Szerző: Ady Krisztián

2007. december 13. 11:24

Már a YouTube-bal is lehet pénzt keresni

Hosszas bétatesztelést követően már az Egyesült Államokbeli és kanadai felhasználók is regisztrálhatnak a YouTube partnerprogramjára, azaz komoly összegeket kereshetnek a videomegosztóra feltöltött, népszerű filmjeikkel. A pénzkereseti lehetőség hamarosan további országokban is elérhető lesz.

[HWSW] Hosszas bétatesztelést követően már az Egyesült Államokbeli és kanadai felhasználók is regisztrálhatnak a YouTube partnerprogramjára, azaz komoly összegeket kereshetnek a videomegosztóra feltöltött, népszerű filmjeikkel. A pénzkereseti lehetőség hamarosan további országokban is elérhető lesz.

A Google videomegosztója ezzel csatlakozott azokhoz a hasonló oldalakhoz, melyek hirdetési bevételeik egy részét visszaosztják a tartalomszolgáltatók, ez esetben a hétköznapi felhasználók számára. Az egyik legnépszerűbb ilyen oldal a Metacafe, ahol egy komoly népszerűséget, egymilliós megtekintést elérő videóval akár 5500 dollárhoz (~ 1 millió forinthoz) is hozzájuthat annak feltöltője.

A YouTube májusban indította el a szolgáltatás bétatesztjét, azóta 100 kiválasztott, meghívott amerikai felhasználó kereshette a megosztás technikai korlátait, problémáit. Alapvető feltétel, hogy a felhasználóknak rendelkezni kell AdSense fiókkal, azon keresztül juthatnak hozzá bevételeikhez.


Ez a rövid videó félmilliót is érhet

A programhoz egyelőre csak amerikai és kanadai felhasználók csatlakozhatnak, akik elmúltak 18 évesek, illetve olyan videókkal rendelkeznek, melyek kellő látogatottságot értek el eddig is, több ezer megtekintés alatt szóba sem jöhet a csatlakozás. A videók csak saját készítésűek lehetnek, a kép- és hanganyag joginak a feltöltő birtokában kell lenniük -- erről maga a YouTube is megbizonyosodik saját tartalomszűrő technológiája segítségével.

A kifizetéssel, visszaosztott százalékkal kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a cég, de hasonló összegekről lehet majd szó, mint a fent említett Metacafe esetében. A program nem csak egyéni felhasználók, hanem médiacégek számára is nyitva áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról