:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 19. 11:33

Az Intel elhalasztotta középkategóriás, 45 nanométeres, négymagos chipjeinek premierjét

Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az Intel piaci okok miatt elhalasztotta középkategóriás négymagos chipjeinek januárra tervezett premierjét -- jelentette a DigiTimes. A 45 nanométeres csíkszélességgel készülő Core 2 Quad Q9300, Q9450 és Q9550 a kiigazított termékterv alapján csak februárban vagy márciusban jelenik meg, attól függően, hogy az AMD hogy tudja szállítani Phenomjait.

[HWSW] Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az Intel piaci okok miatt elhalasztotta középkategóriás négymagos chipjeinek januárra tervezett premierjét -- jelentette a DigiTimes. A 45 nanométeres csíkszélességgel készülő Core 2 Quad Q9300, Q9450 és Q9550 a kiigazított termékterv alapján csak februárban vagy márciusban jelenik meg, attól függően, hogy az AMD hogy tudja szállítani Phenomjait.

A világ legnagyobb processzorgyártójának döntése teljesen érthető: semmi szüksége a piacnak a vadonatúj négymagos processzorokra, hiszen az AMD Phenom a jelenlegi órajeleken tesztekben nem ellenfél, és egyelőre kapni sem igazán lehet. A 45 nanométeres Yorkfield magra épülő Core 2 Quadok csak a 65 nanométeres verzióktól vennének el vevőket, márpedig az Intelnek érdeke, hogy a lehető leghosszabb ideig kitolja azok életciklusát, hogy a gyártástechnológiai fejlesztésbe ölt milliárdok megtérüljenek.

Intel Core 2 QuadA Core 2 Quad Q9300 órajele 2,5 GHz lesz, a chipben azonban csak 6 megabájt másodszintű cache kap helyet. A Core 2 Quad Q9450 és 9550 már egyaránt 12 megabájt L2 cache-t tartalmaz, előbbi órajele 2,66 GHz, utóbbi 2,83 GHz-en működik. Mindhárom chip 1333 MHz-es front side busszal jár. A lapkák listaára ezer darabos rendelés esetén rendre 266, 316 és 530 dollár lesz majd bemutatkozásuk idején.

Szintén tajvani alaplapgyártók állítják, hogy az Intel a kérésükre elhalasztotta az új csúcskategóriás chipkészlet, az X48 bemutatását, mivel hatalmas felhalmozott készletek állnak rendelkezésre a jelenlegi topmodellből, az X38-ból. A 45 nanométeres technológiával gyártott Core 2 lapkákhoz tervezett X48 egyetlen lényegi újdonsága az 1600 MHz-es front side busz hivatalos támogatása, de finomhangolás segítségével még régebbi típusú processzorok használatával is némileg nagyobb teljesítmény érhető el vele, mint az X38-cal, ezt állítja legalábbis az Intel. Egyelőre úgy tűnik, az X38 nem leváltja, hanem kiegészíti az X48-at a kínálatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.