Szerző: Ady Krisztián

2006. február 17. 10:21

Szoftverhiba miatt merülnek le túl hamar egyes noteszgépek akkumulátorai

[HWSW, News.com] A Microsoft hivatalosan is elismerte -- immáron másodszor --, hogy a Windows XP operációs rendszer második szervizcsomagjában található USB2.0 meghajtó felelős a notebookok rövidebb akkumulátoros üzemidejéért, ha külső perifériát csatlakoztatnak a rendszer USB-portjához.

[HWSW, News.com] A Microsoft hivatalosan is elismerte -- immáron másodszor --, hogy a Windows XP operációs rendszer második szervizcsomagjában található USB2.0 meghajtó felelős a notebookok rövidebb akkumulátoros üzemidejéért, ha külső perifériát csatlakoztatnak a rendszer USB-portjához.

Régóta tudnak róla

A hibáról elsőként a Tom's Hardware írt körülbelül két héttel ezelőtt, majd az Anandtech pár napja jelentetett meg egy elemző és tesztelő cikket. E cikk szerint a Microsoft már tavaly júliusban elismerte a hibát, melyet azóta sem javított ki, s melyre egy átmeneti megoldást tett közzé -- kizárólag a rendszeritegrátorok számára. A fixet a regisztrációs adatbázis bütykölésével lehet aktiválni, s csak addig működik, amíg a noteszgépet alvó üzemmódba nem küldjük. A felélesztés után újra jelentkezik a hiba és gyorsabban merül az akkumulátor a kelleténél.

Az eddig bizonyítottan Inteles platformokat érintő hiba -- amelyet nem csak a legújabb Napa, hanem a korábbi Sonoma platformon is sikerült reprodukálni -- akkor okozza az akkumulátor gyorsabb merülését, ha az USB-portok valamelyikére külső perifériát csatlakoztatunk. Külső perifériának számítanak az utóbbi időben szinte minden noteszgépen feltűnt beépített memóriakártya-olvasók is, valamint az ASUS noteszgépein már általános webkamerák is, melyek kikapcsolhatatlanok, fizikailag nem lehet ezeket leválasztani a rendszerekről. Egyes beépített Bluetooth-adapterek is belső USB2.0 porton keresztül kapcsolódnak a noteszgépekhez, így kijelenthetjük, hogy ez a probléma szinte minden a közelmúltban piacra került noteszgépet érinthet.

Nem engedi aludni

Az USB2.0 meghajtóban lévő hiba közvetetten járul hozzá a noteszgép akkumulátorának gyorsabb merüléséhez, ugyanis nem engedi a számítógép és a processzor számára, hogy teljes mértékben kihasználja fejlett energiatakarékos képességeit, nem engedi a mélyebb szintű energiatakarékos funkciók aktiválódását. Mindebből a felhasználó semmit sem vesz észre, csupán azt, hogy a gyártók által megadottnál sokkal rövidebb ideig működik a noteszgépe egy feltöltéssel. Az Anandtech tesztjei szerint a különbség elérheti a 23-25 százalékot is, a tesztelt platformokon közel egy órával hosszabb üzemidőt mértek a Microsoft javításának installálását követően.

Az egyelőre nem ismert, hogy a hiba érinti-e az AMD processzoraival, illetve ahhoz kapcsolódó lapkákkal szerelt noteszgépeket. A Microsoft közölte, hogy egy könnyebben használható javításon dolgozik, mely valószínűleg majd egy BIOS-frissítés formájában lesz elérhető a gyártókon keresztül. Az Intel szóvivője szerint nem minden noteszgépben jelentkezik ez a hiba, függ a használt processzortól, lapkakészlettől, az USB2.0 eszköztől, illetve a használt szoftvertől, meghajtóprogramtól is. A noteszgépek felhasználói a gyártókhoz fordulhatnak a hibajavítással kapcsolatban, néhány gyártó ugyanis módosításokat eszközölt a Microsoft javításán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról