A Nortel és a Qualcomm azért teszteli közösen megoldásait, hogy azokat szinte szolgáltatófüggetlenül lehessen kínálni, a VCC-kompatibilis mobiltelefonok rögtön képesek lesznek kihasználni ezt a megoldást, ha a mobilszolgáltató együttműködik a Nortellel. A két vállalat a közös munkától villámgyors implementációt és széleskörű támogatottságot vár.

A tesztelést élő mobilhálózaton végezték a Nortel ottawai kutatólaboratóriumában, nem csak automatikus, hanem manuális, felhasználói kérésre végzett váltást is vizsgálva. Az első VCC-kompatibilis, Qualcomm lapkás mobilkészülékek 2008-ban kerülhetnek piacra, míg a Nortel hálózati megoldása 2008 első negyedévétől lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról