Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 27. 14:17

Januárban indul a Wikipedia alapítója által gründolt közösségi kereső

Januárban indulhat el élesben a Wikipedia alapítójának keresője, a Wikia Search, amely a népszerű enciklopédiához hasonlóan a közösségre támaszkodik. A cél nem kisebb, mint a keresési piacot uraló óriások (Google, Yahoo, Microsoft) hegemóniájának megtörése. A Wikia Search alapjai már elkészültek, működik a keresőalkalmazás, és a webet indexelő mechanizmus, a fejlesztés már régóta tart, és egy ideje a zárt tesztelés is. A tervek szerint a közösségi kereső január 7-én indul.

[HWSW] Januárban indulhat el élesben a Wikipedia alapítójának keresője, a Wikia Search, amely a népszerű enciklopédiához hasonlóan a közösségre támaszkodik. A cél nem kisebb, mint a keresési piacot uraló óriások (Google, Yahoo, Microsoft) hegemóniájának megtörése. A Wikia Search alapjai már elkészültek, működik a keresőalkalmazás, és a webet indexelő mechanizmus, a fejlesztés már régóta tart, és egy ideje a zárt tesztelés is. A tervek szerint a közösségi kereső január 7-én indul.

Ember és gép

Jimmy Wales, a Wikipedia és a Wikia Search szellemi atyja abból indult ki, hogy a jelenleg népszerű webkeresők a hasznos oldalak mellett számos irreleváns találatot szolgáltatnak, ugyanakkor nem adnak lehetőséget a felhasználók számára, hogy ezt jelezzék. Ezért a Wikia Searchben a találatokat a felhasználók maguk rendezhetik sorba aszerint, hogy mennyire találják azokat hasznosnak. Ezeket a szerveren tárolják és összevetik más felhasználók listáival, és ezek alapján állítják elő a későbbiekben a találati listákat. Wales szerint a gépi algoritmus és az emberi intelligencia kombinációja adja a nyerő párost a piacon.

A Wikia Search működési modellje ugyanakkor azt is okozza, hogy a kereső az idő előrehaladtával lesz egyre "okosabb" és kezdetben még nem veheti fel a versenyt a vezető keresőkkel. Wales várakozásai szerint ugyanakkor a közösség segítségével előbb-utóbb elérhető a kívánt cél, vagyis a nagy keresők befogása, mint ahogy a Wikipedia is az évek során az internet egyik legnagyobb tudásbázisává nőtte ki magát. Wales úgy véli, ahhoz, hogy a Wikia Search versenyezni tudjon a Google-lal és más vezető keresőkkel, legalább három évnek kell eltelnie.

Nyílt forrású

A közösségi kereső másik fontos újdonsága, hogy teljesen nyílt forrású, így bárki fejlesztheti, másrészt pedig hozzáférhetővé válik majd az az információ, hogy egy adott keresőkifejezésre miért pont azokat a találatokat adta a Wikia Search, amiket. Wales szerint a Google-hoz hasonló keresők "homályos szolgáltatások", amelyek nem magyarázzák meg, hogy milyen ért pont azokat a weboldalakat listázták ki egy keresésre.

A Wikia Search nem csak hogy nyílt forrású, hanem segítségével lényegében bárki létrehozhat egy saját keresőt, mint ahogy a Wikipedia motorjára építve ma is lehet saját közösségi tudásbázisokat, wikiket építeni. A tervek szerint a Wikia Search bevételéből részben a Wikipedia bővítését, karbantartását finanszírozná Wales.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról