Szerző: HWSW

2007. december 3. 02:11

IBM Lotus Notes és Domino 8: bemutatkozik a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere

[IBM] Napjainkban a vállalatok versenyt futnak a megfelelően képzett munkaerőért, győztesen azonban azok kerülnek ki, akik a leghatékonyabban együttműködő csapatokat tudják felépíteni. A nemrég bemutatott IBM Lotus Notes 8 kliens és Lotus Domino 8 szerverszoftver ebben a feladatban nyújt jelentős segítséget, mint a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere.

[IBM] Napjainkban a vállalatok versenyt futnak a megfelelően képzett munkaerőért, győztesen azonban azok kerülnek ki, akik a leghatékonyabban együttműködő csapatokat tudják felépíteni. A nemrég bemutatott IBM Lotus Notes 8 kliens és Lotus Domino 8 szerverszoftver ebben a feladatban nyújt jelentős segítséget, mint a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere.

A Lotus Notes 8 két évig tartó fejlesztésekor az IBM célja egy olyan asztali kliens létrehozása volt, mely a sűrűn használt alkalmazásokat egyetlen felületbe integrálja. Az integrált felület az ablakok és különböző szoftverek számának csökkentésével egyaránt növeli az alkalmazottak önálló munkavégzésének és a csoportmunkának hatékonyságát. A Lotus Notes 8 és Lotus Domino 8 bevezetésével ráadásul csökkenthetőek az IT-adminisztrációs költségek is.

A Lotus Notes legújabb, 8-as verziója egy erőteljes kommunikációs és szervező eszköz. Továbbfejlesztett levelezőkliensével a felhasználók csoportosíthatják egy adott témában folytatott levelezésüket, egybefűzve azokat, aminek révén sokkal gyorsabban áttekinthetővé válnak a párbeszédek. A kliens lehetővé teszi, hogy egy adott személlyel folytatott minden kommunikációt áttekintsünk, visszakeressünk, legyen szó e-mailekről, chatelésről, naptárbejegyzésekről vagy megosztott dokumentumokról. A Sametime-felhasználók a Lotus Notes 8 felület alatt érhetik el az üzenetküldő szoftver összes képességét.

Lotus Notes 8 Inbox & Sametime
Lotus Notes 8 levelezés felülete

A Lotus Notes 8 naptárja segítségével egyszerűen és gyorsan tervezhetőek a napi feladatok, megszervezhetőek találkozók. Természetesen lehetőség van zárt és nyilvános csoportok létrehozására is, vagy az egyes alkalmazottak beosztásának láthatóvá tételére, ami nagy segítséget jelent az ütközések minimalizálásában. Ezt támogatja a szabad időpontok automatikus keresése is. Az alkalmazottak kapcsolataik adatait névjegykártyaként látják, melyekhez fénykép is csatolható a gyorsabb és eredményesebb keresés érdekében. A kapcsolati listáról természetesen levélírás, azonnali üzenet és találkozókérés egyaránt kezdeményezhető.

Lotus Notes 8 Calendar
Lotus Notes 8 Naptár

A Lotus Notes 8 révén egy integrált dokumentumszerkesztőhöz is jutnak az alkalmazottak, mely a legtöbb esetben szükségtelenné teheti más szoftvergyártók sokszor drága irodai programcsomagjainak licencelését és adminisztrálását. A méltán népszerű, nyílt forráskódú OpenOffice.org kódbázisára alapozó szerkesztővel akár az e-maileken érkező dokumentumok is azonnal módosíthatóak, de a csoportmunka jegyében azonnal megosztásra is kerülhetnek. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, és prezentációkészítőt is tartalmazó szoftver a ISO-szabványos OpenDocument Format mellett a Microsoft Office fájlformátumait és az Adobe PDF-et is támogatja.

A Lotus Domino 8 segítségével távolról felügyelhetőek a Lotus Notes 8 kliensek, az adminisztráció a korábbinál kevesebb időt igényel. Az új szerverszoftver segítségével részletesen konfigurálhatóak az alkalmazottak számítógépeinek beállításai, a Lotus Notes 8 szolgáltatásai, és komponensei, vagy akár önálló alkalmazások is telepíthetőek. A csökkenő adminisztrációs költségek így fejlesztésekre fordíthatóak. A rugalmas munkaidő érdekében a Lotus Domino Web Access 8 révén az alkalmazott az irodán kívülről, weben keresztül is elérheti levelezését és dokumentumait.

A Lotus Notes 8 és Domino 8 szoftverek gyárilag alkalmasak szinte azonnali produktív munkára, ugyanakkor az IBM lehetőséget biztosít képességeik testreszabására is. Az IBM Eclipse fejlesztői platform segítségével a vállalatok bővítményeket készíthetnek a Lotus Notes 8-hoz, lekövetve az egyéni igényeket, melyek gyorsan változhatnak napjainkban. Az Eclipse révén a Notes 8 és Domino 8 szoftverek integrálhatóak más vállalati rendszerekkel is, így például az SAP vagy az Oracle üzleti megoldásaival, egyszerre növelve az alkalmazottak termelékenységét, csökkentve az adminisztrációs költségeket és a hibák számát egyaránt.

A Lotus Notes 8 és Domino 8 számos platformon elérhető, beleértve a Linuxot, a Windowst, ezekhez szerveroldalon csatlakozik a Solaris, az AIX, valamint az IBM i/OS.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról