:

dev archívum - 2006 február

2006
február

0

Három megapixeles fényképezőgép a Sony Ericsson új, Cyber-shot márkájú mobiljaiban

2006. február 28. 13:46

Újabb márkát vesz át a Sonytól a Sony Ericsson, a Walkman mobilok után megérkeztek az első Cyber-shot márkanévvel forgalmazott, képkezelésre felturbózott fényképezőgép-mobilok. A K800 és K790 mobiltelefonokban 3,2 megapixeles, autofókuszos fényképezőgépet találhatunk, Xenon vaku és az új BestPic képkezelő technológia mellett.

0

Elsőbbségi adatcsomagok -- prémium áron

2006. február 27. 15:46

[Associated Press/HWSW] Ma az internetszolgáltatók többsége az adatcsomagokat egyenrangúként kezeli, tekintet nélkül azokk típusára, a forrására vagy a célállomására. Ez az, amin az Egyesült Államok nagyobb internetszolgáltatói és telekomjai változtatni akarnak. Olyan szolgáltatások bevezetését tervezik, amelyek az egyes csomagok típusának, tulajdonosának és céljának figyelembe vételére alapulnának. A gondolat természetesen azonnal ellenérzéseket is szült.

0

Féltucatnyi verzióban lesz kapható a Windows Vista

2006. február 27. 10:47

[News.com/HWSW] Bár a Microsoft fejlesztői még a javában dolgoznak a következő generációs Windows Vista operációs rendszeren, a vállalat végleg elhatározta, hogy milyen változatokban kerül piacra az új jövevény. A Vistából nem kevesebb mint hat különböző változat készül majd el, köztük egy Ultimate verzió, mely minden lényeges elemet tartalmaz majd, egy lesz mind felett.

0

Testünk, mint elektronikus hálózat

2006. február 24. 15:38

[The Korea Times/The Economist/HWSW] Dél-koreai kutatók egy csoportja olyan technológiát dolgozott ki, amely vezetékek vagy rádió helyett az emberi bőrt használja különféle elektronikus eszközök -- például az MP3-lejátszó és a fejhallgató, vagy a mobiltelefon és a headset -- közötti kommunikáció csatornájaként. A mérnökök szerint az ötlet egyáltalán nem vad, és gőzerővel dolgoznak azon, hogy egy éven belül tömegesen és rendkívül olcsón termelhető állapotba kerüljenek a szükséges chipek.

0

Új belépő szintű mobilok a BenQ Mobile-tól

2006. február 24. 11:01

Egyszerű, belépő szintű, a Siemens A-sorozatát továbbörökítő mobiltelefonokat dob piacra a BenQ Mobile azoknak, akiket ijesztenek a bonyolult funkciók, és alapvetően telefonálni szeretnének készülékeikkel. Valamennyi új modellnek könnyen áttekinthető, kényelmesen kezelhető menüpontjai és billentyűzete van.

0

Itthon is forgalmazza a Sunbelt a megújult Kerio személyi tűzfalat

2006. február 23. 16:05

A Sunbelt 2005 végén jelentette be, hogy felvásárolta a Kerio Technologies levetett személyi tűzfalát, a Kerio Personal Firewallt, mely az egyik legkedveltebb ingyenes tűzfalszoftver volt az internetezők körében. A Sunbelt Software kínálatában most megtaláljuk a megújult Kerio Personal Firewall-t, a CounterSpy kémprogram-eltávolítót, az iHateSpam kéretlen leveleket szűrő alkalmazást és több, otthoni és vállalati környezetbe szánt hálózatbiztonsági alkalmazást.

0

A Novell a hazai személyazonosság-kezelési piac élén

2006. február 23. 14:23

A Novell hazánkban is bevezette piacvezető személyazonosság-kezelő megoldása, a Novell Identity Manager legújabb, 3-as verzióját. Hargitai Zsolt, a vállalat rendszermérnöke a szoftvert bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Novell IDM3 legfontosabb újdonságai közé tartozik az automatizált, workflow-alapú erőforráskiosztás, valamint a törvényi előírásoknak (pl. Sarbanes-Oxley) megfelelő auditálás és riportkészítés. A felhasználók szemszögéből látványos fejlesztésen esett át a telefonkönyv és a szervezeti ábra, a felhasználó számára delegálható vált az adamódosítás és bővültek a jelszó-visszaállítás lehetőségei.

0

Fotókioszkokat telepít Észak-Amerikában a Hewlett-Packard

2006. február 23. 11:46

[Reuters] A Hewlett-Packard tegnap bejelentette, hogy újabb hatalmas piacot kíván meghódítani speciális nyomtatóival: a vállalat belép a 35 milliárd dolláros digitális fotókioszk-piacra. A cég elsőként önkiszolgáló fotókioszkot és egy üzletekben használható fotóstúdiót tesz majd elérhetővé, melyeket Az Albertsons szupermarketekben és a Longs Drug Store üzletekben lehet majd kezdetben igénybe venni.

0

Apple iMac-re épülú kioszkokon okosodhatnak a parlamenti képviselők

2006. február 23. 10:25

Apple iMac számítógépeket tartalmazó gyönyörű kioszkok segítségével szerezhetnek bővebb információt a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) eddigi eredményeiről a hazai képviselők. A kezdetben olasz és amerikai megrendelésre gyártott, hazai fejlesztésű iWoodKiosk érintőképernyős interaktív multimédia állvány hársfából készült.

0

Szebb, jobb, okosabb a Firefox 2.0

2006. február 23. 08:56

[TechWeb.com/HWSW] A Mozilla Corporation vezető mérnöke szerint a készülő Microsoft Internet Explorer 7 (IE7) szépen felzárkózik ugyan, de mire megjelenik, a Firefox nagyot lép előre, és funkcionalitásban, használhatóságban ismét maga mögé utasítja majd a redmondiak böngészőjét.

0

Visszataszító tevékenységük Kínában egy szégyen!

2006. február 22. 15:19

[Associated Press/Reuters] Heves politikai adok-kapok bontakozott ki múlt héten a legnagyobb amerikai IT-vállalatok körül. Az amerikai kormányzat éles hangú meghallgatásra rendelte be a Google, a Yahoo! és a Microsoft képviselőit, ahol a kínai kormánnyal való együttműködést kérték számon. Eközben a kormányzat másik fele, az igazságügy egy egész heti részletes keresési adatbázist kér tőlük az amerikai állampolgárok által keresett kulcsszavakkal kapcsolatban.

0

Itthon is hódítanak az AMD-alapú PC-k

2006. február 22. 14:19

Az árérzékeny és teljesítményre éhes otthoni felhasználók után az AMD most a hazai vállalati világot is meghódítja: több mint ezer darab AMD-alapú asztali gépet vásárolt eszközparkjának folyamatos frissítése céljából a Raiffesen Bank. A vállalat választása a HP Business Desktop dx5150 konfigurációkra esett, a bank informatikai rendszere így Magyarország legnagyobb, HP által szállított AMD-alapú kliens infrastruktúrája lett. A Raiffeisen Bank hazai alapításától kezdve a HP ügyfele.

0

Nem csak segítheti, veszélybe is sodorhatja az autóst a GPS helymeghatározó rendszer

2006. február 22. 12:05

[News.com] A Privilege Insurance kedden közzétett felmérése szerint komoly veszélyeket hordozhatnak magunkban az egyre népszerűbb helymeghatározó rendszerek, az egyszerűbb GPS-es tenyérgépek és a beépített, fedélzeti navigációs rendszerek. A lassan hétköznapivá váló technológia nem csak segítheti az autóst a tájékozódásban, de balesetveszélyt okozhat azzal, hogy hosszú másodpercekre elvonhatja a vezető figyelmét az útról.

0

Két új lézernyomtató a Canon kínálatában

2006. február 21. 16:34

A Canon új nyomtatóval bővíti LaserShot lézernyomtató termékcsaládját: a LaserShot LBP3300-es modell alapkiépítésben képes a kétoldalas nyomtatásra, percenként 21 oldalas sebességgel dolgozik, az első nyomat pedig kevesebb, mint 9 másodperc alatt készül el. Az LBP3300 külön megvásárolható Canon hálózati kártyával is kiegészíthető.

0

Mac OS X-re is megjelent az első fájlfertőző féregvírus

2006. február 20. 09:03

Megjelent az első Mac OS X-re írt natív fájlfertőző féregvírus, amely elsősorban a PowerPC processzorra épülő Apple gépekre veszélyes, de a VirusBuster tájékoztatása szerint az Intel-alapú rendszereket is megfertőzheti. A Leap.A nevű kártevő többnyire egy latestpics.tgz nevű fájlban érkezik, melynek hossza 39,596 bájt. Az archív állományt kicsomagolva a felhasználó egy latestpics nevű állománnyal szembesül, ami a jpeg fájlok szokásos ikonjával csábít a megnyitásra.

0

Reménytelen harcnak tűnik az inteles Mac OS X feltörése

2006. február 17. 12:52

Az Apple tavaly június elején jelentette be, hogy platformot vált és Intel processzorokra cseréli le a PowerPC lapkákat számítógépeiben. Az x86-os processzorokhoz alaposan át kellett -- illetve kell -- írni a Mac OS X operációs rendszert és annak alkalmazásait, melynek tesztváltozata a bejelentéssel együtt vált elérhetővé a szoftverfejlesztők számára. A programozók ennek segítségével univerzális, PowerPC és Intel processzorokon egyaránt futó alkalmazásokat fejleszthetnek.

0

Szoftverhiba miatt merülnek le túl hamar egyes noteszgépek akkumulátorai

2006. február 17. 10:21

[HWSW, News.com] A Microsoft hivatalosan is elismerte -- immáron másodszor --, hogy a Windows XP operációs rendszer második szervizcsomagjában található USB2.0 meghajtó felelős a notebookok rövidebb akkumulátoros üzemidejéért, ha külső perifériát csatlakoztatnak a rendszer USB-portjához.

0

Új név, új kiadások: készül az Office 2007

2006. február 16. 10:14

[News.com/HWSW] A Microsoft szerdán bejelentette, várhatóan milyen kiadásokban és milyen áron lesz elérhető az új generációs Office programcsomag, amit Office 12 helyett immár Office 2007 néven emlegetnek. A programcsomag egyre szélesebb termékskálát ölel fel, mivel a hagyományos asztali alkalmazások mellett most még több szerverszoftver is helyet kapott benne. A Microsoft illetékesei szerint minden idők legjelentősebb Office programcsomagját láthatjuk megjelenni idén, amiről már az első bétaváltozat tesztelésekor sikerült nekünk is képet alkotnunk egy rövidke cikk keretei között.

0

Szoftverfejlesztő versenyt rendez diákoknak a Gábor Dénes Főiskola

2006. február 15. 14:27

Idén ötödször kerül megrendezésre a Gábor Dénes Főiskola ABAKUSZ országos szoftverfejlesztő és tehetségkutató versenye, amelyre közép- és felsősoktatásban tanulók jelentkezését várják. A verseny küldetése a probléma- és feladatmegoldási, valamint dokumentálási képességek felmérése és javítása.

0

Nyílt forrású processzor a Sun Microsystemstől

2006. február 15. 10:00

[News.com/HWSW] A Sun Microsystems valóra váltotta ígéretét és GPL licenc alatt közzétette az UltraSPARC T1 processzor részletes dokumentációját. A vállalat elsősorban azt várja e lépéstől, hogy a Linuxot fejlesztő közösség az UltraSPARC T1 felé forduljon és felkészítse az operációs rendszert a lapka támogatására. Az UltraSPARC T1 jelenleg csak a Sun Solaris operációs rendszert képes futtatni.

0

Linuxra épül a következő Palm OS

2006. február 14. 14:43

A japán Access Software, amely tavaly ősszel vásárolta fel a Palm OS-t fejlesztő PalmSource vállalatot, nyilvánosságra hozta a népszerű mobil operációs rendszerrel kapcsolatos terveit. A Palm OS következő változata ALP kódnéven már fejlesztés alatt áll. Az ALP az Access Linux Platform rövidítése, a szoftver pedig tulajdonképpen egy tenyérgépekre szabott Linux-disztribúció lesz grafikus kezelőfelülettel.

