Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 11. 11:44

Szabványos Linuxot a mobilokba: elkészült a Linux Phone Standards végleges specifikációja

Véglegesítették a Linux Phone Standards (LiPS) 1.0 specifikációját , amely természetesen nyilvánosan hozzáférhető a szervezet honlapján. A most kiadott verzióban már definiálva vannak azok a létfontosságú funkciók (pl. telefonálás, üzenetküldés, telefonkönyv, naptár, üzenetküldő, felhasználói interfész API), amelyek birtokában a fejlesztők megkezdhetik az alkalmazások elkészítését a LiPS szabványt használó telefonokra -- eddig még egy ilyen sincs, de a szervezet szerint hamarosan lesz.

[HWSW] Véglegesítették a Linux Phone Standards (LiPS) 1.0 specifikációját, amely természetesen nyilvánosan hozzáférhető a szervezet honlapján. A most kiadott verzióban már definiálva vannak azok a létfontosságú funkciók (pl. telefonálás, üzenetküldés, telefonkönyv, naptár, üzenetküldő, felhasználói interfész API), amelyek birtokában a fejlesztők megkezdhetik az alkalmazások elkészítését a LiPS szabványt használó telefonokra -- eddig még egy ilyen sincs, de a szervezet szerint hamarosan lesz.

A nagyjából két évvel ezelőtt, 2005 novemberében létrejött Linux Phone Standards Forum mobilszolgáltatókat, szoftverfejlesztőket és hardvergyártókat tömörít és a célja egy olyan, szabványos, Linux-alapú mobil platform létrehozása, amelyre bárki szabadon építhet telefont, illetve fejleszthet alkalmazásokat. A LiPS-nek olyan tagjai vannak, mint France Telecom, a Telecom Italia, a British Telecommunications, a FreeScale, a Huawei, az NXP, a Texas Instruments, az Access, illetve a MontaVista.

A LiPS abban különbözik az utóbbi időben legnagyobb figyelmet kapott mobilos Linuxtól, a Google Androidtól, hogy előbbi egy nyílt szabvány, ami többféle implementációt is megenged, míg a Google Android már egyfajta Linux implementáció, amely a széles körben való terjedés révén de facto szabvánnyá válhat. A Google Androdi mögött álló Open Handset Alliance és a LiPS mellett szintén egy szabványos, Linux-alapú mobilos platformon dolgozik a LiMo Foundation, amelynek tagjai között olyan cégek vannak, mint az NTT DoCoMo, a Samsung és a Vodafone.

Piaci elemzők szerint a Linux nagy jövő előtt áll a mobilpiacon, öt év múlva az okostelefonok harmada a szabad forrású operációs rendszerre épül -- ezt állítja legalábbis az ABI Research. A piackutató cég úgy látja, évente mintegy 75 százalékkal nő a linuxos telefonok forgalma és 2012-re el fogja érni a 331 millió darabot. Kínában és Japánban a linuxos okostelefonok máris a piac több mint 30 százakát szerezték meg.

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobiltelefonok gyártói számára, használatával a cégek megtakaríthathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról