Szerző: Ady Krisztián

2007. december 5. 10:35

Két éven belül negyedére csökkenhet a flashmemóriás meghajtók ára

Letöri a flashmemóriás meghajtók árát az STEC, a vállalat bemutatta az iparág első többszintű memóriacellákból (multi-level cell, MLC) épített SSD-meghajtóit, melyek már most valódi alternatívái lehetnek a mobil merevlemezeknek. A vállalat mintadarabokat juttatott el a gyártókhoz, az MACH8-MLC meghajtóból különböző méretű és kapacitású változatokat kínál, rögtön a jelenlegi megoldások árának feléért.

[HWSW] Letöri a flashmemóriás meghajtók árát az STEC, a vállalat bemutatta az iparág első többszintű memóriacellákból (multi-level cell, MLC) épített SSD-meghajtóit, melyek már most valódi alternatívái lehetnek a mobil merevlemezeknek. A vállalat mintadarabokat juttatott el a gyártókhoz, az MACH8-MLC meghajtóból különböző méretű és kapacitású változatokat kínál, rögtön a jelenlegi megoldások árának feléért.

Az STEC megoldást talált az MLC memóriamodulok teljesítmény és megbízhatósági problémáira, és azt valószínűsíti, hogy az ezekre alapozott flashmemóriás meghajtók ára két éven belül hihetetlenül alacsonyra, gigabájtonkénti 2 dolláros szintre csökkenhet a most elérhető 5 dolláros értékről. Ennek megfelelően két éven belül egy 32 gigabájtos flashmemóriás meghajtóért körülbelül 64 dollárt, átszámolva alig több mint 10 ezer forintot kellene fizetni.

MACH8-MLC meghajtó
MACH8-MLC meghajtó
A vállalat MLC-alapú meghajtói 32, 64, 128, 256 és 512 gigabájtos változatokban lesznek hamarosan elérhetők, 1,8 és 2,5 hüvelykes méretben, a régi noteszgépekben használt párhuzamos és az újabb Serial ATA csatolófelületekkel egyaránt. A meghajtók sebessége sem hagy kívánnivalót maga után, az STEC saját vezérlőjével 90 megabájt/s-os olvasási és 60 megabájt/s-os írási sebességet nyújtanak ezek a memórialapkák.

Az MLC NAND "memóriaegységek" -- melyek több NAND flash memórialapkából épülnek fel szendvicsszerűen egymásra helyezve -- használata teljesen kézenfekvőnek tűnik az SSD-meghajtókban a megtöbbszörözhető kapacitást elsődleges előnyként felmutatva. Lassú írási sebességük, alacsony írási-törlési megbízhatóságuk azonban eddig alkalmatlanná tette őket erre a feladata. Az STEC azonban megoldást talált ezekre a problémákra: a vállalat máris három éves garanciát vállal jóval olcsóbb SSD-meghajtóira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról