:

Szerző: Ady Krisztián

2006. február 17. 12:52

Reménytelen harcnak tűnik az inteles Mac OS X feltörése

Az Apple tavaly június elején jelentette be, hogy platformot vált és Intel processzorokra cseréli le a PowerPC lapkákat számítógépeiben. Az x86-os processzorokhoz alaposan át kellett -- illetve kell -- írni a Mac OS X operációs rendszert és annak alkalmazásait, melynek tesztváltozata a bejelentéssel együtt vált elérhetővé a szoftverfejlesztők számára. A programozók ennek segítségével univerzális, PowerPC és Intel processzorokon egyaránt futó alkalmazásokat fejleszthetnek.

[HWSW] Az Apple tavaly június elején jelentette be, hogy platformot vált és Intel processzorokra cseréli le a PowerPC lapkákat számítógépeiben. Az x86-os processzorokhoz alaposan át kellett -- illetve kell -- írni a Mac OS X operációs rendszert és annak alkalmazásait, melynek tesztváltozata a bejelentéssel együtt vált elérhetővé a szoftverfejlesztők számára. A programozók ennek segítségével univerzális, PowerPC és Intel processzorokon egyaránt futó alkalmazásokat fejleszthetnek.

A Mac OS X x86-os változatának megjelenése sokak érdeklődését felkeltette, akik eddig elvetették valamilyen okbol a Macintoshok vásárlásának ötletét, vagy egyszerűen csak érdekelte őket az "alternatív" operációs rendszer. A kedélyeket azonban gyorsan lehűtötte az Apple vezére, ugyanis közölte, szó sincs arról, hogy a Mac OS X önálló operációs rendszerként kapható lenne, illetve hogy a Mac-eken kívül az OS más PC-ken is elindulhatna. Steve Jobs szerint mindent meg fognak tenni azért, hogy ez így is maradjon.

Gyorsan feltörték

Az első, fejlesztői Mac OS X x86 változatok azonban gyorsan áldozatul estek a hackereknek, az OSx86 Project lelkes programozói rést találtak a pajzson. A kiadott patcheknek köszönhetően bár igen körülményes megoldásokkal, de a Mac OS X-et fel lehetett húzni egyes PC-kre, noteszgépekre. A Macek védelme többszintű, az első nehézséget a speciális rendszerbetöltés, a másodikat pedig a kötött hardvertámogatás jelenti. A szoftvert csak bizonyos Intel hardverelemekből álló konfigurációkra és SSE3 utasításkészletet támogató Intel processzoros gépekre lehetett feltelepíteni.

Az Mac OS X x86-os változatának módosításában egy Maxxuss becenéven ismert orosz programozó jár élen, aki saját honlapján teszi elérhetővé azokat a javításokat, melyet az illegális forrásokból beszerezhető lemezképeken kell elvégezni. Az utóbbi időben már odáig jutottak a fejlesztők, hogy a közkézen forgó telepítőlemezek módosítását követően már egyszerű telepítéssel is fel lehet tenni az operációs rendszert a PC-kre, többé-kevésbé sikerült az SSE3-függőséget is megszüntetni, illetve a TPM biztonsági modult is megkerülni.

Az első végleges x86-verzió, 10.4.4

Az Apple végül a kitűzött határidőnél korábban, már januárban bejelentette inteles iMac-jét, illetve MacBook Pro noteszgépét, melyeket az első véglegesnek ítélt, 10.4.4-es verziójú x86-os Mac OS X-szel szállítanak. Az Apple erősebb védelmet épített ebbe az új szoftverváltozatba, melyet az is jelez, hogy a hackerek jó ideig nem találtak fogást rajta. Az első patch-et Maxxuss csak február elsején tette elérhetővé, mely még igen kezdetleges, számos problémát nem sikerült megoldania, többek között a hardveres megkötéseket sem sikerült egyelőre áthidalni.

Szinte néhány órával ezt követően az Apple bejelentette, hogy hamarosan elérhető lesz az első javítás a 10.4.4-es változathoz, mely számos hibát megszüntet. A végül tegnapelőtt megjelent 10.4.5 frissítőcsomag telepítése szinte kötelező az inteles rendszerek tulajdonosainak, ezt azonban a feltört szoftvereken -- a jelenlegi információk szerint -- nem lehet megtenni, és valószínűleg az eddig kifejlesztett patch-ek is használhatatlanok a legújabb változat alatt.


Ez nem az Apple számítógépe, de Mac OS X fut rajta

Rövid életűek

A jelenlegi állapot szerint a feltört változatok ezért igen rövid életűek, minden egyes frissítéskor -- melyek még jóideig jelentős fejlesztéseket fognak tartalmazni az inteles Macintoshok számára -- több napot, hetet kell várni a Mac OS X kalózverzióit feltörő patch-ekre, az Apple által kiadott frissítések használatához pedig az operációs rendszert is újra kell telepíteni. Az újabb és újabb frissítések ráadásul tovább erősíthetik a Mac OS X védelmét, betömködhetik a fennmaradt biztonsági réseket, megnehezítva a hackerek dolgát.

Ráadásul az OS X x86-os változata által támogatott hardverelemek listája is meglehetősen szomorú képet fest, mivel sok elterjedt alkatrész -- például hangchipek, hálózati vezérlők, optikai meghajtók -- egyáltalán nem, sok pedig csak hosszas ügyeskedéssel bírható működésre az operációs rendszer alatt, de az OS X grafikus felületének hardveres gyorsítását is csak meghatározott videokártyákkal érhetjük el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.