Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 1. 10:27

Megadták magukat a Siebel részvényesei

A Siebel Systems részvényesei tegnap több mint 99 százaléknyi igen szavazattal elfogadták az Oracle 5,85 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, amelynek eredményeképp a második legnagyobb szoftvergyártó kezébe kerül az egykori riválisa. A Siebellel megerősödve az Oracle hatékonyabban tud versenyezni a vállalati alkalmazások -- elsősorban az ügyfélkapcsolati szoftverek -- piacán az SAP-val. Az Oracle kimondott célja, hogy a Siebel segítségével átvegye a vezető pozíciót a vállalati alkalmazások piacán az SAP-tól.

[HWSW] A Siebel Systems részvényesei tegnap több mint 99 százaléknyi igen szavazattal elfogadták az Oracle 5,85 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, amelynek eredményeképp a második legnagyobb szoftvergyártó kezébe kerül az egykori riválisa. A Siebellel megerősödve az Oracle hatékonyabban tud versenyezni a vállalati alkalmazások -- elsősorban az ügyfélkapcsolati szoftverek -- piacán az SAP-val. Az Oracle kimondott célja, hogy a Siebel segítségével átvegye a vezető pozíciót a vállalati alkalmazások piacán az SAP-tól.

JDeveloper siker
A belgiumi Antwerpenben decemberben megrendezett JavaPolis Rapid Application Development versenyen a tizenkét indulóból a három legjobbnak ítélt csapat mind az Oracle JDeveloper 10g fejlesztőrendszerrel oldotta meg a feladatot. A verseny szabályai egyszerűek voltak: a kétfős csapatoknak külső segítség nélkül kellett megoldani egy valós üzleti problémát, és mindössze tizenkét óra állt rendelkezésükre, hogy ehhez egy működőképes alkalmazást készítsenek.
A felvásárlás érdekessége, hogy a Siebel névadó-alapítója, Tom Siebel korábban az Oracle alkalmazottja és Larry Ellison egyik jóbarátja volt. A Szilícium-völgy legnagyobb reményű vállalatainak egyikeként a Siebelt igen érzékenyen érintette az informatikai piac visszaesése: 2000-ben a vállalat papírjai tízszer annyit értek mint ma. Noha a cég elbocsátások és átszervezések révén csökkentette költségeit és nyereségessé tudott válni, a forgalma az elmúlt években folyamatosan apadt.

A vállalati szoftverek piacán az ügyfélkapcsolati megoldások adják a legnagyobb és leggyorsabban növekedő szegmenst. Az IDC piackutató cég elemzése szerint 2004-ben a CRM-szoftverek piacra 8 milliárd dollárt tett ki, 2009-ben azonban már 10 milliárd dolláros forgalom várható. Tom Siebel elmondása szerint a Siebel alkalmazások és az Oracle fejlesztési kapacitásának házasításából az ügyfelek jelentősen profitálhatnak majd.

Az Oracle az elmúlt két év során az SAP elleni harcban közel 20 milliárd dollárt költött felvásárlásokra, a legnagyobb akvizíció a PeopleSoft bekebelezése volt, amely 10,3 milliárd dollárba került. Az Oracle február 9-én tart elemzői tájékoztatót, amelyen nyilvánosságra hozza a Siebellel megerősített vállalat pénzügyi kilátásait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról