Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Most az Office miatt panaszolták be a Microsoftot az Európai Bizottságnál

Bodnár Ádám, 2006. február 22. 16:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft riválisai most az Office programcsomag miatt jelentették fel a redmondi vállalatot az Európai Bizottságnál azt állítva, hogy a cég üzleti gyakorlata ellehetetleníti a piaci versenyt.

[HWSW] A Microsoft riválisai most az Office programcsomag miatt jelentették fel a redmondi vállalatot az Európai Bizottságnál azt állítva, hogy a cég üzleti gyakorlata ellehetetleníti a piaci versenyt.

Az Office ellehetetlenítette a versenyt?

A European Committee for Interoperable Systems (ECIS) -- amely olyan tagokat vonultat fel mint az IBM, az Oracle, a Nokia, a Sun, a Corel, a RealNetworks és a Red Hat -- szerint a Microsoft azzal, hogy nem adta ki az Office fájlformátumait, lehetetlenné tette a versenytárs irodai szoftverek piaci helyzetét és ezen szoftverek terjedését, amely közvetetten kihatott a Linux népszerűségére is.

Az ECIS azt szeretné elérni, ha az Európai Bizottság kötelezné a Microsoftot arra, hogy beszüntesse "káros üzleti gyakorlatát", amely "lehetetlenné teszi a vállalati és egyéni felhasználók számára a választást a versenytárs szoftverek között". Az ECIS beadványa szerint a világ legnagyobb szoftvercége meg kívája szilárdítani és ki akarja terjeszteni meglevő monopóliumát több területre is. A Microsoftot támadó tömörülés úgy véli, az Európai Bizottság 2004-es ítéletében már törvényellenesnek mondta ki a Microsoft hasonló gyakorlatát a Windows interfészei kapcsán.

A Microsoft tagad

A Microsoft tagadta a vádakat. A vállalat álláspontja szerint a hamarosan megjelenő új termékek, köztük a Windows Vista és az Office 2007 már olyan technológiákat tartalmaznak, amelyek láttán a versenytársak aligha emelnek panaszt. A Microsoft tavaly novemberben a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá tette, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket.

A redmondiak leszögezték, hogy azon nyomban reagálni fognak a panasszal kapcsolatos összes megkeresésre, azonban az Európai Bizottság ezzel az üggyel kapcsolatban mindezidáig nem kereste meg őket. Neelie Kroes veresenyügyi EU-biztos szóvivője szerint alaposan meg fogják vizsgálni a beadványt, de hozzátette, hogy a Bizottságnak nem kötelessége vizsgálatot indítani.

Európa az élen

Noha kétségtelen, hogy a -- főleg vállalati és intézményi körben kedvelt -- Office a Microsoft legnagyobb fejőstehene, amely a vállalat nyereségének javát adja, az utóbbi időben éppen Európában hallani számos olyan kezdeményezésről, amelynek keretén belül a redmondiak irodai szoftvercsomagját egy nyílt forrású versenytársra cserélik. A nyílt forrású OpenOffice.org evangelizációjában Párizs, München és Bécs jár az élen, a városok önkormányzatai több tízezet számítógépükön cserélik le a Windowst Linuxra, az Office-t pedig OpenOffice-ra.