0

Poltikai manipuláció a Wikipédián

2006. február 10. 13:28

[Newsfactor.com/HWSW] A közösségi enciklopédia, a Wikipédia egy vizsgálat során arra derített fényt, hogy a politikai körök több módosítást is végeztek néhány politikus életrajzában, hogy kedvezőbb fényben tüntessék fel őket. Az eset ismét felveti a kérdést, mennyire megbízható a kollektív tudásra és az online közösség erejére alapozó lexikon.

0

Tajvanon mutatkozik be elsőként működés közben a PlayStation 3?

2006. február 10. 12:10

[DigiTimes] A kínai Commercial Times újság tegnapi számában megjelent információk szerint alig egy héten belül, a február 16-20 között megrendezett Taipei Game Show (TGS) 2006 rendezvényen mutatkozhat be Tajvanon a nagyközönségnek a Sony következő generációs konzolja, a PlayStation 3. A kínai lap szerint a Sony 80 standjának negyedét a PS3 bemutatására állítják majd fel.

0

Letölthető a legújabb, februári Catalyst

2006. február 10. 10:17

Helyből, FTP-szerverünkről is letölthető az ATI Radeon videokártyákhoz készült Catalyst meghajtóprogram-csomagok legújabb, 6.2-es verziószámú, februári változata. Szerverünkön a 32 bites, Windows XP és Windows 2000 operációs rendszerek alá feltelepíthető, Catalyst Control Centerrel és WDM-meghajtóval ellátott komplett csomag érhető el. A Catalyst meghajtóprogramok minden ATI Radeon videokártyát támogatnak.

0

Figyelmeztetést kapott a hackerektől a Mozilla

2006. február 9. 15:33

[PCWorld.com/HWSW] Megjelent az első ismert Mozilla-specifikus kártékony kód, amelyet a Firefox legutóbbi frissítése már orvosolt is. Veszélynek egyedül a Firefox 1.5 felhasználói vannak kitéve -- a korábbiak, illetve az 1.5.0.1-es verzió már immunis a támadással szemben, amelynek révén tetszőleges kód futtatható le a böngészőn keresztül.

0

A UPC visszautasítja a filter:max vádjait és jogi lépéseket mérlegel

2006. február 9. 13:48

A UPC ma határozottan visszautasította a filter:max tegnapi közleményében megfogalmazott állítását, mely szerint nem fordít kellő figyelmet az internet biztonságára. A cég tájékoztatása szerint a filter:max egyszer sem kereste meg a szolgáltatót, a hivatalos kapcsolatfelvételt meg sem kísérelte, csupán egy emailben jelzett problémát ügyfélszolgálatán a közelmúltban. A UPC várja a vállalat hivatalos megkeresését, miközben mérlegeli jogi lépések megtételét, mivel álláspontja szerint a Filter:max a saját üzleti érdeke és ismertsége növelése érdekében a szolgáltató jó hírnevét sértő állításokat tett közzé.

0

A meteorológia szuper nagy problémái

2006. február 9. 10:43

Az ország toronymagasan legerősebb szuperszámítógépe üzemel be hamarosan az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, hogy a kutatók részletesebben modellezhessék a légköri folyamatokat, és a következő évek során pontosabb előrejelzésekhez jussunk.

0

Mit gondol, vajon mikor jelenik meg a Windows Vista?

2006. február 9. 10:31

[HWSW/The Inquirer] A Microsoft továbbra sem adott közre hivatalos megjelenési dátumot a Windows Vistával kapcsolatban, és a következő generációs operációs rendszer második bétájának érkezési időpontja is kérdéses. A vállalat azonban kiváncsi arra, hogy ki mit gondol arról, mikor is fog megjelenni az új generációs operációs rendszer, és a jól tippelőket meg is jutalmazza.

0

Újra inkompatibilitás sújtja a Maxtor merevlemezeit

2006. február 9. 09:58

[Clubic.com] Újra inkompatibilitási probléma sújtja a Maxtor Serial-ATA csatlakozóval rendelkező legújabb merevlemezeit: az adattárolók nem használhatók rendeltetésszerűen az NVIDIA nForce 4 lapkakészletét használó alaplapokkal. A hiba nem az alaplap SATA-kezelésében, hanem a Maxtor merevlemezeinek firmware-jében, belső programjában található.

0

Kedvezményt kapnak a Microsoft OneCare biztonsági szolgáltatásának bétatesztelői

2006. február 8. 11:56

[Clubic.com] A Microsoft tegnap végre újabb részleteket közölt a bétatesztelés alatt álló OneCare Live előfizetéses biztonsági szolgáltatásáról, végre azt is elárulta, mikortól és milyen áron lehet előfizetni az új szolgáltatásra. A tengerentúlon évi 49,95 dollárba (~10 ezer forintot) kerül majd a folyamatosan frissített szoftver használata, ezért az árért azonban egyidejűleg három számítógépen lehet majd használni a védelmet.

0

Az internet erősíti a barátságokat

2006. február 6. 14:30

Az internet és az e-mail erősíti azokat a szociális kötelékeket, amelyeket az emberek az offline világban alakítanak ki -- derül ki a Pew Internet & American Life Project által közzétett felmérésből.

0

Interjú Szappanos Gáborral, a VirusBuster víruslaborjának vezetőjével

2006. február 6. 12:40

A hazai VirusBuster vírusvédelmi cég laborjának vezetője 12 éve foglalkozik a számítógépes kártevők kutatásával. Elmondása szerint jelenleg a botnetek jelentik a legnagyobb veszélyt, hamarosan egyre több vírus fog megjelenni Linuxra, Mac OS-re és mobiltelefonra, és cége sosem alkalmazna volt vírusírót.

0

Vesztésre áll a Skype a nagy szolgáltatókkal szemben

2006. február 3. 14:01

[News.com/HWSW] A népszerű Skype internet-telefon szoftver vesztésre áll a szélessávú internetszolgáltatók által kínált VoIP-megoldásokkal szemben -- derül ki a Sandvine jelentéséből, amely szerint a tavalyi év végén az európai felhasználók már több percet beszéltek az internetszolgáltatók saját VoIP-szolgáltatásain, mint a Skype-on vagy a hasonló szoftvereken.

0

PlayStation 3: a Sony átfogó online szolgáltatással fog megjelenni

2006. február 1. 14:29

[Josytiq/HWSW] Miután a játékiparral és a játékokkal foglalkozó weboldalakon a Sony egy olyan kérdőívének másolata kezdett el keringeni, amely az emberek online szokásait méri fel, az amerikai PlayStation Magazine (PSM) legutóbbi számában egy cikk olvasható arról: a japánok igen komoly online stratégiát szövögetnek.

0

Tovább erősíti az Xbox 360 konzol védelmét a januári rendszerfrissítés

2006. február 1. 13:14

Kellemetlen meglepetést okozott a Microsoft a talpraesettebb játékosoknak: már nem fut a kétes forrásokból, állománycserélő hálózatokon keresztül beszerezhető Xbox 360 demólemez a redmondi óriás konzolján. Bár a Live rendszeren keresztül automatikusan letöltöltődő januári rendszerfrissítés újdonságai között ezt a tényt nem említik, a frissítést elismerten a lopott, majd lemásolt demólemez futtathatóságának megakadályozásért tették közzé.

0

Megadták magukat a Siebel részvényesei

2006. február 1. 10:27

A Siebel Systems részvényesei tegnap több mint 99 százaléknyi igen szavazattal elfogadták az Oracle 5,85 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, amelynek eredményeképp a második legnagyobb szoftvergyártó kezébe kerül az egykori riválisa. A Siebellel megerősödve az Oracle hatékonyabban tud versenyezni a vállalati alkalmazások -- elsősorban az ügyfélkapcsolati szoftverek -- piacán az SAP-val. Az Oracle kimondott célja, hogy a Siebel segítségével átvegye a vezető pozíciót a vállalati alkalmazások piacán az SAP-tól.