:

dev archívum - 2006 október

2006
október

0

Titkosítja az adatokat a Seagate új merevlemeze

2006. október 31. 12:30

Natív hardveres titkosítással látja el egyes merevlemezeit a Seagate. A DriveTrust Technology egy teljesen önálló chip segítségével oldja meg a lemezen tárolt adatok titkosítását anélkül, hogy befolyásolná a teljesítményt, illetve hogy szükség lenne a meghajtót kezelő szoftverek módosítására. A vállalat mindazonáltal kiadja azokat a szoftverfejlesztői segédeszközöket (SDK), amelyek segítségével a titkosítási funkciót kezelő alkalmazások hozhatók létre.

0

Csak a nevük olasz: Ferrari és Lamborghini notebookok

2006. október 31. 10:08

A feltörekvő tajvani Acer két évvel ezelőtt dobta piacra első Ferrari notebookját, azóta pedig több ízben is frissítette azt, és a választékot is kibővítette, ma már két Ferrari szerepel az Acer termékpalettáján. Nemrég az ASUS is csatlakozott és egy másik neves olasz sportkocsigyártóval, a Lamborghinivel szövetkezett. Megnéztük, milyen a tajvani technika olasz köntösben.

0

Magyarország legerősebb fürtjét üzemelte be a Fujitsu Siemens Computers

2006. október 27. 10:16

Szerdán a Fujitsu Siemens Computers (FSC) hazai képviselete egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóintézetében (MTA KK) már üzemel az a klaszter, mely a cég állítása szerint Magyarország legnagyobbja. Poros Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy az MTA mellett Szegeden is működik egy új tudományos célokra hasznosított fürtözött rendszer, hozzátéve, hogy a magyar piacon ezek egyedülállóak.

0

Újabb PlayStation 3 részletek, drága lesz a magyar Xbox 360

2006. október 24. 12:35

[Gamasutra, HWSW] A Sony október 19-én végre bővebb részleteket is elárult hamarosan debütáló PlayStation 3 konzoljáról. A San Franciscó-i sajtóeseményen számtalan demonstrációt tartottak, melyeken abból a 22 játékból is bemutatkozott jónéhány, amik a konzollal együtt lesznek megvásárolhatók. A PlayStation 3-mal egyszerre érkezik a piacra a Genji, az NBA 07, a Resistance: Fall Of Man, a Call Of Duty 3, a Madden 07 és a Need For Speed: Carbon is. Az első félmillió konzolhoz egy ajándék Blu-ray fimet is mellékelnek, a Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby a konzol következő generációs DVD-lejátszási képességét demonstrálja.

0

Oracle: íme az új adatbázis!

2006. október 24. 09:27

A San Franciscó-i Oracle OpenWorld konferencián mutatkozott be az Oracle adatbázisának legújabb bétaváltozata. A Database 11g több száz új funkciót tartalmaz -- mondta el Chuck Rozwat, a vállalat szervertechnológiákért felelős vezetője, aki szerint az új verzió a sebesség és teljesítmény terén is jelentős áttörést hoz.

0

Megszületett a Linux Standard Base Developer Network, a "linuxos MSDN"

2006. október 18. 12:04

[eWeek] A Free Standards Group az OReilly Mediával karöltve létrehozta a Linux Standard Base Developer Networköt (LDN) , amely az Microsoft Developer Networkhöz hasonlóan a fejlesztőket hivatott információkkal segíteni. Az LDN vezetője Martin Streicher, a Linux Magazine szerkesztője lesz, a kezdeményezést pedig olyan neves cégek is támogatják, mint az IBM, a HP, a MySQL, a Novell, a RealNetworks és a Red Hat.

0

Kritikus sebezhetőség az NVIDIA linuxos meghajtóiban?

2006. október 18. 10:29

A Rapid7 biztonsági cég szerint olyan hiba van az NVIDIA linuxos meghajtóprogramjaiban (v8774, v8762) , amelyek puffertúlcsorulás révén távoli kódfuttatást tesznek lehetővé, akár root jogosultsággal, ehhez mindössze egy preparált weboldalat kell megnyitni a böngészőben. A sérülékenységet kihasználó példaprogramok már az interneten terjednek, az NVIDIA állítása szerint már dolgoznak a javításon, amely várhatóan napokon belül megjelenik, a Rapid7 addig a nyílt forrású grafikus driver használatát javasolja.

0

Versenyképes áron indul a T-Online internetes tévészolgáltatása

2006. október 17. 16:50

A T-Online Magyarország bejelentette, hogy november 6-tól indítja el kereskedelmi IP-televíziós szolgáltatását, melyet egy ideje néhány szerencsés ügyfele is tesztelhetett. A T-Home TV néven induló internetes televíziós szolgáltatás a hagyományos tévézéshez képest merőben más élményt ígér -- mindezt a már meglévő tévékészüléken, számítógép közbeiktatása nélkül, távirányító segítségével és igen kedvező áron.

0

A magyar reklámpiacra utazik a Microsoft

2006. október 17. 12:31

A Microsoft hazánkban is elindította Windows Live szolgáltatásait , amelyekkel piacvezető pozícióra, valamint az online reklámtorta minél nagyobb szeletére pályázik. A felhasználók számára ingyenes, hirdetésekből működtetett Live szolgáltatásokat eddig 47 országban vezették be.

0

A Vistával szigorodik a Windows licencelése

2006. október 17. 11:24

A Microsoft változó licencpolitikája miatt a dobozos Windows Vistát élettartama alatt összesen két számítógépre lehet feltelepíteni, vagyis az operációs rendszert csak egyszer lehet átvinni másik PC-re. A Windows XP-t a felhasználók annyi gépre telepíthették fel, amennyire csak akarták. A redmondi cég szerint az új szabályok egybeesnek az átlagos felhasználói szokásokkal, ugyanakkor visszaszorítják az illegális másolást, kalózkodást .

0

Vér, gyilkosság, linuxos fájlrendszer

2006. október 13. 09:35

Hamarosan a ReiserFS helyett az ext3 lesz az alapértelmezett fájlrendszer a Novell SUSE Linuxban -- jelentette be tegnap a cég. A ReiserFS továbbra is a SUSE Linux része lesz és támogatás is jár majd hozzá.

0

Az amerikai vállalatok a Microsoft IIS-re esküsznek

2006. október 13. 09:12

[eWeek] A Microsoft partnere, a Port80 felmérése szerint a Fortune 1000 listán szereplő vállalatok -- vagyis az Egyesült Államok legnagyobb bevételű cégei -- körében kétszeresére nőtt az Internet Information Services 6 webszerver népszerűsége, megelőzve a nyílt forrású Apache-t. A tegnapelőtt nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, az IIS 6 piaci részesedése egy év alatt megduplázódva 27 százalékot ért el, a legnépszerűbb webszerver azonban továbbra is az IIS 5.

0

A VMware versenytársa kíván lenni a Virtual Iron

2006. október 12. 13:54

Megjelent a Virtual Iron virtualizációs megoldásának 3.0 változata, a vállalat szerint a nyílt forrású Xenen alapuló szoftver méltó ellenfele lehet a piacvezető VMware-nek. A Virtual Iron 3.0 háromféle verzióban érhető el, amelyek teljesítményben és funkcióban a VMware termékekhez igazodnak, áruk azonban kedvezőbb. A piac már régóta várt egy alternatívára. Bizton állíthatjuk, hogy olyan vállalati szintű virtualizációs terméket kínálunk, amely minden szinten megállja a helyét a VMware-rel szemben -- mondta Mike Grandinetti, a Virtual Iron alelnöke és marketing-igazgatója.

0

Integrálta webes szövegszerkesztőjét és táblázatkezelőjét a Google

2006. október 11. 14:42

[The Wall Street Journal/HWSW] Egyesíti webes irodai alkalmazásait a Google, adta hírül az amerikai sajtó. A vállalat a korábban Writely néven ismert szövegszerkesztő, valamint a Spreadsheet táblázatkezelő felhasználói felületét boronálta össze, és Docs & Spreadsheets néven tette hozzáférhetővé. A várható lépés kétségtelenül nem árasztja el örömmel a Microsoft vezetőségét, ugyanakkor mindkét vállalat képviselői tagadják, hogy a Docs riválisa lenne az Office-nak.

0

Rengeteg újdonságot hoz az AMD négymagos Opteronja

2006. október 11. 12:42

[EE Times/HWSW] A héten San Josében megrendezett Fall Microprocessor Forum második napján az AMD mérnökei is tartottak előadást, melynek témáját természetesen a vállalat négymagos chipje képezte. Kevés újdonság hangzott el a prezentációk során, ugyanakkor immár teljesen biztosra vehető, hogy a négymagos chip és az új, frissített mikroarchitektúra (K8L) egy és ugyanaz a design.

0

Már forráskódot is kereshetünk a Google segítségével

2006. október 9. 16:12

[eWeek/HWSW] A Google újabb szolgáltatással rukkolt elő: forráskód keresésének lehetőségével. Az ötlet nem új, ugyanis más, kevésbé ismert oldalak már kínálnak hasonló funkciót, ugyanakkor a Google, erőforrásait tekintve egyhamar a legfejlettebbé és legnépszerűbbé válhat. A Google Code Search természetesen egyelőre béta változatban használható.

0

Kipróbáltuk a Vodafone harmadik generációs szolgáltatásait

2006. október 6. 12:40

A Vodafone hazánk két másik mobilszolgáltatójához képest közel egy éves késéssel, idén júniusban indította el a harmadik generációs live! portálját, illetve az azon keresztül elérhető 3G-s szolgáltatásait. Bár a következő generációs mobilhálózat már korábban is rendelkezésre állt Budapest egyes részein, azon csak a gyors internetezés volt elérhető. A késés azt sejtette, hogy a Vodafone valami nagy dobással készül -- ez többé-kevésbé igaz is lett.

0

BEA: arccal a vizuális AJAX-fejlesztés felé

2006. október 5. 15:32

A Backbase és a BEA Systems megállapodást írt alá a Visual AJAX Integrációs Projektben való együttműködésről. A projekt célja, hogy a Backbase átfogó AJAX-fejlesztési keretrendszert integrálják a BEA Workshop Studioba.

0

Felvásárlással erősít az azonosságkezelés területén a Sun

2006. október 5. 12:39

A Sun Microsystems bejelentette, hogy megvásárolja a azonosságkezelési (identity management) szolgálatások automatizálásával foglalkozó Neogent vállalatot. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy az ügylet várhatóan még az idén lezárul. A Neogent beolvasztása után a Sun szolgáltatási részlegén belül működik tovább.

0

Az ASUS különleges garanciát vállal a 802.11n szabványtervezetű routerére

2006. október 5. 12:24

[Clubic.com] Miközben arra számíthatunk, hogy a következő generációs Wi-Fi szabványtervezet körüli vita miatt egyre inkább kitolódik a végleges 802.11n szabvány megszületésének dátuma, a gyártók sorra jelentik be az előzetes szabványtervezeten alapuló termékeiket. Az ilyen eszközök megvásárlásával azonban jelentős rizikót vállalnak a fogyasztók, hiszen azt -- eddig -- senki sem tudta garantálni, hogy a most megvásárolt berendezések kompatibilisek lesznek a végleges szabvánnyal, illetve más eszközökkel.

0

Megújult az iparági szabványnak számító SPEC CPU teszt

2006. október 4. 12:02

Augusztus végén mutatta be a Standard Performance Evaluation Corp. (SPEC) a CPU2000 tesztcsomag régóta várt utódját, a CPU2006-ot. Az új szoftver segítségével a szakma remélhetőleg reálisabb képet kaphat az egyes számítógép-architektúrák teljesítményével kapcsolatban, mivel az alkalmazott altesztek jobban tükrözik a ma használatos szoftverek számításigényes kódjainak felépítését. A CPU2006 pontszámai nem összehasonlíthatóak a CPU2000 változatéval, így új viszonyítási alapokat kell megtanulnunk.

0

Zenét letölteni és chatelni szeretnek a legjobban a magyar fiatalok

2006. október 3. 11:16

A magyar huszonévesek imádnak zenét letölteni és chatelni, viszont nem túlságosan kreatívak -- derült ki az Opel és a KRC Research felméréséből, melyben nyolc európai ország fiataljainak szórakozási szokásait mérték fel az internethasználattól kezdve az utazáson keresztül a zenehallgatásig.

0

Frissítve: súlyos biztonsági sebezhetőség a Firefox böngészőkben?

2006. október 2. 16:32

[ZDNet] Rendkívül súlyos biztonsági hiba lehet a Firefox böngészőben, állítja két hacker. A rést a ToorCon hacker konferencián prezentálták, amely állítólag JavaScript kód segítségével átveheti az irányítást a gép felett. A sebezhetőség állítólag minden platformon érinti a böngészőt, mivel annak JavaScript-implementációjával van gond -- súlyos gond, mondták a hackerek.