:

dev archívum - 2006 szeptember

2006
szeptember

0

Egy Itanium-alapú rendszeren futnak leggyorsabban a solarisos alkalmazások

2006. szeptember 28. 14:22

Az Intel Developer Forum (IDF) szerdai napján Pat Gelsinger, az Intel vállalati csoportjáért felelős igazgatója olyan Itanium-alapú szervereket prezentált a publikum előtt, melyek SPARC processzorokra és Solaris operációs rendszerre írt alkalmazásokat futtattak -- nem is akárhogyan.

0

Jövőre ötven új utasítás kerül az Intel processzoraiba

2006. szeptember 28. 10:28

Az Intel Developer Forum tegnapi napján kiderült, a jövő év második felében megjelenő, már 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott új processzorokban 50 új utasítás is debütál, amelyek többek között multimédiás, matematikai és keresési funkciókat hivatottak gyorsítani.

0

Megjelent a Visual Studio 2005 Service Pack 1 első bétája

2006. szeptember 27. 16:32

A Microsoft kiadta a Visual Studio 2005 integrált fejlesztői platformjának első javítócsomagja, a Service Pack 1 bétaváltozatát . Soma Somasegar, a Microsoft fejlesztői eszközökért felelős vezetője blogján adta hírül, hogy elkészült a fejlesztői közösség által régóta várt szoftver, amely nagyrészt a felhasználók visszajelzésein alapul.

0

Mindent lesöpörnek az Intel négymagos processzorai

2006. szeptember 27. 13:07

Megkezdődött az őszi Intel Developer Forum (IDF), melyet San Franciscóban tartanak. Bár az AMD előretörésének megállítására szánt Core mikroarchitektúrával a tavaszi IDF lényegesen nagyobb érdeklődést vont maga után, újdonságok és érdekességek terén az őszi sorozatnak sem kell szégyenkeznie. Felhasználói szempontból a legnagyobb figyelmet valószínűleg a négymagos termékek kapják, az Intel beszélt mind az asztali, mind a szerver-verzióról.

0

Ügyviteli szoftvereket összehasonlító weboldal indult

2006. szeptember 26. 14:03

Megnyílt Magyarország első ügyviteli szoftvereket összehasonlító bázisa , az Ügyvitelbázis, mely számtalan hezitáló, információkat keresgélő szoftvervásárló döntését könnyítheti meg. A hiánypótló szolgáltatás elfogulatlan szakvéleménnyel próbál rendet teremteni a sok-sok hasonló alkalmazás között.

0

Magabiztos Intel vezetés a grafikus piacon, az NVIDIA üldözi az ATI-t

2006. szeptember 26. 13:23

A HWSW olvasói közül bizonyára mindenki tudja, hogy az Intel a világ legnagyobb processzorgyártója, ugyanakkor az már sok esetben meglepetéssel szolgál, hogy egyben a vezető grafikuschip-szállító is. Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás alapján a vállalat magabiztosan őrzi vezető helyét az asztali grafikus chipek piacán -- természetesen integrált megoldásaival.

0

Bárki regisztrálhat .mobi végződésű internetcímet

2006. szeptember 26. 12:08

[Clubic.com, HWSW] Meglehetősen sokat kellett várni a .mobi felső szintű domain széleskörű elérhetőségére, de most eljött ez a pillanat: mostantól bárki szabadon regisztrálhat .mobi végződésű internetcímet olyan weboldalának, mely mobitelefonokkal, tenyérgépekkel, vagy ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozik. A .mobi végződést eddig már több mint 13 ezer domainnév tartalmazza, melyeket tavaly május óta regisztrált be az mTLD (Mobile Signal Domain Level) amerikai karbantartó.

0

Nincs igazán biztonságos internetböngésző

2006. szeptember 26. 11:43

[IDG] A Symantec évente kétszer megjelenő Internet Security Threat Report elemzése szerint jelentősen megnőtt az elmúlt hat hónapban az internetböngészőkben talált biztonsági rések száma. A rosszindulatú kódokat író fejlesztők nem kevesebb mint 47 hibára vethették rá magukat a Mozilla Alapítvány nyílt forrású böngészőinél, míg az Internet Explorerben 38 támadási felületet találtak az év első hat hónapjában. Ez jelentős emelkedést mutat a 2005 második félévében talált 17 Mozilla és 25 Internet Explorer hibával szemben.

0

Linux-fejlesztők szerint az új GPL veszélyezteti a szabad szoftvereket

2006. szeptember 25. 15:08

Amint arról lapunk hasábjain korábban beszámoltunk Linus Torvalds, a Linux megalkotója, élesen kritizálta a szabad szoftvereket képviselő Free Software Foundation (FSF) vezetésével kidolgozás alatt álló új licencet, General Public License hármas verzióját (GPLv3), elmebetegnek nevezve annak egyes kitételeit. Torvalds mellett most további Linux kernelfejlesztők hallatták hangjukat, bírálva a GPLv3-at. Az FSF és a Linux-fejlesztők között láthatóan hatalmas szakadék alakult ki.

0

Garanciaidőn túl is javítják az első szállítmányokból származó Xbox 360 konzolokat

2006. szeptember 22. 11:36

[IGN] Több hónapnyi hallgatást és ködösítést követően a Microsoft elismerte, hogy nagyobb számban fordulnak elő meghibásodások a 2006. január 1. előtt piacra került Xbox 360 játékkonzolok között, mint az azóta piacra került modelleket tekintve. A redmondi óriás ezért garanciaidőn túl is javítja -- vagy jobb esetben cseréli -- azokat a konzolokat, melyek megbízhatatlanul üzemelnek, vagy a szokásos három piros ledes hibajelzéssel meghibásodnak. A Microsoft ugyanakkor mélyen hallgat arról, hogy pontosan milyen hibák miatt cseréli, vagy javítja ingyenesen ezeket a konzolokat.

0

Novemberben tartják az IBM 48 órás programozóbajnokságát

2006. szeptember 20. 15:32

Idén november 10-én 14 órakor kezdődik az IBM immár hagyományos, negyedszer megrendezett 48 órás programozóbajnoksága , amelyen felsőoktatási intézmények diákjai vehetnek részt. A legjobbak Lenovo laptopok mellett állásajánlatra vagy ösztöndíjra is számíthatnak.

0

Megjelent az UHU-Linux 2.0

2006. szeptember 20. 09:50

Megjelent a magyar fejlesztésű UHU-Linux legújabb, 2.0 verziószámú kiadása, a jeles eseményről a fejlesztők tegnap adtak hírt az UHU weboldalán. A disztribúciót elsősorban otthoni, irodai felhasználásra ajánlják a készítők. Az UHU-Linux 2.0-s verziója az Igen kódnevet kapta.

0

Mikulás után érkezik meg Európába a Nintendo Wii

2006. szeptember 19. 12:01

[Gamesindustry.biz/HWSW] Hosszas találgatásokat követően múlt hét pénteken fény derült a Nintendo Wii európai rajtjának részleteire. A játékkonzol december 8-án fog útjára indulni, a javasolt kiskereskedelmi ára pedig 249 euró, azaz nagyjából 68-70 ezer forint.

0

Frissült a Firefox böngésző és a Thunderbird levelezőprogram

2006. szeptember 15. 15:36

Frissítette közkedvelt Firefox webböngészőjét és Thunderbird levelezőprogramját a Mozilla Alapítvány. Az 1.5.0.7 verziószámra bővült változatok számos biztonsági résre nyújtanak megoldást, a Firefoxban négy, a Thunderbirdben hat kritikusnak ítélt potenciális veszélyt foltoztak be a fejlesztők.

0

Frissült a BEA WebLogic Real Time szerver

2006. szeptember 15. 12:11

A BEA WebLogic Real Time szerverrel azok a vállalatok is Java-alapon építhetik ki informatikai rendszereiket, melyeknek valósidejű megoldásokra van szükségük -- állítja az Alerant, a BEA magyarországi disztribútora.

0

Az IBM után a Sun is bemutatta eszközszintű titkosítást kínáló szalagos meghajtóját

2006. szeptember 14. 14:58

A Sun által tegnap bejelentett StorageTek T10000 szalagos meghajtó az eszköz szintjén kínál AES-256 titkosítást, függetlenül a mentett adatok típusától, az operációs rendszertől vagy az alkalmazástól. A vállalat közleménye szerint a titkosítás nem befolyásolja az adatmentés vagy visszatöltés sebességét, vagyis továbbra is elérhető a másodpercenként 120 megabájtos írási sebesség. A T10000 kazettánként 500 gigabájtos képes tárolni.

0

Natív titkosítással rendelkező szalagos meghajtó az IBM-től

2006. szeptember 13. 15:09

Az IBM bejelentette, hogy TS1120 szalagos meghajtói natív titkosítási funkcióval bővültek, nagyobb biztonságot nyújtva a felhasználó adatainak, illetve tehermentesítve a szervereket a titkosítási algoritmusok végrehajtása alól. A szalagos meghajtók gyártói közül elsőként az IBM kínál ilyen szolgáltatást. Az új TS1120 meghajtók ezentúl titkosítva tárolják az adatokat, a szolgáltatás természetesen kikapcsolható.

0

Érintőképernyőt kapott a Logitech Harmony 1000 távirányító

2006. szeptember 13. 13:41

Megérkezett a Logitech Harmony távirányítók új generációja, pontosabban az új generáció első tagja. A Harmony 1000 távbizgentyűt színes, érintőképernyővel látták el. Az új készülék minden infravörös vevővel ellátott készüléket vezérelni tud, legyen az egy videomagnó, egy digitális videófelvevő, egy nagyfelbontású televízió vagy bármilyen más háztartási gép.

0

A mesterséges intelligenciát is külön processzorral gyorsítaná egy izraeli cég

2006. szeptember 11. 14:42

Az izraeli AIseek a számítógépes játékokban található mesterséges intelligencia algoritmusok gyorsítására szolgáló processzort fejleszt, az Intia nevű lapka a vállalat szerint akár százszor-kétszázszor gyorsabban hajtja végre az alapvető AI algoritmusokat a ma piacon levő x86 processzoroknál. Ezzel a korábbinál valósághűbb szereplők kerülhetnek a játékokba, például ravaszabb szörnyek, okosabb katonák, vagy akár rutinosabb autóversenyzők. Az AIseek weboldalán összesen négy demó mutatja be a technológiában rejlő lehetőségeket.

0

Megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 5 első bétaváltozata

2006. szeptember 11. 10:59

A Red Hat kiadta következő vállalati Linux-disztribúciójának, a Red Hat Enterprise Linux 5-nek az első bétaváltozatát, amely ingyen letölthető a cég honlapjáról. Az RHEL5 Beta 1-et az eredeti ütemterv szerint már júliusban ki kellett volna adnia a cégnek, hogy aztán szeptemberben érkezhessen a Beta 2. A Red Hathez közeli források szerint az első béta megjelenését a memóriakezeléssel kapcsolatos hibák miatt kellett késleltetni. A csúszás ellenére a vállalat biztos benne, a végleges verzió még az idén megérkezik.

0

Fél évszázados a merevlemez

2006. szeptember 8. 10:59

Valószínűleg a beavatottak is csak körülbelül sejthették, hogy mekkora jelentősége lesz mindennapi életünkben azon eszköz leszármazottainak, melyet 1956. szeptember 13-án, azaz szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt mutattak be. Fél évszázados a merevlemez.

0

Szoftver segít elítélni a bűnözőket Kínában

2006. szeptember 7. 15:19

[Peoples Daily Online/AFP] A világ legnépesebb országában, Kínában szokatlan módon igyekeznek következetessé tenni az igazságszolgáltatást. Zibo városának egyik kerületében olyan szoftvert üzemeltek be, amely javaslatot tesz a bíró számára, a törvények alapján pontosan milyen ítélet lenne megfelelő adott büntetőjogi ügyben.

0

Itthon is bemutatkozott a Sony első tükörreflexes fényképezőgépe

2006. szeptember 6. 14:18

[News.com] A Sony itthon is bemutatta újság- és szakíróknak első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, melyet a nemrég felvásárolt Konica Minolta fotós részleg technológiái, valamint az azóta eltelt néhány hónap alatt fejlesztett ki. Az Alpha DSLR-A100 egyelőre még inkább egy Konica Minolta, mint Sony fényképezőgép -- egy új sorozat első darabja.

0

Európa idén már nem kap PlayStation 3-at

2006. szeptember 6. 13:08

Igaznak bizonyultak azok a pletykák, amelyek a múlt héten a Sony PlayStation 3 (PS3) tömegtermelése körüli problémákról szóltak. A Sony egy Japánban tartott sajtótájékoztatón ma hivatalosan közölte a nyilvánossággal, hogy a globális rajtból idén csak Japán és Észak-Amerika marad, Európának és a világ többi részének legalább 2007 márciusig kell várnia az új konzolra.

0

Megjelent a Sentinel új változata

2006. szeptember 6. 11:16

A Novell kiadta a Sentinel biztonsági információ- és eseménykezelő megoldás legújabb változatát, a szoftverhez az azt fejlesztő e-Security áprilisi felvásárlásával jutott hozzá a Novell. A vállalat szerint az új verzió leegyszerűsíti a munkaerő-igényes és hibalehetőségeket rejtő folyamatokat, mint amilyen a biztonsági események figyelése és jelentések készítése, ezáltal a felhasználók szigorúbb, előre látható biztonság- és megfelelőség-figyelési programot építhetnek fel.

0

A Word 2000 kritikus biztonsági hibáját támadó kód jelent meg

2006. szeptember 6. 09:48

A Secunia szerint kritikus hiba van a Microsoft Word 2000 szövegszerkesztőben, amelyet kihasználva támadók tetszőleges kódot indíthatnak el a felhasználók számítógépein, akár adatokat eltulajdonítva, törölve vagy módosítva. A sebezhetőséget a nagyvállalati körben még mindig széles körben használt Windows 2000 operációs rendszeren lehet kihasználni előre preparált Word-dokumentumok segítségével. A szövegszerkesztőhöz egyelőre nincs hibajavítás, a támadó dokumentumok azonban már terjednek -- figyelmeztet a Secunia.

0

A T-Online is elindította IP-televíziós ügyféltesztjét

2006. szeptember 4. 16:56

A T-Online Magyarország a több hónapos tesztidőszak utolsó állomásaként ügyfelei számára is elérhetővé teszi a szélessávú ADSL-hálózaton nyújtott televíziós szolgáltatást (IP-televízió) Budapesten és több vidéki nagyvárosban. Az ingyenes kipróbálási időszakot követően a T-Home kereskedelmi szolgáltatás várhatóan még ebben az évben elindul.

0

Három nap alatt újra kikerülték a Microsoft másolásvédelmét

2006. szeptember 4. 13:52

[Clubic.com] Macska-egér játékba kezdtek a Microsofttal a FairUse4WM szoftver fejlesztői. Az augusztus 19-én megjelent FairUse4WM alkalmazás hatalmas szálka a redmondi óriás szemében, hiszen egy biztonsági rés kihasználásával ez a program képes arra, hogy eltávolítsa a PlaysForSure rendszerekből, például online zeneboltokból letöltött állományokról a Microsoft másolásvédelmét.

0

IP-tévé: azt nézel amit akarsz!

2006. szeptember 1. 10:10

A különféle felmérések szerint az emberek arra vágynak, hogy ők dönthessék el mikor és milyen tévéműsort néznek, éppen ezért is lesznek szimpatikus számukra a hazánkban is lassan elinduló IP-tévés szolgáltatások. Megnéztük a T-Online és a TVnet IP-tévé megoldását.