Szerző: Ady Krisztián

2006. február 27. 10:47

Féltucatnyi verzióban lesz kapható a Windows Vista

[News.com/HWSW] Bár a Microsoft fejlesztői még a javában dolgoznak a következő generációs Windows Vista operációs rendszeren, a vállalat végleg elhatározta, hogy milyen változatokban kerül piacra az új jövevény. A Vistából nem kevesebb mint hat különböző változat készül majd el, köztük egy Ultimate verzió, mely minden lényeges elemet tartalmaz majd, egy lesz mind felett.

[News.com/HWSW] Bár a Microsoft fejlesztői még a javában dolgoznak a következő generációs Windows Vista operációs rendszeren, a vállalat végleg elhatározta, hogy milyen változatokban kerül piacra az új jövevény. A Vistából nem kevesebb mint hat különböző változat készül majd el, köztük egy Ultimate verzió, mely minden lényeges elemet tartalmaz majd, egy lesz mind felett.

Molyirtás

A Vista megjelenési időpontját továbbra is az év második szakára helyezi a redmondi óriás, bár egyes hírek szerint ha nem lesz kész időre az operációs rendszer, esetleges csúszás várható. A múlt héten megjelent, februári előzetes bétaváltozat már minden olyan funkciót tartalmaz, mellyel a végleges vállalati (Enterprise) verzió rendelkezni fog, a fejlesztőknek már csak azt a "pár" hibát kell kijavítani a kódban, melyek a fejlesztés alatt a rendszerbe kerültek.

Az már bizonyos, hogy az otthoni felhasználók nem csak egy verzióból választhatnak: a Vista Home Basic mellett egy Vista Home Premium, és Ultimate változatot is megvásárolhatnak, míg az üzleti felhasználók a Vista Business, vagy nagyobb mennyiségű felhasználás esetén Vista Enterprise változatokat szerezhetnek majd be. A Microsoft -- ahogyan a Windows XP-ből is -- egy fejlődő piacokra szánt, olcsó, lecsupaszított Vista Starter Edition változattal szeretné elejét venni a kalózváltozatok rohamos terjedésének.

Nyolc helyett hat

A ma bejelentett végleges változatok lényegében megfelelnek a várakozásoknak, bár a korábbi hírek esetleges nyolc különböző változatról is említést tettek. A Microsoft végül úgy döntött, hogy nem lesz kisvállalatok számára fejlesztett speciális változat, ezek az opciók, mint a fejlettebb biztonsági mentés, illetve a bővebb oktatósegédletek a Vista Business verzióban is helyet kapnak.

A Microsoft nem fog külön Media Center és Tablet PC változatokat készíteni a Vistából, mivel ezek a multimédiás és üzleti funkciók a Vista Home Premium és Vista Ultimate változatokban is integráltan megtalálhatók lesznek. A Tablet PC-képességek, mint a kézírásfelismerés a Vista Business és Vista Enterprise üzleti változatokban is helyet kapnak, így ezek a változatok is maximálisan támogathatják az érintőképernyős számítógépeket.

A Windows Vista Ultimate verziója a Microsoft válasza egy égető problémára, ugyanis főként kisebb cégek felhasználóinál fordul az elő, hogy ugyanazt a PC-t -- jellemzően noteszgépet -- használják otthon és a céges környezetben is. Az Ultimate változat kombinálja az üzleti felhasználásra szánt Enterprise verzió hálózatos képességeit a Premium változat multimédiás előnyeivel.

Virtuális gép beépítve

A Windows Vista Enterprise változatot jellemzően a nagyobb vállalatok használják majd, akik számára két igen fontos, kompatibilitást növelő funkciót is beépítenek: a Virtual PC Express korlátozott képességű virtuális gépeket hozhat létre az operációs rendszerben, melyeken régebbi operációs rendszerek is szabadon futtathatók -- akár Windows 95 is --, illetve a rendszer része lesz egy POSIX alrendszer is, mely bizonyos UNIX kódokat, alkalmazásokat is futtathat. A Vista Enterprise része lesz a BitLocker támogatás is, mely hordozható gépek tulajdonosainak nyújthat maximális biztonságot, az adatainkhoz akkor sem férhetnek hozzá, ha ellopják noteszgépünket.

Az otthoni felhasználóknak készített Vista Home Basic változat támogatni fogja a fejlett keresési és biztonsági funkciókat, azonban nem lesz képes a "Glass" grafikus effektek létrehozására, mely az Aero felhasználói felülethez tartozik. Ezt az alapváltozatot elsősorban az alacsonyabb teljesítményű PC-vel rendelkező, költségérzékeny felhasználóknak készíti el a Microsoft, így ebben a változatban nem lesznek megtalálhatók a Home Premium multimédiás extrái, a Media Center képességek sem.

A Vista Starter hasonló lesz a Windows XP "belépő szintű" változatához, csakis új számítógéppel együtt lesz megvásárolható, s csak a fejlődő országokban fogják piacra dobni, például Indiában. Az XP Starterhez hasonlóan a Vista sem lesz képes meghatározott számúnál -- az XP-nél három -- több alkalmazás egyidejű futtatására.

Hasonló árak

A Microsoft egyelőre nem árult el bővebb részleteket a Vista-változatok áráról, bár annyit tudni lehet, hogy a Vista Business körülbelül az XP Professional árszintjén lesz kapható, míg a Vista Home Basic ennél kedvezőbb áron lesz megvásárolható, ahogyan a Windows XP Home is olcsóbb a Professionalnél. A mindent tudó Vista Ultimate lesz a legmagasabb árú változat mind közül. Az Európai Unió kérésének megfelelően a Vistából is készül majd médialejátszó alkalmazás nélküli változat, a Windows Vista Home Basic N és Windows Vista Business N valószínűleg hasonlóan nagy "sikert" könyvelhet majd el, mint a senkinek sem kellő Windows XP-s verzió.

A Windows Vistából nem lesz külön 64 bites változat, mivel a Starter verzió kivételével az összes Vista képes lesz a 32 bites processzorok mellett 64 bites környezeten is futni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról