Szerző: Ady Krisztián

2007. december 20. 11:38

Háromdimenziós épületek helyett légifelvételek a jövő GPS-eiben

Egy feltörekvő spanyol vállalat, a Blusens szerint a három dimenziós épületeknél sokkal jobb megoldás is van arra, hogy egyszerűbbé, érthetőbbé tegyük az autós navigációt: a cég berendezései légifelvételek segítségével valódi felülnézeti képet nyújtanak a környezetünkről.

[HWSW] Egy feltörekvő spanyol vállalat, a Blusens szerint a három dimenziós épületeknél sokkal jobb megoldás is van arra, hogy egyszerűbbé, érthetőbbé tegyük az autós navigációt: a cég berendezései légifelvételek segítségével valódi felülnézeti képet nyújtanak a környezetünkről.

A képek nem online szolgáltatásból érkeznek -- bár akár mobil szélessávon keresztül, a Google Maps-ből is származhatnának --, hanem a készülék 30 gigabájtos merevlemezén tárolják el őket. A cég Spanyolország minden 80 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településéről rendelkezik friss felvételekkel, sőt, egy-egy helyről rögtön néggyel, melyek mindig arról az oldalról mutatják perspektivikusan az épületeket, amelyik oldalról éppen megközelítjük azokat.

Az egyik spanyol oldal, a Xataka már meg is kaparintott egy ilyen készüléket, a használatáról készült videót pedig fel is töltötte egy videomegosztó oldalra. A G01 jelzésű első készülék a weboldal szerint meglepően gyorsan és pontosan működött, bár a hidegindítást követően öt percnek is el kellett telnie, mire "műholdat fogott" a készülék.

A készülék teljesen automatikusan húzza rá a légifelvételek rétegét a térképre, amennyiben az elérhető az adott területen. A navigációs berendezés áráról, elérhetőségéről és Spanyolországon kívüli lefedettségekről egyelőre sajnos nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról